Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Topmannen: net kleine kinderen

De topmannen van Nederlandse bedrijven zijn boos. Boos omdat ‘men’ hun salaris te hoog vindt. Dreinend dreigen ze weg te gaan uit Nederland.

Ben Kuiken | 20 mei 2008 | 2-3 minuten leestijd

Jeroen van der Veer, de topman van het Brits-Nederlandse Shell, verdiende het afgelopen jaar 9,4 miljoen euro. Dat is veel geld, vindt hij zelf ook wel. Maar mag hij? Hij heeft een groot bedrijf te besturen. Daar mag een passende vergoeding tegenover staan. 9,4 miljoen is veel, maar heeft u wel eens naar de salarissen van voetballers gekeken? En wat doen die voetballers nu eigenlijk? Een keer per week anderhalf uur tegen een balletje schoppen. Terwijl Jeroen van der Veer, die bestuurt tachtig of meer uren per week een miljardenbedrijf. Dat is toch wel andere koek. Van der Veer: ‘Niet onbescheiden bedoeld, maar qua winst en omzet is Shell bijvoorbeeld groter dan de optelsom van Unilever, Philips, Akzo Nobel en DSM bij elkaar.’

Als het zo doorgaat, zo dreigen de topmannen (naast Van der Veer onder meer Ad Scheepbouwer van KPN en Michiel Boersma van Essent) in een nieuw boek (Het grote graaien) van Volkskrant-journalist Xander van Uffelen, dan verplaatsen zij hun hoofdkantoor naar het buitenland. Volgens de oud-bestuurder van Aegon, Kees Storm, zal dat ook gebeuren: ‘Bij Shell is de plaats van het hoofdkantoor heus nog niet uitgekristalliseerd. En zo zijn er meer. Hoofdkantoren, love them or lose them. Ze zeggen dat het niet gaat gebeuren: ik voorspel je dat het wel gaat gebeuren.’

Even kijken of ik het begrijp:

1. Het salaris van de topman ligt onder vuur. De bevolking vraagt zich af of het niet wat minder kan. De minister van Financiën wil maatregelen treffen om de ergste vormen van zelfverrijking aan te pakken.

2. De topman vindt dat niet prettig. Begrijpelijk, want het is nooit leuk om je te moeten verantwoorden.

3. De topman dreigt, en neemt misschien zelfs wel de beslissing om het hoofdkantoor van een miljardenonderneming te verplaatsen naar een ander land waar men misschien wat milder is over die topsalarissen. Of waar men zich afvraagt: who the fuck is Jeroen fen der Veer?

Dus vanwege kritiek op het salaris van de topman besluit diezelfde topman om het hoofdkantoor te verplaatsen. Niet omdat het andere land betere belastingwetten heeft voor de onderneming, beter personeel, of een innovatief klimaat. Nee, puur en alleen vanwege het imago van de topman.

Begrijp ik dat zo goed? Ik geloof dat ik 9,4 miljoen dan ook wel een beetje veel vindt. Voor een man die blijkbaar vooral bezig is met zijn eigen imago en niet met wat het beste is voor het bedrijf dat hij bestuurt.

Over Ben Kuiken

Ben Kuiken is auteur en filosoof. Hij was hoofdredacteur van Management Team en werkt als freelance publicist, bladenmaker en spreker over de manier waarop mensen binnen organisaties slimmer kunnen samenwerken. Hij schreef vijf boeken over management en organiseren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden