Je bent quarterlifer: hoogopgeleid, tussen de 24 en 36, energiek, gedreven en vol ambitie. Daarnaast heb je alles op papier perfect voor elkaar. Een mooi huis, fijne vrienden en een goede baan. Gelukkiger kun je niet zijn, zou je zeggen… Toch is dat niet helemaal hoe je je voelt. Er knaagt namelijk iets. Je onderkent het liever niet, maar als je eerlijk naar jezelf bent dan kun je wat je ervaart eigenlijk maar met vier woorden beschrijven: Is dit het nou? In mijn boek met precies die titel zet ik quarterlifers aan om niet te settelen voor een leven van een ‘prima zeventje’, maar juist wakker te worden en op te staan voor het leven van hun eigen tien.
Het is hoog tijd dat dit onderwerp aandacht krijgt. Dat klinkt misschien gek. Want is het niet een enorm luxeprobleem en grootse aanstellerij van de verwende jonge mens? Een luxeprobleem is het inderdaad, maar daarmee is het nog wel een probleem. Aanstellerij is het niet, want de burn-out cijfers onder jongeren nemen nog elk jaar toe. Bovendien heeft bijna niemand het meer over de midlife crisis, omdat tegenwoordig de quarterlife crisis de klok slaat. Maar dat is niet het enige punt waarom dit boek er mocht komen. Er zijn er nog twee redenen.
De eerste reden komt voort uit het feit dat je het doorgaans niet over het ‘Is dit het nou?’-gevoel hebt, omdat dat klagerig en verwend voelt. Het gevolg is dat niemand het erover heeft, terwijl menig quarterlifer met zijn ziel onder zijn arm loopt. Zo denk je dat je alleen bent met dit gevoel, wat eenzaamheid en vervreemding in de hand werkt. Maar je bent bij lange na niet de enige. Sinds ik open ben over mijn eigen quarterlife crisis en mensen help om van hun ‘Is dit het nou?’-gevoel af te komen, valt het me op dat veel mensen direct het gevoel herkennen en begrijpen. Soms met een pijnlijke lach erbij, soms met verslagen berusting en soms met kwetsbare instemming. Iedereen kent het, maar bijna niemand praat erover, laat staan dat ze er iets aan doen. Daarnaast vertellen deelnemers tijdens mijn Quarterlife Deep Dive trainingen dat ze het zo fijn vinden om te horen dat ze niet de enige zijn die hiermee rondloopt. Wat een herkenning en wat een opluchting dat er eindelijk over gepraat kan en mag worden! En nu dus ook gelezen.
De tweede, voor mij belangrijkste reden van dit boek is dat er niet alleen veel meer levensgeluk is weggelegd voor de gemiddelde quarterlifer, maar dat hij of zij ook veel meer potentie heeft dan er nu uitkomt. Als je de wereld mooier wilt maken dan hij nu is, dan kun je maar beter het beste uit jezelf halen. Dan mag je een tien nastreven in je eigen leven. Als je werkende leven nu bijvoorbeeld als een ‘prima zeventje’ voelt, dan is dat waarschijnlijk ook wat je je werkgever teruggeeft: een zeventje. Als je je sociale omgeving als een zeven ervaart, dan is dat de liefde die je zelf ook teruggeeft aan de wereld. Jouw zeven is andermans zeven en jouw tien is andermans tien. Het is kortom bijzonder altruïstisch om jezelf van het ‘Is dit het nou?’-gevoel af te helpen en voor je eigen tien te gaan.
Dat is overigens niet een sociaal wenselijke tien die met trompetgeluiden en 500 likes op Facebook wordt ontvangen, maar je eigen tien waar je optimaal gelukkig bent en, bijna als automatische bijvangst, maximaal bijdraagt aan een mooiere wereld. Is dit het nou? staat bomvol strategieën, inzichten, oefeningen en inspirerende verhalen van andere quarterlifers. Het boek helpt je om je huidige situatie onder ogen te zien, het taboe erover te doorbreken en handvatten te vinden om op pad te gaan richting het leven van je dromen.
Mark Siegenbeek van Heukelom is quarterlife-expert. Via trainingen en coachingstrajecten deelt hij zijn inzichten met generatiegenoten en helpt hij hen om van het ‘Is dit het nou?’-gevoel af te komen. Zijn inspiratie haalt hij uit opleidingen, trainingen, boeken en vooral ook zijn eigen leven. Hij is de auteur van Is dit het nou?
Over Mark Siegenbeek van Heukelom
Mark Siegenbeek van Heukelom is leiderschapsexpert.Hij geeft trainingen in het bedrijfsleven, onder andere als senior trainer bij FranklinCovey. Daarnaast heeft hij zijn eigen coachpraktijk waarin hij professionals. leidinggevenden en eindverantwoordelijken van organisaties helpt om meer leiderschap te tonen. Hij is als assessor verbonden aan het Cambridge Institute for Sustainability Leadership.