Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Ikigai: gezond ouder worden en een levensdoel

De Japanse levensfilosofie ikigai wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken voor de lange en gezonde levens van Japanners. Francesc Miralles en Hector Garcia hebben onderzoek gedaan naar de achtergronden van de reden waarom op verschillende locaties op de aardbol er groepen mensen zijn die 100 jaar of ouder worden, in goede gezondheid. De weerslag is beschreven in ikigai (‘Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’). Er zijn dichterbij huis nog andere plekken, in Italië en Spanje, waar grote groepen mensen een hoge leeftijd behalen.

Bertrand Weegenaar | 19 september 2017 | 1-2 minuten leestijd

Het geheim is natuurlijk een mix. Een bekende mix van een gezonde levensstijl met een dieet vol met groente en vis en weinig vlees. Veel bewegen en positief naar het leven kijken. Aangevuld met een actief sociaal leven én bewust in het nu leven. Daar speelt boeddhisme en yoga een belangrijke rol.

Het belangrijkste ingrediënt van ikigai is het hebben van een duidelijk levensdoel. Eén waarmee je door blijft gaan ook als je eigenlijk met pensioen mag en ‘rusten’. Op het eiland Okinawa, waar veel 100-plussers wonen, zijn deze mensen nooit gestopt met de dingen die ze vijftig of dertig jaar eerder ook deden. De hara hachi bu, de 80% wet, is natuurlijk bijzonder. Als je maar 80% eet van wat je eigenlijk nodig hebt, als je voelt dat je bijna vol zit, moet je gewoon stoppen met eten. Je laat je lichaam zijn vet verbranden in plaats van het vol te stoppen.

Waar in Azië veel aandacht aan levensstijl, bewegen, rust en eten wordt besteed, dringen elementen ook in het door obesitas en stress geplaagde Westen door. Wij duiken vol de mindfulness in en storten ons op beweegprogramma. Of dit zo duurzaam in onze samenleving opgenomen wordt als in bijvoorbeeld Japan zal de tijd uitwijzen.

Nog wel een bijzonder onderscheid is dat bij ons nog veel aandacht op het cognitieve deel van ons leven gaat. In veel programma’s over gezond ouder worden is aandacht voor nieuwe dingen blijven leren, opleidingen blijven volgen en lezen. Lees Het Seniorenbrein van Andre Aleman er nog maar eens op na (in het najaar verschijnt zijn nieuwe boek Je brein de baas)

Brainfood en seniorenbrein spelletjes zijn aan de orde van de dag. Dat lijkt in Japan niet te spelen. Werken in de tuin, je eigen groente klaarmaken en opeten. En regelmatig buurten bij de buren lijken voldoende ingrediënten voor een oud, gezond en wijs leven. Ikigai: inspirerend.

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden