Via mijn master Human Resource Management leerde ik meer over positieve psychologie en concepten die hiermee in lijn liggen, zoals bevlogenheid en flow. Concepten die in het bedrijfsleven nog veelal als erg abstract gezien werden en nog maar heel weinig aandacht en prioriteit kregen. Het concept bevlogenheid was door een paar wetenschappers al wat meer uitgewerkt in een model dat bruikbaar is voor organisaties, maar het concept flow nog niet.
Door flow zit je lekkerder in je vel, benut je je talent optimaal, ben productiever en ben je bovenal beter in staat oplossingen te vinden, zodat er meer innovatie ontstaat en je als team of organisatie beter en sneller kunt reageren op veranderende omstandigheden.
Csikzentmihalyi
Flow is wel eerder onderzocht door Mihaly Csikzentmihalyi, een van de grondleggers van de positieve psychologie, maar zijn onderzoeken richtten zich vooral op persoonlijke omstandigheden, musici, sporters en wetenschappers. Onderzoeken, theorieën en ervaringen over en met het concept flow gingen niet of nauwelijks over flow in onze hedendaagse werkpraktijk. Dus vond ik, nee vóelde ik, dat ik me met mijn thesisonderzoek moest richten op dit abstracte concept flow om de code ervan te kraken. Omdat flow een oplossing kan zijn voor veel uitdagingen waar je als medewerker, teamleider, HR-professional of directeur in je dagelijkse werk mee te maken krijgt.
Optimale omstandigheden voor flow
Met mijn onderzoek heb ik een antwoord gevonden op twee belangrijke vragen. De eerste vraag was: hoe kunnen in organisaties de optimale omstandigheden voor flow gecreëerd worden? Deze vraag gaat over de invloed die medewerkers zelf hebben op het bevorderen van flow en wat de organisatie kan doen om flow op het werk te bevorderen. Uit mijn onderzoek bleek dat er acht factoren zijn die flowervaringen in het dagelijkse werk kunnen stimuleren.
De tweede vraag was: wat is de rol van leidinggevenden, directie en HR bij het creëren van de optimale omstandigheden voor flow? Deze vraag gaat over hoe leidinggevenden de acht factoren kunnen toepassen en het beleid hierop kunnen aanpassen. De uitkomsten van mijn onderzoek en de praktijkervaring die ik daarin heb opgedaan, heb ik verwerkt in dit boek.
Toolkit voor flow
Ik heb er een praktisch boek van gemaakt. Zie het boek als een toolkit waar je naar eigen behoefte stukken uit kunt halen om toe te passen. De interviews met mensen uit verschillende organisaties die ik heb toegevoegd laten zien hoe je het abstracte concept flow in jouw dagelijkse werksituatie toepasbaar kunt maken. Of je nu medewerker bent, teamleider, HR-professional of directeur van een organisatie, je kunt het boek vanuit je eigen perspectief lezen en er voor jou relevante stukken uithalen.
Mijn wens was om een managementboek te schrijven waar iedereen iets uit kan halen om flow in het dagelijkse werk te kunnen stimuleren. Ik denk dat dat gelukt is.
Over Rachel Gasper-Rothengatter
Rachel Gasper-Rothengatter adviseert organisaties op het gebied van strategisch HRM en begeleidt organisaties en teams bij het creëren van de beste omstandigheden voor meer flow. Ze ontwikkelt hiervoor workshops en evenementen die leiden tot meer bewustzijn, creativiteit en flow. Als spreker laat ze haar publiek zien, horen en voelen wat flow is en hoe je je eigen flow kunt activeren.