Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Verhuren mét btw

Wanneer is de verhuur of de terbeschikkingstelling van een onroerend goed mét btw? (Belgisch recht)

Paperback Nederlands 2022 9789046611593
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Dient mijn contract van onroerende verhuur, of een soortgelijk contract waar ik gebruiksrechten verleen op een onroerend goed, belast te worden mét of zonder btw? De vraag is eenvoudig, het antwoord veel genuanceerder. Het belasten van de verhuurovereenkomst heeft in de praktijk namelijk vooral een financieel doel: recht op aftrek verkrijgen van de voorbelasting.

De moeilijkheden die zich hierbij voordoen, hebben hoofdzakelijk twee oorzaken:
1° Het onderscheid tussen de onroerende verhuur en andere handelingen die een ‘gebruiksrecht op een onroerend goed uit zijn aard’ verlenen, is niet steeds gemakkelijk.
2° Anderzijds gaat een werkelijke onroerende verhuur vaak gepaard met andere leveringen of diensten die wel bedoeld kunnen zijn in het W.BTW.

Wanneer wordt mijn contract van onroerende verhuur met bijkomende diensten een complexe overeenkomst die aan de btw dient onderworpen te worden en correlatief recht op aftrek van de voorbelasting opent?

En ten slotte: welke alternatieven bestaan er op de onroerende verhuur mét btw om een gebouw mét btw ter beschikking te stellen? Is het werken met zakelijke rechten of via onroerende leasing nog interessant na de invoering van het stelsel van optionele onroerende verhuur mét btw? En is de oprichting van een btw-eenheid werkelijk zo interessant.

Specificaties

ISBN13:9789046611593
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:224
Druk:1
Verschijningsdatum:3-8-2022
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Stefan Ruysschaert

Stefan Ruysschaert is adviseur bij de FOD Financiën. Hij is o.a. redactielid van Taxwin en het Tijdschrift Huur. Hij doceert het vak btw aan de faculteit Economische Wetenschappen van de UGent en is gastdocent aan de Fiscale Hogeschool (Odyssee). Kenmerkend voor zijn boeken en artikelen is de heldere analyse van de btw-vraagstukken.

Andere boeken door Stefan Ruysschaert

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Verhuren mét btw