Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De manager als koorddanser - Leiderschapsdilemma’s in de praktijk

Hoe ga jij als leidinggevende om met dilemma's en waar laat jij je door leiden als het spannend wordt? Heidy Peperkamp schreef er een boek over: De manager als koorddanser. In de preview vertelt zij wat je van haar boek kunt verwachten.

Heidy Peperkamp | 16 juni 2021 | 3-4 minuten leestijd

'We zitten midden in een veranderingstraject, waarin ik net het stokje heb overgenomen van de voormalig directeur. Ik geloof nog steeds in de missie en de waarden van de organisatie, maar ik zal het over een andere boeg moeten gooien, willen we met onze uniciteit een belangrijke speler blijven in de markt. Deze koersverandering vraagt als kersverse leider veel van mij. Ik word uitgedaagd door de pittige besluiten die ik moet nemen. Mijn grootste dilemma is enerzijds consequent te blijven handelen vanuit de nieuwe visie op de toekomst en aan de andere kant te koesteren wat we in het verleden met ziel en zaligheid hebben opgebouwd. Het is zoeken naar een balans tussen bezieling en zakelijkheid terwijl ik tegelijkertijd met elkaar de voorwaartse beweging wil maken.'

Herken je een dergelijk dilemma in jouw rol als leidinggevende? Wat doe jij in situaties als deze waarin je spanning ervaart? In mijn boek De manager als koorddanser is omgaan met verandering één van de 25 thema's uit de leiderschapspraktijk die ik bespreek met uiteenlopende managers.

Iedere dag weer word je als leidinggevende uitgedaagd op het nemen van besluiten. Het maken van keuzes hoort nu eenmaal bij je functie. Soms vormen deze keuzes dilemma's waarop je vastloopt. Je worstelt met het spanningsveld tussen taak en mens, controle en vertrouwen, tussen stabiliteit en verandering. Wat je ook kiest, voor beide opties is wel wat te zeggen: geen één keuze is helemaal goed of helemaal fout. Was dat maar zo, want dan was de keuze niet zo lastig en voelde je de spanning niet tussen tegengestelde benaderingen.

Sta jij ook voor lastige beslissingen die maar aan je blijven knagen? Weten hoe anderen dat doen, kan zekerheid en opluchting geven. Mijn boek bestaat uit onthullende ervaringen van leiders die ook met dilemma's geworsteld hebben. Die verhalen leveren persoonlijke inzichten op die resulteren in moedige besluiten. Jij stapt als lezer van dit boek als het ware in hun huid en voelt wat zij hebben meegemaakt in pittige situaties. Je leest niet alleen over de issues in het werk, maar ook over de gedachten die managers bezighouden en hoe ze zich voelen in de specifieke situatie. Hoe vaak worden onzekerheden nou openlijk gedeeld, zodat je weet dat je niet de enige bent die worstelt met een beslissing? Met dit boek gebeurt dat wel!

De 25 verhalen zijn geanonimiseerd en beginnen met een korte introductie van de geïnterviewde. Aan elk verhaal heb ik eyeopeners toegevoegd, waarmee ik dieper inga op het specifieke onderwerp van het verhaal. Naast een toepasselijke quote, sluit ik af met reflectievragen, bedoeld om je te laten nadenken over hoe jij je tot het dilemma verhoudt.

Het boek is onderverdeeld in vijf hoofdthema's:
- visie & verandering
- samenwerking
- leidinggeven
- communicatie en interactie
- persoonlijke dilemma's

Deze hoofdthema's heb ik samengebracht in het dilemmamodel. In dit model kun je je eigen voorkeuren plotten, zodat je kunt zien hoe je je verhoudt tot de vijf dilemmathema's. De stappen die ik aan het model gekoppeld heb, zijn bedoeld om je eigen dilemmaflexibiliteit te vergroten. Onmisbaar om je perspectieven op dilemma's te verbreden. Met dit boek kun je volop aan de slag met je eigen dilemmaflexibiliteit.

Ik hoop dat de verhalen jou aan het denken zetten en je verder brengen in je persoonlijke en professionele ontwikkeling als leider.

Heidy Peperkamp is een ondernemende organisatiecoach en interimmanager en heeft in de afgelopen twintig jaar meer dan 1000 leidinggevenden getraind en begeleid in hun leiderschapsontwikkeling. In dit boek snijdt ze herkenbare thema's aan die jou stimuleren om na te denken over jezelf waardoor je in balans blijft op het leiderschapskoord. Ook als de druk toeneemt.

Over Heidy
Heidy Peperkamp is een ondernemende organisatiecoach en interimmanager en heeft in de afgelopen twintig jaar meer dan 1000 leidinggevenden getraind en begeleid in hun leiderschapsontwikkeling. In dit boek snijdt ze herkenbare thema’s aan die jou stimuleren om na te denken over jezelf waardoor je in balans blijft op het leiderschapskoord. Ook als de druk toeneemt.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden