Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Weg van verandering

Systematisch besturen: organisatiekundige en veranderkundige verkenningen en toepassingen van het in control concept

Gebonden Nederlands 2011 9789490463168
Niet leverbaar.

Samenvatting

De afgelopen jaren maakt het begrip 'in control' nadrukkelijk deel uit van de taal en het repertoire van managers. Een goede zaak, ware het niet dat het begrip vooral wordt gekoppeld aan het accountantsperspectief. Die aandacht is een direct gevolg van affaires zoals bij Enron en Ahold en de daaropvolgende (publieke) discussies over goed bestuur - denk aan de code Tabaksblat (Commissie Tabaksblat, 2003) en de commissie Frijns die deze code voor goed bestuur heeft getoetst (Commissie Frijns, 2005).

Veel minder aandacht is er voor wat 'in control' betekent voor managers die hun organisatie goed willen besturen. Dit proefschrift wil in die leemte voorzien. In control zijn betekent namelijk veel meer dan alleen goed financieel en risicomanagement; in essentie gaat het meer over vooruitkijken dan over terugblikken, meer over systematisch besturen dan over verantwoorden. Wat maakt dat de ene organisatie wel 'in control' is en de andere (net) niet? Specifieker: welke (samengestelde) managementprocessen maken het verschil tussen organisaties die wel en die niet systematisch besturen (in control zijn)? Wat maakt dat een organisatie de stap maakt van proces- naar systeemgerichtheid? Dit is het centrale vraagstuk in dit proefschrift.

Op basis van vier enkelvoudige coördinaten of managementpraktijken: Richting, Consistentie, Samenhang en Feedback uit het RCSF-model zijn tien twee- en drievoudige managementprocessen gedefinieerd. Het betreft de volgende managementprocessen: policy deployment (RC), key process management (RS), strategic monitoring (RF), interface management (CS), operational control (CF), process improvement (SF), strategic goal setting (RCS), strategic learning (RCF), organisational learning (RSF) en management control (CSF).

Op basis van case-control study zijn twaalf complexe non-profit-organisaties onderzocht. Belangrijkste conclusie van dit onderzoek is dat het toepassen van de drievoudige managementprocessen het verschil maakt tussen grotere complexe non-profit organisaties die wel en die (net) niet systematisch bestuurd zijn. Systematisch bestuurde organisaties passen deze managementprocessen beter toe dan de andere onderzochte organisaties. Dat doen ze ook met de tweevoudige managementprocessen, maar dat zijn noodzakelijke, niet voldoende voorwaarden om een complexe non-profit organisatie in control te laten komen en blijven. Voor managers (en adviseurs) die de vraag willen beantwoorden hoe een organisatie effectiever bestuurd kan worden geeft dit boek een aantal (theoretische) inzichten, (praktische) handreikingen en oplossingsrichtingen.

Specificaties

ISBN13:9789490463168
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:224
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:14-11-2011
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Expertrecensies (2)

Weg van verandering
Nico Jong | 20 april 2012
Heb je een goede strategie voor je organisatie ontwikkeld, dan is de vervolgvraag of er aangrijpingspunten zijn om de strategie te realiseren en of er feedback is op basis waarvan je kunt sturen. Ofwel, kun je als manager voldoende houvast vinden om in de toekomst in control te blijven? Managementinstrumenten die strategie en implementatie met elkaar verbinden zijn schaars en richten zich vooral op sterk presterende organisaties. Wouter ten Have onderzocht welke managementprocessen het verschil maken tussen 'goed' en 'heel goed' presteren. De resultaten van die zoektocht legde hij vast in zijn proefschrift 'Weg van verandering'.
Lees verder
Weg van verandering
Arie Buvens | 16 januari 2012
Welke managementprocessen maken het verschil tussen organisaties die 'heel goed' en 'goed' presteren? Wouter ten Have deed er jarenlang onderzoek naar en beschrijft zijn bevindingen in het proefschrift 'Weg van verandering'. Je moet er even voor gaan zitten, maar de inhoud ervan is van belang.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Wouter ten Have: ‘Blijf weg van verandering’
Pierre Spaninks 1 maart 2012 Na zijn afstuderen koos Wouter ten Have voor het vak van management consultant. Maar de wetenschap bleef trekken. Hij schreef een proefschrift over het verschil tussen organisaties die wel en organisaties die niet systematisch te besturen zijn. ‘In control zijn houdt veel meer in dan je financiën op orde hebben.’

Over Wouter ten Have

Prof. Dr. Wouter ten Have is organisatieadviseur en hoogleraar Organisatieverandering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is hij kerndocent Change Management bij de MBA Healthcare Amsterdam Business School (Universiteit van Amsterdam). Sinds 2004 is hij Managing partner van TEN HAVE Change Management. Wouter is als toezichthouder lid van de RvT van Cito, en lid van de RvT van KwadrantGroep.

Andere boeken door Wouter ten Have

Inhoudsopgave

1. Introductie
1.1 Inleiding
1.2 Weg van verandering
1.3 Historie en achtergrond van het onderzoek
1.4 Probleemstelling en onderzoeksvragen
1.5 Wetenschappelijke en praktische relevantie
1.6 Opbouw van het proefschrift

2. Positionering onderzoeksonderwerp: in control opgevat als systematisch besturen
2.1 Inleiding
2.2 Management control als eerste kader voor systematisch besturen
2.3 De functies van een model voor systematisch besturen
2.4 De coördinaten voor het systematisch besturen van organisaties
2.5 De relatie tussen het RCSF-model en het INK-managementmodel

3. Ontwikkeling en ontwerp conceptuele model
3.1 Inleiding
3.2 Tien managementprocessen voor het systematisch besturen van organisaties
3.3 De tien managementprocessen nader omschreven en onderbouwd
3.4 Reflectie
3.5 Conceptueel model
3.6 Hypothesen

4. Methodologie
4.1 Inleiding
4.2 Onderzoeksopzet en stappen
4.3 Vooronderzoek
4.4 Beoordelingsframe en score
4.5 Score binnen het beoordelingsframe
4.6 Scoringsaspecten en toetsing van het beoordelingsframe
4.7 Evaluatie van de beoordelingsmethodiek na de eerste toepassing
4.8 Analyseplan: statistische analyse

5. Resultaten
5.1 Inleiding
5.2 Uitkomstentabel case control
5.3 Statistische analyse
5.4 Evaluatie van het instrument kwantitatief

6. Conclusies
6.1 Terug naar de centrale onderzoeksvraag
6.2 Verdere inzichten

7. Reflectie
7.1 Eerste reflectie
7.2 Theoretische bijdrage en implicaties
7.3 Praktische implicaties
7.4 Kanttekeningen en beperkingen
7.5 Gedachten voor verder onderzoek
7.6 Tot slot

Samenvatting
Summary
Geraadpleegde literatuur

Bijlagen
1. Beoordelingsframe
2. Instructie per onderzoeksstap aan de beoordelaars
3. Overzicht beoordeling individuele cases
4. Betrouwbaarheid nader toegelicht

Over de auteur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Weg van verandering