Uw doelgroep zijn lezers in het Westen. U bent bewust provocatief, want u wil hen uit hun ‘comfort zone’ halen. U vergelijkt Europeanen met passagiers aan boord van de Titanic die discussiëren over de plaats van de dekstoelen, terwijl het schip zinkt. Waarom getroost u zich die moeite? Waarom laat u het Westen niet lekker slapen?
Ik voorspel dat het economisch zwaartepunt van de wereld zich razendsnel verplaatst naar Azië. De westerse overheersing van de wereld van de afgelopen twee eeuwen is een historische vergissing geweest. Die wordt nu door de opkomst van Azië gecorrigeerd. Maar de nieuwe verhoudingen vind je niet terug in de internationale instellingen. Het is te hopen dat het Westen zijn macht op vreedzame wijze wil delen. Zo niet, dan kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Het is nu bijvoorbeeld zo bepaald dat het IMF moet worden geleid door een Europeaan en de Wereldbank door een Amerikaan. Dat betekent dat 3,5 miljard Aziaten bij voorbaat niet in aanmerking komen! De verhoudingen binnen het IMF zijn zo mogelijk nog absurder. De stem van België telt daar zwaarder dan die van China. Dat is een weerspiegeling van de verhoudingen uit het verleden, maar het heeft niets met het heden te maken.
U schrijft dat China een gesloten samenleving is, maar dat de Chinese geest open is, nieuwsgierig en altijd bereid te leren. China ziet in elke crisis weer kansen. Hoe zit dat met de huidige kredietcrisis?
Die zullen de Chinezen ongetwijfeld aangrijpen om de stemverhoudingen binnen de internationale instellingen meer in overeenstemming te brengen met de nieuwe krachtsverhoudingen binnen de wereld. Illustratief is dat tijdens de financiële chaos van de herfst van 2008 het niet meer voldoende was om met de G8 (de belangrijkste westerse industrielanden plus Rusland - red.) samen te komen. Om met gezag de crisis te kunnen bezweren was een extra bijeenkomst van de G20 nodig, het gremium waarin bijvoorbeeld ook China, India en Indonesië zijn vertegenwoordigd. Overigens hoeven we er niet bang voor te zijn dat China niet meer bereid is zijn besparingen te beleggen in Amerikaanse staatsleningen. Dat doen de Chinezen om puur politieke redenen en dat zullen ze ook blijven doen. Voor hun afzet zijn ze namelijk erg afhankelijk van Amerikaanse importen. Het op peil houden van de Amerikaanse consumptie is vitaal voor de Chinese economie. Bovendien biedt het een belangrijke veiligheid: je valt toch niet je bankier aan?
Hoe is uw boek ontvangen bij de doelgroep?
In Europa is er wonderwel veel belangstelling voor. Kennelijk maken Europeanen zich zorgen over de toekomst en willen ze begrijpen wat er gebeurt. In Amerika daarentegen heeft de pers er helemaal geen aandacht aan besteed. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de Angelsaksische arrogantie. Zij denken zelf wel te weten hoe de wereld in elkaar zit en dat ze niet hoeven te luisteren naar anderen. Een vriend van mij noemt niet voor niets ‘The New York Review of Books’ ‘The New York Review of each others Books’.
Amerika moet het bij u erg ontgelden.
Sinds het Amerikaanse imperialisme van na de Tweede Wereldoorlog maken de VS hun waarden ondergeschikt aan hun belangen. Zo kon het gebeuren dat Amerika het eerste moderne westerse land is dat weer is gaan martelen. En dat terwijl het andere landen de les leest. Bijvoorbeeld op het gebied van democratie. Maar bij een belangrijke olieleverancier als Saoedi-Arabië heeft Amerika nooit geprobeerd de democratie te bevorderen. Ook hier geldt weer dat de VS zijn belangen stelt boven zijn waarden.
Als u opnieuw zou worden geboren, waar zou u dan willen dat uw wieg kwam te staan?
Opnieuw in Singapore. Want in de 21ste eeuw zullen India en China de economische grootmachten van de wereld zijn. Singapore - met zijn multiculturele bevolking van Chinezen, Hindoes en Maleisiërs - is een belangrijke schakel tussen deze twee grootmachten. Singapore is het best toegerust om te profiteren van de nieuwe verhoudingen in de wereld.
Over Annegreet van Bergen
Annegreet van Bergen is econoom, auteur van de bestseller Gouden jaren en journalist.