Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Verduurzaming

De Verduurzaming is voor bestuurder en hoogleraar Jo van Engelen en IT'er Hans van Bommel een logisch vervolg op hun twee eerdere boeken. Waarom dat zo is, en waarom IT ons duurzamer maakt, vertellen ze in hun preview op De Verduurzaming.

Jo van Engelen & Hans van Bommel | 17 oktober 2016 | 3-5 minuten leestijd

Vaak horen wij dat we het als samenleving rustiger aan moeten doen, omdat we te veel natuurlijke bronnen aan het verbruiken zijn en we straks niets meer over hebben voor toekomstige generaties. Wij zijn het als verantwoordelijke IT-ondernemer (Van Bommel) en evenzo verantwoordelijk bestuurder (van Engelen) meer dan eens, dat we een goed rentmeester dienen te zijn van de door ons gegeven natuur, maar rustiger aan doen, daar geloven we niet in. Sterker, we hebben nog zoveel ander kapitaal dan alleen de natuur, dat we graag een tandje bijzetten op die andere kapitaalsoorten. Ten gunste van de samenleving en ook van de natuur.

Die samenleving is in de afgelopen twintig jaar al ingrijpend veranderd. Het boeken van een reis naar bijvoorbeeld New York en het regelen van een verblijf daar was een volle dagtaak. We moesten naar een reisbureau die beschikte over systemen die hotelkamers en stoelen in vliegtuigen konden vastleggen. Er moesten ook nog wel wat faxen (bomen!) heen en weer ter bevestiging en als het echt tegenzat moest er ook nog gebeld worden door de reisagent. Tegenwoordig zoeken en scrollen we op onze mobiele telefoon. Aanbieders vergelijken, reviews checken, boeken en klaar. En deze vergemakkelijking van ons leven geldt niet alleen voor dit reisje New York: internet, de smartphone, Google, Airbnb, Booking.com, Facebook; ze hebben de wereld ingrijpend veranderd.

De grote drijfveer achter deze verandering is IT. Zonder automatisering hadden we de welvaart niet die we nu hebben. IT heeft ervoor gezorgd dat we beter gebruik kunnen maken van het feit dat we elkaar kennen. Dat is sociaal kapitaal. We leggen veel sneller en nuttiger contact met bijvoorbeeld de andere kant van de oceaan. Dat heeft ons qua welvaartsniveau geen windeieren gelegd. IT maakt het ook mogelijk dat we veel meer kunnen delen met veel meer mensen: kamers via Airbnb, auto’s via Uber en gereedschap via Peerby. Die groeiende deelcultuur is ook te zien op andere plekken in de maatschappij. Waar we vroeger nog geen stap in de kringloopwinkel durfden te zetten vanwege kans op herkenning, laat Marktplaats ons bijna schuldig voelen als we iets nieuws kopen. IT maakt alles makkelijker en is daarom intrinsiek duurzaam op sociale duurzaamheid. En sociale duurzaamheid kan zeer behulpzaam zijn bij het vergroten van onze ecologische duurzaamheid.

En het kan nog een stap verder. Tegenwoordig hebben we ook overal een app voor. Staan er files? Daarvoor hebben we de filemelding-app, Willen we gaan fietsen? Even Buienradar checken, willen we gaan barbecueën? Even Buienradar checken. Handig, die Buienradar-app, die kan voor meer dingen dan alleen het fietsen gebruikt worden en levert dus antwoorden op die vaker gebruikt kunnen worden. Die voldoet perfect aan wat wij willen: direct antwoorden op veel van onze vragen en ondersteuning in het maken van onze keuzes.

Business-to-business-IT heeft hierin nog een grote slag te slaan, denken wij. Er is in het verleden bedacht dat IT vooral draait om het automatiseren van complete bedrijfsprocessen. Daar komen we nu langzaam van terug, want dat heeft geleid tot peperdure, uit beton gehouwen systemen, die onmogelijk aan te passen zijn en niet meegaan met de tijd. Bovendien: als bestuurder wil je toch ook direct antwoorden op je vragen en ondersteund worden in het maken van keuzes? Stel dat je je organisatie of bedrijf zou kunnen aansturen vergelijkbaar met hoe je je iPhone gebruikt! Uiteraard is dat te faciliteren door moderne IT, die (weer een stap verder in de verduurzaming) ook gebruik zou kunnen maken van al eerder beschreven bedrijfslogica en beschikbare open source technologie. We hoeven als bedrijf niet telkens meer het wiel uit te vinden. Ook de IT zelf wordt daarmee herbruikbaar. Wellicht dat toekomstige generaties ons tijdgewricht met die ingrijpende ontwikkelingen in de IT vergelijken met de uitvinding van de boekdrukkunst of het begin van de Industriële Revolutie.

Jo van Engelen is hoogleraar in Groningen en Delft (bedrijfskunde en duurzaamheid). Hij bekleedt of bekleedde een reeks toezichtfuncties bij meer dan vijftien organisaties als lid van de raad van toezicht of van de raad van commissarissen. Hans van Bommel is oprichter en mede-eigenaar van IT-bedrijf SpronQ, een bedrijf dat opdrachten uitvoert in binnen- en buitenland. Ze zijn de auteurs van De Verduurzaming.

Over Jo van Engelen
Van Engelen heeft als bestuurder geregeld met automatisering te maken. Hij was lid van de raad van bestuur bij onder meer APG en ANWB. Van Engelen is tevens hoogleraar in Groningen en Delft (bedrijfskunde en duurzaamheid). Hij bekleedt of bekleedde een reeks toezichtfuncties bij meer dan vijftien organisaties als lid van de raad van toezicht of van de raad van commissarissen. Naast zijn bestuurlijke ervaring schreef hij meer dan honderd wetenschappelijke publicaties en was (co)auteur van meerdere boeken.
Over Hans van Bommel
Hans van Bommel is oprichter en mede-eigenaar van IT-bedrijf SpronQ, een bedrijf dat opdrachten uitvoert in binnen- en buitenland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden