Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Lidgelden en andere bijdragen: wanneer belast met btw?

(Belgisch recht)

Paperback Nederlands 2021 9789046611326
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Is het lidgeld van een schietclub te belasten met btw? Is er over maandelijkse bijdragen van leden die aankopen mogen doen in biologische winkels btw? Moet er btw gerekend worden over de bijdrage betaald aan een serviceclub?

In de praktijk stelt zich geregeld de vraag of lidgelden of andere bijdragen die betaald worden in het kader van een lidmaatschap van een vereniging aan de btw zijn onderworpen.
Vooreerst is de vraag of een lidgeld of bijdrage binnen de btw-sfeer valt. Hierbij is het begrip “onder bezwarende titel” cruciaal. Als lidgelden of bijdragen binnen de btw-sfeer vallen omdat er een (individuele) tegenprestatie tegenover staat is de volgende vraag die van belang is, of er een vrijstelling van toepassing is of niet.

Het begrip “syndicale vereniging” heeft hierbij een vrij uitgebreide reikwijdte waarbij de al dan niet vrijstelling vaak een feitenkwestie is.

Specificaties

ISBN13:9789046611326
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:123
Druk:1
Verschijningsdatum:9-12-2021
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Stefan Ruysschaert

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën. Hij is o.a. redactielid van Taxwin en het Tijdschrift Huur. Hij doceert het vak btw aan de faculteit Economische Wetenschappen van de UGent en is gastdocent aan de Fiscale Hogeschool (Odyssee). Kenmerkend voor zijn boeken en artikelen is de heldere analyse van de btw-vraagstukken.

Andere boeken door Stefan Ruysschaert

Over Véronique De Vulder

Véronique De Vulder is master in de handels- en financiële wetenschappen, optie accountancy en zaakvoerder van Interaccounts bv. Haar activiteiten situeren zich in de totale begeleiding van KMO-vennootschappen, zowel op boekhoudkundig en fiscaal vlak als op het vlak van de interne organisatie, overdracht en waardering.

Andere boeken door Véronique De Vulder

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Lidgelden en andere bijdragen: wanneer belast met btw?