Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Dit keer lukt het -  Een succesvolle wending in 6 stappen

Dit keer lukt het is bedoeld als aanjager voor iedereen die het heft in eigen hand wil nemen en de dagelijkse ‘gewoontes’ wil verslaan; die wil doorpakken en volhouden. Gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. De auteur, Ursela van Stekelenburg, vertelt erover in dit artikel.

Ursela van Stekelenburg | 20 december 2021 | 3-4 minuten leestijd

Hoeveel pogingen heb je al ondernomen om die ene ‘gewoonte’ te verslaan? Maar is het nog steeds niet gelukt daarmee te stoppen en het over een andere boeg te gooien?! Kom je jezelf bij herhaling tegen? En val je keer op keer terug in jouw oude patroon? Ja? Dan kan ik je nu geruststellen. Dit keer gaat het lukken.

Ja, ja zal je wel denken: ‘Dat klinkt allemaal heel mooi, maar ik moet het eerst nog maar eens zien.’ Logisch, maar ik ga die uitdaging aan. En wel met een bewezen methode voor gedragsverandering. De professoren in de psychologie James Prochaska, John Norcross en Carlo DiClemente hebben in talloze studies met duizenden deelnemers geslaagde veranderingsprocessen onderzocht. Dit transtheoretisch model heb ik aangevuld met een extra stap (focus op valkuilen), die ik bij herhaling in de praktijk heb uitgetest. Met succes!

Dus vanaf nu gaat het jou ook lukken. En wel met de volgende stappen en een persoonlijke aanpak. Een aanpak die voor jou werkt. Hierbij een kleine greep uit de gereedschapskist (gebaseerd op diverse wetenschappelijke inzichten) die ik je per stap aanbied.

Stap 1: Je weet wat je wilt veranderen.

- Je hebt een concreet beeld voor ogen wat jij wilt aanpakken. En hoe jouw leven er moet uitzien.

- Je geeft jouw veranderingswens een hoog cijfer. Je wilt dit écht!

Stap 2: Je elimineert jouw valkuilen.

- Je kent jouw zwaktes, waardoor het moeilijk is die stap te zetten en vol te houden.

- Je weet waar je gevoelig voor bent, zoals afzonderen, dagdromen, piekeren, rampdenken, uitstellen, wegvluchten of misschien voel je je wel machteloos.

Stap 3: Je treft voorbereidingen.

- Je gaat WOOPEN (G. Oettingen, 2010). Je formuleert jouw wens (Wish), de positieve uitkomst daarvan (Outcome), het obstakel (Obstacle) waarmee je te maken kunt krijgen en je stelt een plan (Plan) op om jouw voornemen te realiseren.

- Je gaat na in hoeverre je écht commitment toont. Dat doe je door de volgende formule te beschrijven: winst min kosten (minder prettige kanten) plus investering (tijd, geld, creativiteit en toewijding) min opties (H. Reeder, 2014).

Stap 4: Je zet kleine stappen.

- Je maakt jouw doelstelling SMART: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

- Je verwijdert de oorzaak, je verlaat jouw comfortzone, je kruipt uit jouw huid, je dwarsboomt jouw persoonlijkheidstrekjes.

Stap 5: Je zet door.

- Je visualiseert jouw doel.

- Je motiveert en beloont jezelf, je combineert vasthoudendheid met passie voor jouw doel, je zoekt afleiding, koppelt een gedachte aan een prikkel, je zoekt steun, je reflecteert.

Stap 6: Je nieuwe levensstijl is een gewoonte geworden.

- Je weet dat als je X doet, je Y zal ervaren. En als je bereid bent Y te ervaren, je X kan doen (M. Wengenroth, 2008; 2012).

- Je houdt een dagboek bij: wat gaat goed, wat kan beter en waarvoor ben je dankbaar.

Nu vraag je je misschien af: ‘Gelden deze stappen voor alle veranderingswensen?’ Ja, in principe wel. Tot op heden heb ik veel veranderingen doorgevoerd, die onder andere gaan over een social media verslaving, afvallen/gezond leven, balans aanbrengen tussen werk en privé, iets anders willen, meer orde in het leven scheppen, meer tijd voor familie en vrienden maken, omgaan met vervelende mensen, stress verminderen, succesvol communiceren, vaker ‘nee’ zeggen en zelfvertrouwen vergroten.

Welke brandende wens je ook hebt, deze methode werkt. En wel omdat jij zelf invulling aan de stappen geeft. Laat je daarom inspireren en aanmoedigen door de handvatten die ik jou in mijn boek geef. Kom nu in actie, want uitstel is jammer van de tijd. Met mijn boek Dit keer lukt het gaat het lukken. Gegarandeerd.

Over Ursela van Stekelenburg
Ursela van Stekelenburg studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en is momenteel als zelfstandig ondernemer actief als adviseur (op het gebied van marketing en communicatie), coach en mediator. Daarnaast neemt zij deel aan het deeltijd programma Promoveren aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. In het kader van haar promotieonderzoek richt zij zich op het familiale people management binnen familiebedrijven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden