Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Supply Chain Meesterschap - Principes, voorbeelden en toepassingen

Supply Chain Meesterschap presenteert een krachtige nieuwe leermethode. De lezer wordt in gedetailleerde levensechte praktijksituaties geplaatst en leert de impact van elke beslissing die je maakt. Een preview.

Ed Weenk | 13 januari 2020 | 3-4 minuten leestijd

Supply Chain Management is multidimensionaal en interdisciplinair en logistieke ketens zitten vol met onderlinge afhankelijkheden. Hierdoor is besluitvorming ingewikkeld. Ingewikkeld vanwege de vele trade-offs op zich: de voors en tegens die elke beslissing heeft. Maar ook ingewikkeld vanwege de algehele bedrijfscontext waarmee afstemming vereist is en de noodzaak voor coördinatie en leiderschap over alle afdelingen en zelfs externe partners heen. Dit alles maakt Supply Chain Management tot een fascinerend, maar tegelijkertijd ook complex onderwerp.

Hoe kun je dit boeiende spectrum aan dimensies nu zodanig behandelen dat (toekomstige) professionals die over Supply Chain Management willen leren daadwerkelijk de essentie gaan zien en de complexiteit ervan doorgronden? Dit is de vraag die ik mij als docent en trainer natuurlijk continu stel. Want ik ben ervan overtuigd dat je er met het simpelweg achter elkaar presenteren van de relevante concepten en raamwerken niet bent. Daarvoor is de theorie te eenvoudig en de praktijk veel te weerbarstig (simple, but not easy).

Met Supply Chain Meesterschap presenteer ik een krachtige nieuwe leermethode. Als lezer word je in gedetailleerde levensechte praktijksituaties geplaatst en leer je de impact van elke beslissing die je maakt - niet alleen voor je eigen afdeling, maar voor het hele bedrijf. In het boek integreer ik theorie en praktijk, met de intentie om een functie overschrijdende mentaliteit voor de (toekomstige) professionals te bewerkstelligen.

Hoe? De centrale gedachte is ‘leren door te doen', ofwel ervaringsgericht leren. In mijn praktijk maak ik al jarenlang gebruik van business simulatie games, dus het was voor mij een voor de hand liggende keuze om de praktijkdimensie van het boek ook op zo'n simulatie game te baseren. In dit geval is dat een game met de naam The Fresh Connection, waarin de spelers voor de taak staan om een verliesgevend bedrijf in detail te analyseren en beslissingen te nemen om het weer winstgevend te maken.

Via de game worden de vele relaties tussen oorzaak en gevolg duidelijk en de onderlinge afhankelijkheden echt voelbaar. Afsluitende reflecties over wat er gebeurd is en waarom, sluiten de leercyclus.

Structuur en inhoud van het boek

Met Supply Chain Meesterschap bied ik een integrale aanpak, waarin ik de business-, de technische en de leiderschapsdimensies van Supply Chain Management in elk van de drie achtereenvolgende delen aan bod laat komen, elke keer met een iets andere focus:

- In Deel 1: De grondslagen leren kennen geef ik een helikopterview van de belangrijkste theorieën, raamwerken en concepten van Supply Chain Management. Deze worden door middel van ‘verkennings-oefeningen' nog verder praktisch uitgewerkt.

- Deel 2: De grondslagen leren beheersen is gericht op directe en zelfstandige toepassing van de fundamentele concepten uit deel 1. Hier is de bedrijfssimulatie van The Fresh Connection het belangrijkste middel dat toepassing van de afzonderlijke concepten die in deel 1 zijn geïntroduceerd mogelijk maakt. Oefeningen gaan in dit deel concreet over ‘analyseer en beslis'.

- In Deel 3: De grondslagen flexibel leren toepassen ga ik nog een stapje verder en bekijken we wat er gebeurt als we de status quo van een supply chain ter discussie stellen, in dit geval wederom op basis van de keten van The Fresh Connection. Vanwege het toekomstgerichte karakter van dit deel, zijn oefeningen hier van het type ‘verbeeld je de impact van...'.

In het boek totaal zijn in meer dan 80 concrete oefeningen opgenomen, om het voor de lezer ‘onontkoombaar' te maken om de opgedane kennis ook meteen toe te passen. Supply Chain Meesterschap biedt hiermee een innovatieve, krachtige en integrale leermethode voor iedereen die zijn kennis en ervaring in dit boeiende en relevante vakgebied wil opbouwen of uitbreiden.

Over Ed Weenk
Ed Weenk is een freelance-trainer, consultant en als docent Supply Chain Management verbonden aan de Maastricht School of Management, de EADA Business School in Barcelona en de Antwerp Management School.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden