Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Weg met wollig! - Nooit meer heel veel woorden gebruiken

De advocaat, de manager, de ambtenaar: ze zijn soms amper te volgen. In Weg met wollig worden deze wollige schapen vakkundig geschoren. Lees hoe het niet moet, en hoe het beter kan. In hun preview vertellen de auteurs, een ambtenaar en een advocaat, hoe ze tot hun boek kwamen.

Esther van der Voort | 15 oktober 2020 | 2-3 minuten leestijd

We vullen onze tijd met heel veel wollig gepraat. Zou het niet lekker zijn om daar af en toe uit te ontsnappen, en gewoon te zeggen wat je bedoelt?

Wij, Esther van der Voort en Huibert-Jan van Roest, voormalig ambtenaar en ex-advocaat, kennen zo'n wereld waarin je zegt wat je bedoelt. Het stand-up comedypodium. We staan er elke week op, om een kwartier lang te kunnen zeggen wat we vinden. Maar mensen moeten wel lachen. Anders kopen ze geen kaartje. Stand-up comedy materiaal mag dan ongefilterd zijn, het is wel vakkundig gesnoeid - of liever - geschoren. Op een podium is geen ruimte voor wollig gepraat. Alles wat niet bijdraagt aan de boodschap - of erger - niet leuk is, is ruis.

We deden het jarenlang. Direct uit kantoor een boterham naar binnen proppen, naar een uithoek van het land rijden, en dan het podium op. Veel mensen vinden op een podium staan een benauwend idee. Voor ons is het juist een plek om naar lucht te happen. Even weg van die eindeloze woordenbrij. We bleven dan ook gaan, ondanks de rotavonden en slechte optredens die er ook zeker tussen zaten.

Een tijdje geleden zaten we samen backstage, voorafgaand aan een try-out show, uit te blazen van onze werkdag. We hadden allebei in eindeloze meetings gezeten. Een overleg over een licentie-overeenkomst, waarin drie uur werd gediscussieerd over de formulering van één artikel. En een voorgesprek voor een congres, wat maar over "de stip op de horizon" ging, zonder dat iemand leek te weten wat die stip dan zou moeten zijn. We waren allebei even helemaal klaar met al dat wollige gepraat. Toen viel het kwartje. Hier zit een boek in.

De titel hadden we snel te pakken. Weg met wollig! Maar dan? Als je je boek zo noemt, kun je het je niet permitteren om een vuistdikke, gortdroge theoriebijbel te schrijven. Aan de andere kant moet er ook wel wat in staan. Als we het bij onze definitie van wollig hadden gelaten ‘veel praten maar niets zeggen' dan was het een flyer geworden. We hebben het begrip wollig dus iets verder uitgesponnen, en zijn tot zeven archetypes van wollige figuren gekomen.

In het boek komen ze allemaal in een situatie waarin ze moeten gaan spreken. Op een podium, een belangrijke vergadering of in een interview. We hebben voor elk van hen een advies geschreven, aan de hand van een praktisch vijfstappenplan. Die adviezen komen voor jou misschien ook wel van pas, of voor je collega. Want laten we nou toegeven. We zijn allemaal weleens wollig.

Esther van der Voort heeft jarenlang gewerkt voor de overheid, van gemeentes tot het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Esther werkt nu als spreektrainer en zelfstandig dagvoorzitter. Huibert-Jan van Roest richtte na acht jaar als advocaat het bedrijf sprekenvoorpubliek.nl op dat mensen leert om hun verhaal goed te vertellen. Huibert-Jan geeft presentaties en heeft zijn eigen cabaretvoorstelling. Ze zijn de auteurs van Weg met wollig!

Over Esther van der Voort
Esther van der Voort heeft jarenlang gewerkt voor de overheid, van gemeentes tot het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Esther werkt nu als spreektrainer en zelfstandig dagvoorzitter. foto: Martijn Beekman
Over Huibert-Jan van Roest
Huibert-Jan van Roest richtte na acht jaar als advocaat het bedrijf sprekenvoorpubliek.nl op dat mensen leert om hun verhaal goed te vertellen. Huibert-Jan geeft presentaties en heeft zijn eigen cabaretvoorstelling. foto: Zuzana Gazdikova.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Esther van der Voort, Huibert-Jan van Roest
Weg met wollig!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden