Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Een moeilijke jeugd

De zoektocht van Anita Leeser, kinderrechter

Paperback Nederlands 2008 9789035133525
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Jarenlang was Anita Leeser (1935) het gezicht van het kinderrecht in Nederland. Toen zij in 2005 afzwaaide bij de rechtbank in Amsterdam kreeg zij, op haar verzoek, een uniek afscheidscadeau. Zij werd in de gelegenheid gesteld na te gaan hoe het een aantal van de kinderen met wie zij in haar lange periode als kinderrechter bemoeienis had gehad, in de jaren nadien was vergaan. Ze maakte zelf een selectie uit haar kaartenbak.

'De ontmoetingen waren bijzonder en warm, ook al bleek dat veel kinderen, bijna allen nu jongvolwassenen, wel een tik hebben meegekregen van de ingreep destijds. Meer dan al die zorgende instanties hadden kunnen voorzien, hoe goed hun intenties ook waren. Opvallend is eveneens dat in bijna alle "zaken" behoorlijke fouten zijn gemaakt - voor een willekeurig gekozen groep eigenlijk onrustbarend veel.'

'Een moeilijke jeugd. De zoektocht van Anita Leeser, kinderrechter' geeft een ontroerend, vaak onthullend, en even vaak ook tragisch beeld van de jeugdzorg in Nederland, van de mogelijkheden en onmogelijkheden, van menselijk tekort en van de zegening van een humane benadering van wat al te snel wordt samengevat onder de noemer 'probleemgevallen'. 'Deze gesprekken zou je moeten voeren voordat je kinderrechter wordt' verzuchtte Anita Leeser al aan het begin van haar speurtocht.

Tussen de verhalen door ontstaat ook een boeiend portret van een voormalige rechter, die zelf als joods kind tijdens de Tweede Wereldoorlog met haar moeder het concentratiekamp Bergen-Belsen overleefde.

Loes de Fauwe, redacteur bij Het Parool, maakte dit verslag van de zoektocht van Anita Leeser, die negentien jaar werkzaam was als kinderrechter.

'Deze verhalen, dit boek, het is een schoolvoorbeeld. Dit moet vooral gelezen en bestudeerd worden in opleidingen en in de instellingen zelf. Het moet in de hoofden en harten van de professionals en toekomstige professionals doordringen.'
RENE BRUIJN, TOPDESKUNDIGE BIJ DE INSPECTIE JEUGDZORG

Specificaties

ISBN13:9789035133525
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:342
Druk:1
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Expertrecensies (1)

Een moeilijke jeugd
Chanel Peek | 11 november 2008
Waar gaat het fout in de jeugdzorg? De visie hierover van Anita Leeser, jarenlang het gezicht van het Nederlandse kinderrecht, staat beschreven in 'Een moeilijke jeugd'. Loes de Fauwe beschrijft zowel de jeugd van Leeser in het kamp Bergen-Belsen als van de kinderen waar zij als voormalige kinderrechter beslissingen over heeft genomen. De schrijnende verhalen over de jeugdzorg maken het belang van het grote geheel en eindverantwoordelijkheid duidelijk.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Loes de Fauwe

Loes de Fauwe is redacteur bij 'Het Parool'.

Andere boeken door Loes de Fauwe

Inhoudsopgave

1. Inleiding en verantwoording
2. Bergen-Belsen
3. Een kind in de klem
4. Bijna doodgeslagen
5. De Afrikaanse prinses
6. Nog steeds bang voor hun vader
7. Verkeerde mannen
8. Hanenkammen en een rat
9. 'De werkrelatie met dit gezin is beperkt'
10. Langer in de bajes dan buiten de bajes
11. Eva zoekt haar dossiers
12. Een knipoog van God
13. 'Gezinsvoogd is het allermoeilijkste vak'
14. Anita's slotsom: 'Het is mooi geweest'

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Een moeilijke jeugd