Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , , , , , , e.a.

Ethiek en Human Resource Management

Morele dilemma’s in de hr-praktijk

Paperback NL 2022 9789046908457
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Van hr-professionals wordt niet alleen verwacht dat zij zich kritisch en onderzoekend kunnen opstellen. Kunnen nadenken en discussiëren over verschillende morele waarden in ethische kwesties is net zo belangrijk. Morele dilemma’s zijn onderdeel van hun dagelijkse werk. Hr-professionals zijn voortdurend bezig met het afwegen van verschillende belangen en waarden, bijvoorbeeld die van de medewerkers en die van de organisatie.

Ethiek en Human Resource Management helpt (toekomstige) hr-professionals om de ethische uitdagingen in de hr-praktijk te benaderen vanuit verschillende perspectieven en draagt bij aan hun ethische vorming; een praktijkgericht onderwijsboek dat aansluit bij het opleidingsprofiel van LOO-HRM 2020+.

Het boek start met deel 1, dat bestaat uit twee hoofdstukken en een interview over het belang van waardencommunicatie, kritisch denken en meervoudig kijken, denken en handelen. Deel twee bestaat uit zeven hoofdstukken waarin diverse auteurs, elk vanuit een ander perspectief, de aan verandering onderhevige hr-praktijk beschrijven en de daarmee gepaard gaande morele dilemma’s. Zij benoemen, aan de hand van het morele dilemma, verschillende theoretische kaders die hr-professionals kunnen toepassen in de praktijk. Aan bod komen onderwerpen als: de rol van hr-professionals bij werkgeluk en re-integratietrajecten, de betekenis van morele moed voor hr-professionals, het omgaan met de psychologische druk van ethische dilemma’s en de invloed van de verhouding tussen mens en technologie in de organisatie. Ethiek en Human Resource Management past daarbij goed in de huidige tijd waar hr-professionals bezig zijn om diversiteit en inclusie te bevorderen.

In het boek staan opdrachten voor hr-studenten en tips voor het handelen in de hr-praktijk. Op de bijbehorende website staan extra oefeningen, reflectievragen en verdiepende materialen.

Ethiek en Human Resource Management is geschreven voor studenten van de hbo-bacheloropleiding HRM (voltijd en deeltijd). Het is vooral geschikt voor de latere leerjaren. Daarnaast kan het boek nuttig zijn voor studenten TP (uitstroomprofiel Arbeid, of minor Bestuurskunde), studenten van universitaire opleidingen HRM, studenten van praktijkopleidingen en professionals in de dagelijkse HR-praktijk.

Dr. Deirdre Beneken genaamd Kolmer (red.) is werkzaam voor Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Ze studeerde pedagogische wetenschappen en promoveerde op de onderwerpen family care en care responsibility. Tussen 2011 en 2020 werkte ze als lector Mantelzorg. Deirdre is gespecialiseerd in philosophy of education. Recente cursussen die ze gevolgd heeft, zijn Moreel Beraad (Utrecht) en Ethical Leadership (Harvard).

Specificaties

ISBN13:9789046908457
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:182
Uitgever:Coutinho
Verschijningsdatum:27-12-2022
Hoofdrubriek:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ethiek en Human Resource Management