
Lees verder
Erik-Jan Hopstaken (1964) is directeur van adviesbureau Vannimwegen. Naast zijn managementtaken adviseert hij organisaties bij het verbinden van organisaties met klanten, wijkidentiteit, bestaansrecht- en reputatievragen, public affairs en crisiscommunicatie.
Meer over Erik-Jan HopstakenDe makers van dit boek bezochten de afgelopen jaren honderden bewoners van uiteenlopende buurten en wijken in Nederland. In de meeste gevallen gingen ze samen met onze opdrachtgevers, woningcorporaties en gemeenten, op bezoek. Ze spraken met deze bewoners - thuis op de bank - over het dagelijkse leven in hun buurt of wijk. De bewoners vertelden openhartig over hun geluk, zorgen, dromen en ambities.
Zo hoorden de auteurs verhalen over buren die elkaar elke dag even bellen, over moeders die in het buurtcentrum gratis taalles geven, over ouderen die 's avonds niet meer naar het fietsenhok onder de flat durven, over kinderen die geen speelplek hebben en jongeren zonder werk. Hun woorden werden genoteerd over de band die zij ervaren met de wijk, de eigenheid en karaktertrekken van hun buurt die maken dat ze daar graag wonen.
Die huisbezoeken leverden een schat aan informatie over de 'temperatuur' van de wijk, de verborgen vragen en de veranderingsbereidheid van bewoners.
Daarnaast zijn ze vaak de eerste vorm van contact tussen bewoners en de professionele instituten in hun wijk (90% van de huurders ziet nooit een medewerker van zijn/haar corporatie). Er ontstaat een begin van vertrouwen in de mens achter dat instituut, want die mens luistert. En als die mens ook nog gehoor geeft aan het eigenbelang van de bewoner - een passend aanbod op zijn vraag, een oplossing voor zijn probleem - dan is de basis voor vertrouwen en tevredenheid gelegd.
En dat maakt de weg vrij voor iets anders: een bereidheid tot verandering, ook op andere schaal.