Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Kostprijzen in ziekenhuizen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2008 9789031365241
Direct te downloaden

Samenvatting

Het ziekenhuis heeft door de invoering van de gereguleerde marktwerking steeds meer de rol van ondernemer gekregen. Bij deze nieuwe rol horen nieuwe onderwerpen, zoals het optimaliseren van de zorgportfolio, het bepalen van een marketingstrategie en het vaststellen van verkoopprijzen voor zorgproducten. Deze ontwikkelingen vereisen niet alleen nieuwe vaardigheden van het management, maar ook een herziening van de huidige sturing en beheersing van het ziekenhuis en de instrumenten die hiervoor nodig zijn. Een van die instrumenten is kostprijzen. Kostprijsbepaling betekent in de praktijk nogal een omschakeling voor het ziekenhuis, die vaak niet goed van de grond komt. Belangrijke oorzaken hiervan zijn de gevoeligheid, complexiteit en omvang van het onderwerp. Kostprijsbepaling vereist dan ook een gedegen aanpak.

Het onderwerp kostprijzen wordt zowel vanuit een bestuurlijk als een praktisch perspectief beschreven. Allereerst komen de belangrijkste ontwikkelingen aan bod die zich nu en de komende jaren afspelen in de ziekenhuissector en wat dit betekent voor de sturing van het ziekenhuis. Daarnaast wordt beschreven op welke verschillende wijzen kostprijzen hier een bijdrage aan kunnen leveren. Vervolgens worden praktische handvatten gegeven voor degenen die daadwerkelijk bij het proces van kostprijsbepaling betrokken zijn. Er wordt ingegaan op onderwerpen als de keuze voor een kostprijsmodel en kostprijsapplicatie, de inrichting van een projectorganisatie en de administratieve organisatie. Tot slot wordt het gehele proces van kostprijsbepaling stapsgewijs uiteengezet.

Bij de totstandkoming van het boek is een groot aantal mensen uit verschillende organisaties en met verschillende disciplines betrokken geweest, waardoor het boek nauw aansluit bij de actualiteit, de bedrijfseconomische theorie en de ziekenhuispraktijk.

Specificaties

ISBN13:9789031365241
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:324
Druk:1
Verschijningsdatum:17-7-2012
Hoofdrubriek:Non-profit
ISSN:

Expertrecensies (1)

Kostprijzen in ziekenhuizen
Peter Vermeulen | 11 juli 2008
Kostprijzen staat in Nederlandse ziekenhuizen steeds vaker structureel op de agenda. De invoering van de diagnosebehandelingcombinaties (DBC's) is de belangrijkste aanleiding. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars krijgen voor het eerst in de geschiedenis de gelegenheid om vrije prijsafspraken te maken over de te leveren zorg. Deze invoering van de DBC's is een revolutie voor ziekenhuizen. Omdat in een ziekenhuis zeer uiteenlopende activiteiten worden verricht, is het bepalen van kostprijzen een complexe materie. Franck Asselman schrijft met 'Kostprijzen in ziekenhuizen' het eerste boek dat expliciet over kostprijzen in ziekenhuizen gaat.
Lees verder

Lezersrecensies

4.3 van de 5
6 stemmen
3
2
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Franck Asselman

Franck Asselman is bedrijfseconoom en als stafadviseur verbonden aan het AMC in Amsterdam.

Andere boeken door Franck Asselman

Inhoudsopgave

Inleiding

1. De invloed van externe ontwikkelingen op de interne sturing van ziekenhuizen
2. Nut en noodzaak van kostprijzen in ziekenhuizen
3. Toepassingen van kostprijzen in ziekenhuizen
4. Methoden van kostprijsbepaling
5. Het project kostprijzen
6. Kostenbepaling voor de patiëntenzorg in stappen
7. Kostprijsbepaling op specifieke ziekenhuisafdelingen
8. Kostprijsbepaling in universitair medische centra
9. Selectie van een kostprijsapplicatie
10. Administratieve organisatie van kostprijzen

Literatuur
Bijlagen
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kostprijzen in ziekenhuizen