Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Als je BGRPT wat ik BDL - 101 regels voor het schrijven van heldere teksten

Je hebt een idee, een boodschap of een mededeling. Je wilt iets delen met anderen in een mail, in een nieuwsbrief of op een website. Hoe maak je je tekst leesbaar, begrijpelijk en overtuigend? Hoe schrijf je in heldere taal?

Marcel Lemmens | 19 november 2020 | 3-4 minuten leestijd

Iedereen schrijft. Korte of lange teksten, persoonlijke of zakelijke. Toch vinden veel mensen schrijven moeilijk. Dat hoeft niet. Als je maar weet waar je op moet letten. In Als je BGRPT wat ik BDL geef ik 101 handige regels die het schrijven van zakelijke teksten een stuk gemakkelijker maken. En het resultaat een stuk beter.

Met aantrekkelijke berichten, mails en rapporten maak je een goede indruk op je lezer. Het beeld dat ontstaat is dit: iemand die helder schrijft, denkt ook helder. En wie werkt er niet graag samen met mensen die alles goed op een rij hebben en duidelijk communiceren?

Schrijven is een proces in stappen. Voordat je je die stappen helemaal eigen hebt gemaakt, moet je ze afzonderlijk hebben geoefend en in je hoofd hebben opgeslagen. Pas daarna schrijf je sneller en doeltreffender. Je krijgt meer plezier in schrijven en je teksten worden beter.

In Als je BGRPT wat ik BDL heb ik het schrijfproces ontrafeld in kleine stappen die allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan helder schrijven. Het boek bevat 101 regels en praktische tips die je helpen structuur in je teksten te brengen. Alles met als doel dat je lezers je teksten graag en met aandacht willen lezen. Dat ze moeiteloos begrijpen wat jij bedoelt.

Het boek telt tien hoofdstukken met elk tien regels. De thema's van de hoofdstukken zijn: woorden, zinnen, alinea's, teksten, publiek, Engels, stijl, beeldspraak, leestekens en valkuilen. Elk hoofdstuk begint met een regel en een voorbeeld en/of een inleiding. Daarna volgen aanvullende voorbeelden, uitleg, vuistregels of aanwijzingen. Soms is er ook een korte opdracht. Gewoon om te zien of je de regel meteen kunt toepassen.

Enkele voorbeelden van regels in het boek:
Regel 1: Gebruik woorden die mensen begrijpen
Regel 18: Formuleer precies
Regel 21: Geef elke alinea een duidelijk onderwerp
Regel 33: Leg uit wat je lezer kan verwachten
Regel 42: Spreek je lezer direct aan
Regel 51: Vraag je af waarom je Engelse woorden gebruikt
Regel 64: Kies de juiste toon
Regel 76: Gebruik beeldspraak die mensen begrijpen
Regel 88: Wees zuinig met uitroeptekens!
Regel 92: Houd dat en wat uit elkaar
Regel 101: Geef niet op en druk niet te snel op verzenden

Niets van het voorbeeldmateriaal in het boek is verzonnen. Alles komt uit de dagelijkse praktijk, met onder andere mailings van ondernemingen, persoonlijke mails van bedrijven en instellingen, nieuwsbrieven van verschillende soorten organisaties en webpagina's. De voorbeelden laten zien wanneer het goed en minder goed gaat. En als het beter kan, laat ik zien hoe en leg ik uit waarom. Zodat je daar in je eigen teksten je voordeel mee kunt doen.

Als je BGRPT wat ik BDL is voor iedereen die op een of andere manier schriftelijk communiceert. En dan gaat het niet alleen om medewerkers van grote of middelgrote ondernemingen en overheidsinstanties, maar ook om zelfstandigen. Het is voor iedereen die een ander iets te vertellen heeft en die graag helder en overtuigend overkomt.

Marcel Lemmens is taalliefhebber en taalprofessional. Al meer dan 25 jaar schrijft hij boeken, artikelen en blogs over taal. Op taalpraat.nl schrijft hij wekelijks een blog over ontwikkelingen in het Nederlands. Marcel is ook al meer dan 35 jaar actief als redacteur en vertaler van zakelijke teksten. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een leergang Engels van uitgeverij Blink. Hij is de auteur van Als je BGRPT wat ik BDL.

Over Marcel Lemmens
Marcel Lemmens is taalliefhebber en taalprofessional. Al meer dan 25 jaar schrijft hij boeken, artikelen en blogs over taal. Op taalpraat.nl schrijft hij wekelijks een blog over ontwikkelingen in het Nederlands. Marcel is ook al meer dan 35 jaar actief als redacteur en vertaler van zakelijke teksten. Daarnaast is hij hoofdredacteur van een leergang Engels van uitgeverij Blink.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden