Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

RUIS

Waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen, en hoe we dat kunnen voorkomen

Paperback Nederlands 2021 9789046828465
Verkooppositie 2182
Nog niet verschenen, verwacht op 18‑05‑2021
24,99

Samenvatting

Stel je voor dat twee artsen in dezelfde stad verschillende diagnoses stellen over dezelfde patiënten. Dat twee rechters aan hetzelfde hof verschillende straffen geven aan mensen die hetzelfde misdrijf hebben gepleegd. Dat wanneer een bedrijf klachten van klanten behandelt, de uitkomst afhangt van 'wie' de betreffende klacht afhandelt. Stel je nu voor dat deze dokter, rechter of klachtenmedewerker zélf verschillende beslissingen neemt, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Dit zijn voorbeelden van 'ruis': variabiliteit in oordelen die identiek zouden moeten zijn.

In 'RUIS' laten Daniel Kahneman, Cass R.Sunstein en Olivier Sibony zien hoe ruis aanzienlijk bijdraagt aan beoordelingsfouten op velerlei gebieden, waaronder geneeskunde, rechtspraak, economische voorspellingen, gedrag van de politie, voedselveiligheid, veiligheidscontroles op luchthavens, bedrijfsstrategie en sollicitatiecommissies. En hoewel ruis overal te vinden is waar mensen beslissingen nemen, zijn personen en organisaties zich gewoonlijk niet bewust van de rol van toeval in hun beoordelingen en in hun handelen.

Op basis van de nieuwste bevindingen in de psychologie en gedragseconomie - én met hetzelfde aanstekelijke enthousiasme als in de bestsellers 'Thinking, Fast and Slow' en 'Nudge' - leggen Kahneman, Sibony en Sunstein in 'RUIS' uit hoe en waarom mensen zo vatbaar zijn voor ruis bij het nemen van beslissingen, en wat we eraan kunnen doen.

Specificaties

ISBN13:9789046828465
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:384
Druk:1
Verschijningsdatum:18-5-2021
Hoofdrubriek:Psychologie

Over Daniel Kahneman

Daniel Kahneman is emeritus hoogleraar psychologie aan Princeton University en hoogleraar Public Affairs aan de Woodrow Wilson School of Public and International Affairs. Daniel Kahneman is de grondlegger van de gedragseconomie en de geluksstudies. Hij maakte korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt. Daarvoor in de plaats introduceerde hij de feilbare menselijke psyche in de economie, gekenmerkt door gebrekkig oordeelsvermogen in onzekere omstandigheden. Voor zijn baanbrekend onderzoek won hij in 2002 als eerste psycholoog de Nobelprijs voor de economie. Kahnemans onderzoek heeft grote invloed gehad op auteurs als Malcolm Gladwell (Het beslissende moment), Nassim Taleb (De zwarte zwaan) en Steven Levitt (Freakonomics).

Andere boeken door Daniel Kahneman

Over Olivier Sibony

Olivier Sibony is hoogleraar aan de HEC Paris en verbonden aan de universiteit van Oxford. Eerder werkte hij 25 jaar in Parijs en New York als senior partner voor McKinsey & Company. Sibony’s onderzoek naar het verbeteren van strategische besluitvorming werd onder meer gepubliceerd in Harvard Business Review en MIT Sloan Management Review. Samen met Cass Sunstein is hij coauteur van het nieuwe boek van Kahneman: ‘Ruis’.

Andere boeken door Olivier Sibony

Over Cass Sunstein

Cass Sunstein bekleed een leerstoel aan de universiteit van Chicago op het gebied van respectievelijk gedragswetenschappen en economie, en politieke wetenschappen en jurisprudentie.

Andere boeken door Cass Sunstein

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        RUIS