Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
U heeft gezocht op 9789083053080. Het product dat u zocht is niet meer in die editie leverbaar en is vervangen door de onderstaande editie.
,

Didactisch Coachen

hoge verwachtingen concreet maken met behulp van feedback, vragen en aanwijzingen

Gebonden Nederlands 2023 9789083355702
10
Voormalig top 10Totaal 22 dagen
Voormalig top 100Totaal 127 dagen
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Didactisch Coachen, de praktische pedagogiek en didactiek van de hoge verwachtingen.

Al vanaf het begin van de jaren zeventig weten we dat leerlingen die leskrijgen van leraren die hoge verwachtingen van hen hebben, beter presteren dan andere leerlingen. Dan is natuurlijk de vraag: hoe doe je dat, hoge verwachtingen hebben van je leerlingen. Rosenthal en Jacobson (1968) toonden aan wat voor gedrag leraren laten zien die vanuit ‘hoge verwachtingen’ aan hun leerlingen lesgeven. Leraren die vanuit die attitude hun leerlingen begeleiden blijken veel activerende vragen te stellen, alleen aanwijzingen te geven als het echt nodig is en regelmatig leer-bevorderende feedback te geven over hoe hun leerlingen bezig zijn. In pedagogisch opzicht zijn ze vriendelijk voor hun leerlingen.

Didactisch Coachen is gebaseerd op deze principes.
Didactisch coachen is een planmatige en doelgerichte wijze van coachen en feedback geven door de leraar, op een manier die motivatie verhogend en leer bevorderend werkt. De ervaring is dat het leraren een instrument in handen geeft om leerlingen systematisch te coachen met feedback. En daarbij niet alleen op proces, maar ook inhoudelijk. Daarmee is het een hele concrete en praktische invulling van de coachende rol van de docent. Niet zweverig, of alleen persoonsgericht, maar gericht op leren en de voorwaarden daarvoor.

In deze druk is een hoofdstuk opgenomen over formatief evalueren. Didactisch Coachen is immers formatief evalueren op micro-niveau! En dit hebben we in hoofdstuk 6 uitgewerkt en voorzien van voorbeelden.

In 2016 won Didactisch Coachen de NRO-VOR publieksprijs, een prijs voor wetenschappers die hun werk bruikbaar hebben gemaakt voor de onderwijspraktijk. De jury vindt dat de auteurs erin geslaagd zijn hun wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar een heel gedegen en praktisch handboek met veel oefenmogelijkheden voor een grote groep docenten. Zij schrijven in het juryrapport: “Goede feedback geven is een voorwaarde voor goed onderwijs. Met Didactisch Coachen leveren zij daaraan een belangrijke bijdrage”.

Lia Voerman en Frans Faber werken samen met een aantal erkende trainers in de Stichting Didactisch Coachen. Hun ideaal is dat iedere leraar – om te beginnen in Nederland – de attitude en de vaardigheden zal verwerven om op deze manier leerlingen te begeleiden.
Lia is Lector Didactiek bij de Hogeschool Rotterdam. Ze is gepromoveerd op het thema feedback geven en hoe je dat leert aan ervaren professionals bij de Universiteit Utrecht. Frans is een ervaren trainer en onderwijsadviseur. Hij heeft jaren als docent en leidinggevende gewerkt in allerlei vormen van het onderwijs. Samen zijn zij de grondleggers van Didactisch Coachen. De methode is ontwikkeld vanuit de praktijk en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Didactisch Coachen heeft hun hart omdat het docenten, leidinggevenden en begeleiders op allerlei plekken in het onderwijs een praktisch instrument in handen geeft waarmee zij op systematische wijze lerenden kunnen coachen in hun leerproces.

Specificaties

ISBN13:9789083355702
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:96
Uitgever:Pumbo.nl
Druk:13
Verschijningsdatum:18-9-2023
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Lia Voerman

Lia Voerman is Lector Didactiek bij de Hogeschool Rotterdam. Ze is gepromoveerd op het thema feedback geven en hoe je dat leert aan ervaren professionals bij de Universiteit Utrecht. Zij is samen met Frans Faber de grondlegger van Didactisch Coachen. De methode is ontwikkeld vanuit de praktijk en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Andere boeken door Lia Voerman

Over Frans Faber

Frans Faber is een ervaren trainer en onderwijsadviseur. Hij heeft jaren als docent en leidinggevende gewerkt in allerlei vormen van het onderwijs. Hij is samen met Lia Voerman de grondlegger van Didactisch Coachen. De methode is ontwikkeld vanuit de praktijk en gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Andere boeken door Frans Faber

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Didactisch Coachen