Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Wat communiceren betekent

essay

Gebonden Nederlands 2019 9789491737428
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Dit essay vertelt het universele verhaal van communiceren: wat het is en wat het doet. Het verhaalt over werk van bedrijven en (overheids)organisaties dat beroepshalve wordt gedaan om te communiceren. Het laat je inzien dat de ‘core business’ van organisaties samenhangt met het ‘werk van communiceren’.

Als je communicatiewerk van een organisatie doet, lever dan een bijdrage aan de kernactiviteiten van die organisatie. Want communiceer je vanuit een ander belang dan het primaire organisatiebelang, dan schaadt dit de organisatie. Veelal niet vandaag of morgen, maar wel vroeger of later…

Het essay begint met kijken naar communiceren en zien wat de unieke eigen betekenis van communiceren is. Ken je die betekenis dan weet je wat je doet als je communiceert: je kent wat je niet-niet kunt. Daarna staan de zoeklichten op het communicatiewerk dat in Nederland in opdracht van bedrijven en (overheids)organisaties is gedaan. In dat licht is de kennis van het werk in volle glorie te zien en ontluikt communiceren zijn kennis.

Aansluitend ligt de focus op de context van bedrijven en (overheids)organisaties, want daar is communicatiekennis van betekenis. In die context is te bezien wat goed is en wat beter kan als het op communiceren aankomt; ook wat anders moet en wat niet meer hoeft. De voertaal hierbij is de communicatietaal. Die taal spreken is een kwestie van doorontwikkelen van wat iedereen van zichzelf al kan: communiceren.

'Wat communiceren betekent' komt voort uit het werk dat beroepshalve voor organisaties wordt gedaan. De eerste vonk was de vraag wát dat werk nu toch tot communicátiewerk maakt. Daarna kwam het inzicht dat voor communicatiewerk naast kennis van ‘werk’ ook kennis van ‘communicatie’ nodig is.

Dat riep tal van vragen op: Wat is die kennis dan? Maakt die kennis een vak tot communicatievak, een vaardigheid tot communicatievaardigheid en een wetenschap tot communicatiewetenschap? Wat ís communiceren eigenlijk? Velen die op de communicatievelden ronddwalen en -dwaalden hebben aan dit essay meegewerkt. Een aantal in woord en daad, tallozen in de verbeelding. Uit hun kennis, inzichten, ervaringen en wijsheid – en de antoniemen daarvan – is dit verhaal ontstaan. Frank Regtvoort schreef de tekst, Sacha Buddingh’ deed de eindredactie en de vormgeving is van Luc de Ruijter.

Specificaties

ISBN13:9789491737428
Trefwoorden:communiceren, essays
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:80
Druk:1
Verschijningsdatum:19-2-2019
ISSN:

Expertrecensies (2)

recensie
Wat communiceren betekent - 'Een boek dat zijn gelijke niet kent'
Ment Kuiper | 24 juli 2019
Wat communiceren betekent is een boek over communiceren zelf. Met zo'n 35 jaar werkervaring op alle denkbare communicatieterreinen is Frank Regtvoort in 2016 aan dit boek begonnen.
Lees verder
recensie
Wat communiceren betekent
Nico Jong | 27 mei 2019
Wat communiceren betekent van Frank Regtvoort is een essay dat de universele betekenis van communiceren in tachtig pagina’s wil laten zien. Het gaat om ‘zien wat communiceren is’, ‘kennen wat communicatie vermag’ en ‘kunnen wat communiceren laat zien’.
Lees verder

Lezersrecensies

3.0 van de 5
1 stem
0
0
1
0
0

Over Frank Regtvoort

Frank Regtvoort werkt voor Novis Competence Center en ontwikkelt, organiseert en begeleidt daar programma's voor communicatieprofessionals, met als specialisme risico- en crisiscommunicatie.

Andere boeken door Frank Regtvoort

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Wat communiceren betekent