Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

YOLOpreneur - Hoe jezelf positief overbodig maken als ondernemer

Succesvol ondernemen én genieten van het leven. Het klinkt wel als een paradox. Toch is het mogelijk om ondernemersvrijheid te ervaren. Hoe pak je dit dan aan? Hoe word je operationeel misbaar en hoe zorg je ervoor dat je bedrijf blijft draaien, ook als jij er niet bent? Met het HERO-model in het boek YOLOpreneur reik ik je een shortcut aan naar je volgende vakantie!

Karen Dendas | 13 januari 2023 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

You only live once. Het is een van mijn favoriete uitspraken. Het leven is veel te kort om gemiddeld 55 uren per week te werken tot aan je pensioen. Toch is dit cijfer voor vele ondernemers de harde realiteit. En zo was het ook ooit voor mij. Het was compleet onmogelijk om enkele dagen vrijaf te nemen zonder dat er klanten, medewerkers of leveranciers aan mijn mouw trokken. Mijn bedrijf was mijn leven en ik leefde voor mijn bedrijf.

operationeel misbaar worden

YOLOpreneur staat voor een mindshift. Je leven hoeft helemaal niet in het teken van je bedrijf te staan. Meer nog, je bedrijf is net een voertuig om je droomleven te creëren. Toch verlies je jezelf als ondernemer al snel in de bergen werk. Heeft dat misschien te maken met passie, drive en een brandend verlangen om impact te maken?

Het is belangrijker dan ooit om jezelf misbaar te maken in je zaak. Economische uitdagingen maken het immers noodzakelijk dat je afstand kan nemen om te werken aan creatieve oplossingen. En stel dat jou als ondernemer iets ernstigs overkomt. Stort je bedrijf dan als een kaartenhuis in elkaar? Wat als er nieuwe opportuniteiten op je pad komen? Moet je deze dan noodgedwongen afslaan omdat je bedrijf niet zonder jou kan? Misschien wil je inzetten op bedrijfsgroei, bijkomende vestigingen openen of een franchising opzetten. Dan kan je toch geen kloon van jezelf maken? Ook als je toewerkt naar een overdracht of verkoop moet je op een zeker moment afstand nemen. Wat je einddoel ook is, er zijn redenen genoeg om van je bedrijf een systeem te maken dat ook draait zonder jou.

Positief overbodig in vier stappen

Het boek YOLOpreneur helpt je om op een positieve manier overbodig te worden op de werkvloer. Dit wil niet zeggen dat je uit je ondernemersrol stapt. Wel betekent dit dat je de bewuste keuze maakt om net die rol in te vullen die het beste bij je past. En dat je je overige takenpakket in vraag gaat stellen, gaat delegeren en automatiseren.

Je leest over het HERO-model, een vierstappenmodel waardoor niet langer jij als ondernemer, maar je team de échte held wordt van het bedrijf. Het geeft je inzicht in je rol als ondernemer, toont je in welke kernprocessen je betrokken bent en helpt je stap voor stap om het tij te keren. Het is een praktisch model dat je invult tijdens het lezen van het boek en dat ook lang erna een werkinstrument blijft.

Is het hero-model geschikt voor ieder bedrijf?

Iedere ondernemer kan zichzelf misbaar maken, in welke sector dan ook. Belangrijk is dat je vertrekt vanuit je ideale rol, degene waar je de grootste impact kan maken, en dat je je daarnaast laat ondersteunen door de juiste mensen, processen en tools. 

YOLOpreneur wordt omgeschreven als een praktisch boek boordevol opdrachten en tips die uit het échte ondernemersleven zijn gegrepen. Het boek motiveert de lezer om in de actie te stappen.

Over Karen Dendas

Karen Dendas is een techpreneur met veertien jaar ondernemerservaring. Ze heeft jarenlang onderzocht hoe digitale tools de groei van bedrijven kunnen versnellen. Ze ontwikkelde Teamify, een tool voor organisaties om te kunnen opschalen, verkopen of een franchise uit te bouwen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden