Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, ,

Collectieve intelligentie

De uitdaging voor de organisatie van nu

Paperback Nederlands 2016 9789081971119
Niet leverbaar.

Samenvatting

Collectieve intelligentie is het vermogen van een een groep mensen (of dieren, planten, cellen, micro-organismen en/of machines) om problemen op te lossen. In de natuur zijn veel voorbeelden hiervan te vinden, bij insectenkolonieën en zwermen.

De mogelijkheden om collectieve intelligentie op basis van zelforganisatie en simpele gedragsregels te organiseren en te bevorderen, zijn bijzonder interessant voor organisaties. Door deze principes toe te passen in de organisatie, is er al veel te winnen zonder grote investeringen te hoeven doen.

De ontwikkeling van collectieve intelligentie in de natuur heeft grote gevolgen voor de mensheid. Het feit dat mensen complexe breinen hebben, leidt tot de ontwikkeling van steeds intelligentere groepen. Onze breinen maken mentale kaarten maken, die worden gecombineerd tot collectieve kaarten, tegenwoordig zelfs wereldwijd. Collectieve kaarten die intelligentie bevatten en die door het internet continu verder worden ontwikkeld. Niet alleen mensen en dieren maken mentale kaarten, maar ook machines. Technologieën en met name het Internet van Intelligente Dingen spelen een steeds belangrijkere rol in het zichzelf ontwikkelende en zelforganiserende 'wereldbrein'.

Al deze ontwikkelingen hebben grote invloed op organisaties. Organisaties die weinig ruimte geven aan de gedigitaliseerde mens, zowel de 'verbonden' medewerker als de 'verbonden' consument, lopen een groot risico om af te vallen. Dit wordt Digitaal Darwinisme genoemd. Managementtaken verschuiven naar de zorg voor infrastructuren voor collectieve intelligentie, in de vorm van open culturen, uitdagende doelen, sociale netwerken, gemeenschappen en open markten. Er bestaan ook steeds meer organisaties die helemaal zonder leiders en centrale informatievoorziening bijzonder succesvol zijn. Hierbij gaat het niet alleen over organisaties; het gaat ook over de digitale transformatie van individuele mensen.

In dit boek wordt op een toegankelijke manier, met veel voorbeelden uit de natuur en 'mensen'-organisaties, aangegeven wat er aan de hand is en welke gevolgen collectieve intelligentie heeft voor ons als mens en als werknemer/manager.

Specificaties

ISBN13:9789081971119
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:110
Druk:1
Verschijningsdatum:9-6-2016
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Expertrecensies (1)

Collectieve Intelligentie - De uitdaging voor de organisatie van nu
Peter van der Wel | 9 januari 2017
Zelforganisatie is van alle tijden. Mieren doen het al honderden miljoenen jaren met heel veel succes, bijen doen het, spreeuwen, haringen en mensen ook. Daarom is het vreemd dat dit fascinerende organisatieprincipe tot voor kort zo weinig aandacht kreeg in de managementliteratuur.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Collectieve intelligentie