Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het checklist-manifest

over de juiste manier van werken

Paperback Nederlands 2010 9789057123238
Voormalig top 100Totaal 92 dagen
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Ondanks onze gigantische knowhow blijven we in ons werk vermijdbare fouten maken. De reden is simpel: de omvang en complexiteit van onze kennis zijn zó groot, dat we die niet altijd juist en veilig kunnen toepassen. We zijn langer in opleiding, specialiseren ons meer en meer, gebruiken steeds geavanceerdere technologieën... en toch blijven we fouten maken.

Atul Gawande pleit voor de checklist als bescheiden maar efficiënte methode om fouten in het werk te voorkomen. Checklists staan aan de basis van de lastigste opgaven: wolkenkrabbers bouwen, investeringsbeslissingen nemen, openhartoperaties uitvoeren, een restaurant runnen, een vliegtuig besturen - elke taak die een balans vereist tussen vrijheid en discipline, vakwerk en protocol, individueel specialisme en teamwork.

'Het checklist-manifest' is een zoektocht naar de juiste manier van werken aan de hand van prachtige anekdotes. Besluitvorming blijkt decentraler te kunnen, en mensen mogen meer verantwoordelijkheid krijgen. Daarbij zijn ervaring, expertise en een professioneel oordeel belangrijk, maar dat oordeel moet geschraagd en verbeterd worden door een procedure, door overleg en door checks.

Specificaties

ISBN13:9789057123238
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:206
Druk:1
Verschijningsdatum:12-10-2010
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Lezersrecensies

5.0 van de 5
3 stemmen
3
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

interview
Atul Gawande: ‘Zelfs Stephen Colbert heeft een checklist nodig’
Jeroen Ansink 9 november 2011 De structuur van ondernemingen is vaak zo ingewikkeld dat ze onmogelijk nog door één persoon kan worden overzien, zegt de Amerikaanse chirurg, hoogleraar en journalist Atul Gawande in Het checklist-manifest. Een simpele lijst met controlepunten kan dat probleem verhelpen. ‘Een goede checklist dicteert niet, maar leidt tot een betere communicatie.’

Over Atul Gawande

Atul Gawande is algemeen chirurg in Boston en vaste medewerker van The New Yorker. Hij geeft les aan Harvard en ontving in 2006 de MacArthur Genius Award.

Andere boeken door Atul Gawande

Inhoudsopgave

Inleiding

1 Het probleem bij buitengewone complexiteit
2 Checklist
3 Het einde van de Meesterbouwer
4 Het idee
5 De eerste poging
6 De checklist-fabriek
7 De test
8 De held in het tijdperk van de checklist
9 De redding

Noten
Dankwoord

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het checklist-manifest