Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het proces

Strafrecht in de praktijk

Paperback Nederlands 2015 9789089536471
Op werkdagen voor 17:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Aan de buitenkant lijkt het strafproces een statisch en onveranderlijk geheel – rechters komen op en gaan weer af, verdachten worden aangevoerd en weer weggevoerd, het vonnis wordt plechtig uitgesproken. Maar niets is minder waar. Hoewel het vonnis veelal eindigt in een duidelijk oordeel over de waarheid - de verdachte is de dader of niet – worden toch veel vonnissen betwist en er veel rechters gewraakt en beschuldigd van partijdigheid.

Rinus Otte, senior rechter van het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden, legt in 'Het proces' de twijfels bloot over goede rechtspraak en goede rechters. Hij neemt duidelijk stelling: met de Nederlandse rechtspraak is weinig mis, maar de verwachtingen van de samenleving en ook van de rechters zelf zijn te hoog gespannen. Otte komt met beschouwingen over de juridische waarheid, en toont hoe de organisatie van de rechtspraak verbeterd kan worden. Daarbij staat hij uitgebreid stil bij de eisen aan de politie, de advocaat en de media.

Het boek wordt afgesloten met een uitvoerige bespreking van een van de geruchtmakendste processen van de laatste jaren, het proces-Wilders in 2010 en 2011. Via de camera in de rechtszaal was de samenleving getuige van een rechtspraak die geen greep had op het strafproces.

'Het proces' is geschikt voor iedereen die meer wil weten over de rechtspraak, over hoe rechters werken en vonnissen tot stand komen. Ook kan het dienen als leerboek voor toekomstige processen.

Specificaties

ISBN13:9789089536471
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:200
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:21-10-2015
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Recht algemeen

Lezersrecensies

3.0 van de 5
2 stemmen
1
0
0
0
1

Over Rinus Otte

Rinus Otte baarde opzien met zijn polemische boek De nieuwe kleren van de rechter, dat in 2010 verscheen en waarvan in korte tijd veel exemplaren werden verkocht. Otte is oprichter van het bekende en veelgelezen blog Ivoren toga.

Andere boeken door Rinus Otte

Inhoudsopgave

Voorwoord: het strafproces en het model van Steve Jobs

Deel 1: De organisatorische hardware van het strafproces
Deel 2: De juridische software van het strafproces
Deel 3: Het vonnis: fabricage en verkoop van het rechterlijk product
Deel 4: Toekomstige ontwikkelingen rond het proces
Deel 5: Etalage, een praktijkvoorbeeld

Tot slot: het opmaken van een balans
Noten
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het proces