Dirty Desk Day?
Ja inderdaad, dirty desk day. Tijd voor iets anders in organisaties. Dirty Desk Day is een opstand tegen de heersende managementlogica waarin alles clean, lean, meetbaar en beheersbaar moet zijn. Een opstand tegen de versleuring van organisaties, tegen spreadsheetterreur, tegen het doorslaan in regels en normen.
Door een overdaad aan rationele sturing en controle dreigen organisaties steriel te worden. En wat steriel is, is onvruchtbaar. Het raakt me hoeveel mensen op het werk in groten getale afhaken, afstompen, en het beste stuk van zichzelf thuislaten. Het werk is een afvoerputje geworden voor energie. We raken vervreemd. Vervreemd van onszelf, van elkaar en van de zin en betekenis van het werk. Steriele organisaties zijn geen voedingsbodem, geen vruchtbare grond voor ontwikkeling en groei. Van mensen, noch van organisaties.
Wacht.
Vóór je verder leest: ga naar je werkplek. Maak daar zoveel mogelijk rotzooi. Kijk hoe ver je kunt gaan.
Opstand
Dirty Desk Day is geboren uit verzet hiertegen: een speelse vorm van organisatieactivisme. Maar vooral ook een pleidooi vóór de terugkeer van de menselijke natuur in organisaties. Het boek doet een appèl op de menselijke waarden en kwaliteiten die we op het werk dreigen kwijt te raken. Een pleidooi voor verwondering, empathie, zingeving, speelsheid en humor.
Het besef dat het anders moet in organisaties dringt gelukkig steeds meer door. Er is veel aandacht voor nieuwe manieren van organiseren, (zelf)sturen en dereguleren. Dirty Desk Day draagt haar steentje bij door mensen uit te nodigen om – los van nieuwe manieren van inrichten van het werk – vooral zèlf in beweging te komen. Om de sleur te doorbreken en te ontregelen. Want hoewel overtuigingen vastgeroest zijn en het geloof in spreadsheets nog behoorlijk heilig is, kan iedereen zelf, vanuit zijn of haar eigen plek op kleine schaal al bijdragen aan het herstel van zin, plezier en verwondering.
Dirty Desk Day is dan ook geen leesboek, maar een doe-boek. Met 180 opdrachten om meteen mee aan de slag te gaan. Alleen, of samen met collega’s. Losbrekers voor op de werkplek of tijdens vergaderingen. Om uit de comfort zone te stappen en eens anders te kijken, denken en vooral doen.
1. Vertel een collega over een probleem dat je ervaart in je werk.
2. Laat de collega jou een probleem op het werk vertellen.
3. Lach één minuut samen hardop om jullie problemen.
Verantwoord gestoord
De opdrachten in Dirty Desk Day zijn gebaseerd op inzichten uit onder andere de positieve psychologie, improvisatietechniek, veranderkunde en mindfulness. Maar dan kort en simpel, in een speels en prikkelend jasje. Verantwoord gestoord dus. En zonder toelichting, verklaring of achtergrondinformatie. Want er wordt al zovéél verklaard en verantwoord, dat is nou net één van de dingen waartegen Dirty Desk Day ageert.
Gewoon doen en ervaren dus. Omdat het werk zoveel meer energie, zin en plezier kan geven.
Klaar met lezen?
Print dan deze pagina uit en rol er twee papieren sigaretten van. Nodig een collega uit om samen even 5 minuten te gaan roken.
Jacky van de Goor werkt als organisatieadviseur, onderzoeker en auteur/blogger aan vitale organisaties. Haar nieuwe boek Dirty Desk Day is het lichte, speelse zusje van haar eerder verschenen boek Hartelijk georganiseerd.
Over Jacky van de Goor
Jacky van de Goor werkt als trainer, organisatiecoach, auteur en onderzoeker aan zingeving en vitaliteit van mensen en organisaties. Ze schreef o.a. Je leven in één herinnering en 107 Losbrekers.