Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het complete veranderboek - Duurzaam veranderen voor nieuwsgierige leiders en adviseurs

Welke ambitie of noodzaak er ook is om te veranderen, organisatieverandering begint met nieuwsgierigheid: naar andere mensen, naar de uitdagingen van de organisatie, naar hoe het anders kan; steeds beter, slimmer en duurzamer. De vraag is hoe je veranderingen precies aanpakt. ‘Het complete veranderboek’ belooft een aanpak om elk veranderproces in goede banen te leiden.

Ron Schinkelshoek | 2 juni 2023 | 2-3 minuten leestijd

Veranderen doen we elke dag, in elke organisatie, op allerlei niveaus. Voor een deel gaat het om omvangrijke verandertrajecten en transformaties waarmee we een grotere verandering voor ogen hebben. Voor een deel gaat het om kleinere veranderingen op de werkvloer. Hoe groter onze ambitie, hoe groter de urgentie om te veranderen en hoe complexer de situatie, des te omvangrijker de beoogde verandering is. Dat vraagt om een professionele aanpak.

DE DELTAMETHODE

De veranderaanpak in mijn boek is gebaseerd op de Deltamethode, waarin ik beproefde stappen combineer met concrete tools om direct toe te passen. Met deze aanpak sla ik een brug tussen twee werelden. Ik pas stappen toe uit de ‘klassieke’ veranderkunde, bijvoorbeeld door onderzoek te doen aan het begin en veranderingen goed voor te bereiden. En ik hanteer een werkwijze die voor start-ups en innovators al zo vanzelfsprekend is: van begin tot eind met nieuwsgierigheid verkennen, onderzoeken, de klant centraal stellen en ideeën testen voordat je iets implementeert. Hoe kun je anders weten wat waardevol is en wat werkt?

DOELGERICHT VERANDEREN

De Deltamethode is bedoeld om, vanuit die nieuwsgierige basishouding, doelgericht te werk te gaan om de (strategische) doelen van de organisatie te realiseren. Ik richt me in het boek op vormen van organisatieontwikkeling waarbij er ruimte is om, samen met allerlei belanghebbenden, te onderzoeken, ideeën te vormen, te verbeteren en vernieuwen. De Deltamethode kan je helpen het veranderproces te organiseren, te blijven focussen op wat er in de praktijk het meest toe doet, grote ambities uitvoerbaar te maken en zo stap voor stap verder te komen richting je doel.

OTTOLENGHI

Wat je rol in organisatieverandering ook is – manager, directeur, adviseur of projectleider – in de praktijk is veranderen vaak complex. Er is vaak meer nodig dan het doorlopen van een paar stappen. Vergelijk het maar met de recepten in een kookboek van de Israëlisch-Britse chef-kok Yotam Ottolenghi. Hij beschrijft stap voor stap hoe je zijn gerechten kunt maken. Maar natuurlijk is er om tot geweldige smaaksensaties te komen meer nodig dan het toepassen van een recept. De praktijk is, net als bij veranderen, vaak niet zo simpel. Hoe meer gangen je wilt maken, hoe meer gerechten per gang, hoe meer mensen met verschillende (dieet)wensen, hoe ingewikkelder het gehele proces van begin tot eind wordt. De lineaire aanpak in het kookboek biedt ‘slechts’ een basis om aan de slag te gaan. Het zorgt ervoor dat je geen belangrijke ingrediënten vergeet en het voorkomt dat je belangrijke stappen overslaat. En zo is het ook met het toepassen van de veranderaanpak in dit boek.

HULPMIDDELEN

In het boek besteed ik veel aandacht aan de dynamiek van veranderprocessen, aan de uitdagingen die je tegen kunt komen en hoe je daarmee om kunt gaan. Ik sluit het boek af met een aantal hulpmiddelen, waaronder een Deltamethode verandercanvas, die je kunt gebruiken om het veranderproces stap voor stap te doorlopen, bijvoorbeeld als management-, advies- of projectteam. 

Ben jij een nieuwsgierige leider of adviseur? Dan biedt dit boek je een complete veranderaanpak om veranderprocessen in goede banen te leiden en duurzame verandering te realiseren.

Over Ron Schinkelshoek

Ron Schinkelshoek is bedrijfskundige en expert in verandering en leiderschap. Hij heeft jarenlange ervaring als veranderkundige in het bankwezen en als manager en adviseur in de publieke sector. Hij werkt als Director People & Organisation in de adviespraktijk van PwC.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden