Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Machtig Mooie Medezeggenschap - Vergroot het effect van jouw OR

Daar sta je dan, enthousiast als nieuw OR-lid, met veel goede ideeën en ambities. Je bent belangrijk en jouw inzet doet ertoe. Maar waar moet je beginnen? Hoe lopen de hazen en hoe zorg je dat je het OR-spel slim speelt? Wanneer helpt het om te wijzen op de Wet op de ondernemingsraden…en wanneer juist niet? In ons boek krijg je inzicht hoe de OR in de gelijkwaardige positie komt die nodig is om de wettelijke en belangrijke taak goed uit te oefenen.

Katrien Hugenholtz | 4 oktober 2022 | 2-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

De praktijk is weerbarstig en invloed wordt niet op een presenteerblaadje aangeleverd. Invloed moet soms bevochten worden, en vaak met goede resultaten. Ons boek maakt je bewust van de (machts)positie die de OR kan innemen, om op die manier zowel in het belang van de organisatie als in het belang van de werknemers te handelen.

Als dat lukt krijg je Machtig Mooie Medezeggenschap. Zo wordt jouw tijd in de OR niet alleen nuttig, maar ook leerzaam en vol plezier. Samen met het hele OR-team kun je het verschil maken.

Wat krijg je te lezen?

Het boek is een mix van bruikbare juridische en psychologische informatie en tips. Daarnaast leest het heel vlot en prettig, want in ieder hoofdstuk lees je anekdotes, spannende ervaringen, spraakmakende voorbeelden en interviews van invloedrijke OR-leden.

We beginnen met het inrichten van de basis van een OR, zoals het maken van afspraken over de tijd en de faciliteiten die je als OR-leden nodig hebt om gelijkwaardig te kunnen overleggen en eindigen bij het voeren van procedures bij de rechter. In de hoofdstukken ertussen lees je hoe de OR invloed op de besluitvorming krijgt, zonder dat het voeren van procedures bij de rechter nodig is. Je leest bijvoorbeeld over een weinig tijdrovende en heel effectieve manier om je collega’s te raadplegen, de vijf momenten van invloed en hoe je met de juiste toon effectief kan zijn.

Zowel jouw individuele positie als OR-lid komt aan de orde, alsook die van de OR als geheel. De interviews met OR-leden die je voor zijn gegaan en andere ervaringsdeskundigen zorgen voor een inspirerend inkijkje in de strategieën die je als OR kunt hanteren. Want als je het spel goed weet te spelen, krijg je Machtig Mooie Medezeggenschap.

Wil je meer informatie over handig OR-gedrag en juridische informatie? Speciaal voor jou als lezer van dit boek hebben we per hoofdstuk een handige digitale checklist en de antwoorden verzameld op veelvoorkomende vragen.

Waarom dit boek?

Bij ongeveer 2/3e van de ondernemingen met 50 werknemers of meer is een ondernemingsraad ingesteld. OR-leden treden meestal iedere drie jaar af, en nieuwe OR-leden zullen zich telkens de wettelijke bevoegdheden en hun nieuwe machtspositie eigen moeten maken in het spel tussen bestuurder en OR. Veel boeken die zich richten op ondernemingsraden zijn ofwel geschreven vanuit een zeer juridisch perspectief, dat voor sommigen te taai of te ingewikkeld is, dan wel erg praktisch van aard, zonder dat 'het spel' goed beschreven wordt. Wij willen met dit boek onze inzichten delen, door onze psychologische en juridische kennis te bundelen.

Nu is er een mooi boek met diepgang dat ook plezier uitstraalt. Plezier hebben in en trots kunnen zijn op je OR-werk, dat willen we graag meegeven.  Ons boek is niet alleen interessant voor OR-leden, maar ook hun ambtelijk secretarissen, trainers & adviseurs, HRM en natuurlijk de bestuurders zelf. Het boek is uitermate relevant omdat de OR feitelijk nog het enige invloedrijke orgaan is dat ondubbelzinnig staat voor de belangen van medewerkers. De organisatiegraad van vakbonden loopt erg achteruit en in veel moderne bedrijven, zoals digital en IT, is er geen vakbondslid meer te vinden. Zelfs op het terrein van arbeidsvoorwaardenonderhandelingen wint de OR terrein.

Over Katrien Hugenholtz

Katrien Hugenholtz is organisatiepsycholoog en oprichter van Maatschap voor Medezeggenschap. Met Annette Terpstra adviseert ze ondernemingsraden in complexe en strategische vraagstukken.

Over Annette Terpstra

Annette Terpstra werkt als arbeidsrecht advocaat. Met Katrien Hugenholtz adviseert ze ondernemingsraden in complexe en strategische vraagstukken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden