Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Eigen zaak - Sterke ondernemersverhalen

Ik ben de zoon van een bierman, die de zoon was van een bierman. Ik zei als kind dat ik later Arabier wilde worden, als ik groot was, terwijl ik bierman bedoelde. Ik kom uit de wereld van het bier, ik ben van het bier, al ben ik zelf niet beroepsmatig in het bier gegaan. Ik ben de schrijver van Eigen Zaak- sterke ondernemersverhalen, John Schoorl.

John Schoorl | 2 oktober 2023 | 3-4 minuten leestijd

Op zowel mijn vaders bus als vrachtwagen stond in vette letters: M.H. Schoorl groothandel in dranken. En zo liet hij zich ook van 1956 tot 1991 registeren bij de Kamer van Koophandel. De bierbus en vrachtwagen waren in rood en wit uitgevoerd, de clubkleuren van Amstel Bier, net als de vorkheftruck. Een groothandelaar kon je een tussenpersoon noemen, iemand die ervoor moest zorgen dat de dranken van de fabrikant bij het café, restaurants, voetbalkantine of melkboeren werden gebracht.

Michel Hendrikus ‘Giel’ Schoorl (1922-2010) noemde zich nooit 'ondernemer', 'middenstander' of zelfs ‘entrepreneur’, en eigenlijk ook geen groothandelaar. Hij had een Eigen zaak, en was agent van de bierbrouwerij, net als zijn vader J. G. Schoorl dat was.

Aanlegsteiger

Ik ben niet de zaak van mijn vader in gegaan, maar ik begrijp maar al te goed dat de eigen zaak een aanlegsteiger is van geweldige verhalen. Het kan niet anders dan dat mijn voorliefde voor verhalen via de eigen zaak van mijn vader tot mij is gekomen. Als ik met mijn vader meeging op de bierwagen, kwamen we op plekken waar vooral werd gelachen, sterke verhalen werden verteld of een mop werd uitgewisseld. Mijn vader nam de verhalen mee naar huis, en wij mochten er naar luisteren.

Transportmiddel van menselijke worsteling

Ik ben de fascinatie voor de eigen zaak nooit kwijtgeraakt. In de loop der jaren greep ik elke gelegenheid als verslaggever aan om iemand te portretteren met een eigen zaak, in alle formaten, met ongekend succes en onpeilbare mislukking, als bedenker of verkwister, als verlichter of oplichter. De eigen zaak voelt als het transportmiddel van de menselijke worsteling: de opkomst, ondergang, mislukking, succes, liefde, misdaad, oplichting en onmetelijke rijkdom.

Vibratorvorst

Ik reed met ondernemer Michiel Perridon door Dubai, en hij vertelde over zijn succes in het vastgoed. Maar ook over zijn moeilijkheden, zijn problemen en angsten. Ik bezocht met de oprichter van Easy Toys de aardappelhandel waar hij als vibratorvorst ooit was begonnen. Ik liep met Benno Leeser door de businessclub van Feyenoord en zag hoe de aanvoerder van de Gassan-diamantdynastie zijn netwerk op orde houdt.

Avocadokoningin

Wat bezielt een succesvolle ondernemer als de Bloemendaalse miljonair Jan de Jong om zich tegen Tata Steel te keren? Hoe verging het de ondernemer die dolgraag de snack de Mexicano wilde verkopen? Kon de Hongaarse techneut die de Rubiks kubus bedacht wel ondernemen in Oost-Europa? Of wat te denken van het tragische leven van een melkboer in Noord-Oost-Groningen. Een Vietnamese loempiaverkoper (en dichter) in Dordrecht. Hoe verging het de bedenker van een lustpil voor vrouwen. De man die DJ Martin Garrix ontdekte, en weer kwijtraakte, en Martin Garrix zelf, de éénmansmultinational? Niemand geloofde in Shawn Harris, maar ze werd wel de avocadokoningin.

Verhalen

Allemaal verhalen, verhalen over ongekende successen en onpeilbare mislukkingen. En verhalen over de worsteling die het is/was om een eigen zaak te hebben. Er was een lange worsteling, een korte worsteling, een permanente worsteling en er waren worstelingen van voorbijgaande aard. Maar de worsteling werd nooit als zodanig benoemd, het zat standaard in het pakket eigen zaak.

Waar je staat, is je worstelpunt. Vandaar uit worstel je richting de goeie of de slechte kant. Voor een goed verhaal maakt het niet uit. Als je je als ondernemer maar beweegt op het podium voor aanspoelende (sterke) verhalen.

Over John Schoorl

John Schoorl is verslaggever van de Volkskrant en auteur van verscheidene non-fictieboeken. Hij heeft meerdere journalistieke prijzen gewonnen, zoals De Tegel, De Loep, de Citi Journalistic Excellence Award, de Pop Media Prijs en de Jip Golsteijn Journalistiekprijs. Ook publiceerde hij als dichter vier bundels.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden