Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Sollicitatie? Denk even aan een machtmoment

In een aantal boeken wordt het effect van iemands macht op de mensen om hem heen beschreven (bijvoorbeeld: Macht en politiek handelen in organisaties van Martin Hetebrij). Uit recent onderzoek blijkt dat als iemand zich machtig denkt, dit ook invloed heeft op zijn succes.

Ger Post | 17 april 2013 | 1-2 minuten leestijd

Francesca Gino, een professor aan Harvard, wordt door velen gezien als een superster. Maar het ging haar lang niet altijd voor de wind: twee jaar lang probeerde ze binnen te komen bij de beste universiteiten en scholen, maar geen enkele universiteit bood haar een positie aan.

In 2009 veranderde dit plotsklaps, behalve Harvard boden ook Wharton, Berkely en New York University haar een baan aan. Wat was er veranderd? Behalve dat ze ouder en wijzer was geworden, had ze het ritueel voor haar sollicitaties veranderd. Vlak voordat ze een gesprek of een presentatie inging, beschreef ze voor zichzelf een moment waarop ze zich machtig voelde.

Het voorbeeld van Gino vormt de inleiding van het onderzoek van Joris Lammers en zijn collega’s, dat later dit jaar in de Journal of Experimental Social Psychology zal worden geplaatst. Het idee van Gino vormt de basis van hun studie naar hoe een machtig gevoel iemand succesvoller kan maken tijdens een sollicitatiegesprek.

Net als Gino, kregen sommige sollicitanten de opdracht om zich een moment te herinneren waarop ze zich machtig voelden, vlak voordat ze een sollicitatiegesprek in gingen of een sollicitatiebrief schreven. Hun prestaties werden vergeleken met mensen die niets deden of die gevraagd werd zich een moment te herinneren waarop ze zich onmachtig voelden.

Het trucje van voor een gesprek of het schrijven van een brief even aan een machtig moment te denken, zorgde ervoor dat een sollicitant meer succes had. Zij hadden met hun brieven en gesprekken meer succes, ondanks dat de beoordelaars geen idee hadden of de sollicitanten ervoor aan een moment van macht hadden gedacht of niet.

Volgens de onderzoekers zorgde een gevoel van macht voor het uitstralen van vertrouwen en competentie en een vermindering van stress. ‘Net zoals Francesca Gino kunnen sollicitanten hun carrièreperspectieven vergroten door voor het interview te denken aan een moment waarop ze macht hadden,’ concluderen ze in het artikel.

Over Ger Post
Ger Post (1981) studeerde journalistiek en cognitieve neurowetenschappen en is nu docent brain and cognitive sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Naast handboeken over interdisciplinair onderzoek, schrijft hij als journalist stukken over hersenonderzoek voor De Neuroloog en Managementboek Magazine.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden