Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Business Transformatie Framework

Op donderdag 3 november jl. heb ik het boek Business Transformatie Framework (afgekort BTF) gelanceerd op het Business Transformation Symposium. Wederom een mijlpaal voor de Novius methodiek die organisaties al bijna 25 jaar succesvol helpt bij het vertalen en transformeren van de bedrijfsstrategie naar concrete projecten en de realisatie van deze plannen.

Tjerk Hobma | 17 november 2016 | 2-3 minuten leestijd

De naamswijziging van het Business Transformatie Framework is meer dan een cosmetische verandering. Door onze nieuwe inzichten, aanpassingen, toevoegingen en best practices was dit het perfecte moment om de methode een nieuwe naam te geven. De oude naam, Business- & Informatieplanning, dateert uit een periode waarin de opdeling van beide werelden (aan de ene kant de business en aan de andere kant de ICT) in organisaties nog gebruikelijk was. De essentie van onze aanpak is juist het transformeren van organisaties naar een gebalanceerde samensmelting van beide werelden. Kortom, een hedendaagse naam voor een bewezen, zich almaar door ontwikkelende, methode leek ons juist. De auteurs, alle vier zonder uitzondering zeer ervaren met de methode, schrijven recht uit de praktijk!

Business Transformatie Planning heeft zich in de loop der jaren bewezen als een bijzonder effectief instrument. De Business is inmiddels niet meer onwetend als het gaat om informatievoorziening. IT-professionals kennen hun business en kunnen het gesprek aangaan. Strategie is geen vijfjaarlijkse oefening meer, maar een continue dialoog. Vervanging van watervalontwikkeling en traditioneel projectmanagement, door aanpakken gebaseerd op agile principes, komt in een stroomversnelling.

Met behulp van het Novius Business Transformatie Framework kunnen de businessinrichting en informatiehuishouding écht effectief op elkaar en de toekomstige uitdagingen worden afgestemd en gericht. Enerzijds de producten, diensten, kanalen, processen, besturing en organisatie. Anderzijds de informatiebehoeften, data, systemen en infrastructuur. Zo kunnen de juiste projecten worden vormgegeven waarbij ICT en Business samen werken aan de toekomst. Wij vinden dat het kunnen samenstellen en onderhouden van een Business Transformatieplan een essentiële vaardigheid is voor elke organisatie om succesvol te transformeren en zo in de snel veranderende wereld het initiatief aan haar zijde te houden. Dit is natuurlijk niet de enige vaardigheid. Ook de architectuur, veranderportfoliomanagement, projectmanagement, etc. (zie het Novius Business Empowerment Framework) zijn belangrijke organisatievaardigheden die op orde moeten zijn. In ons boek gaan we ook in op deze onderdelen.

Organisaties hebben te maken met steeds meer uitdagingen, veranderingen dienen zich in een hoog tempo aan. Kansen op het gebied van digitalisering en andere technologieën; toenemende wet- en regelgeving, nieuwe besturingsconcepten. Hoe vertaal je al deze 'change' beheersd en samenhangend naar veranderingen in de organisatie? Onze aanpak op basis van het BTF is een van de belangrijke ingrediënten om dit succesvol uit te werken.

Veel leesplezier.

Tjerk Hobma is partner van Novius Adviesgroep en auteur van Business Transformatie Framework.

Over Tjerk Hobma
Als mede eigenaar van Novius adviesgroep ben ik actief als management consultant op het gebied van Business Transformaties met daarbij zowel aandacht voor de harde al zachte kant. Het vertalen van de bedrijfsstrategie tot een realistische veranderaanpak. Hierbij komende de onderdelen Meer Jaren Plannen, bedrijfsarchitectuur en portfoliomanagement (dus business en ICT), ruim aanbod. Ik heb een gedegen theoretische kennis en praktijkervaring bij het opstellen en uitvoeren van Business Transformatie Plannen op basis van het Novius Business Transformation Framework BTF (voorheen Business Informatie Plannen (BIP)). Door een sturende en trekkende houding met oog voor omgeving en omstandigheden weet ik planvorming om te zetten naar daadwerkelijke verandering. Ik bezit het vermogen processen op directieniveau te beïnvloeden. Met een achtergrond in techniek en bedrijfskunde treed ik op als sparring partner voor beide disciplines en weet ik business issues te vertalen naar pragmatische (technische of organisatorische) oplossingen. Met mijn goed ontwikkelde sociale en communicatieve vaardigheden weet ik alle lagen van de organisatie mee te nemen in het proces. Met een enthousiasmerende en coachende stijl van leiding geven kan ik mensen meenemen in de kracht van Business Transformatie Plannen. Als partner ben ik verantwoordelijk voor de competence center BTF waarin we de ervaringen en nieuwe ontwikkelingen vertalen naar praktische diensten zoals de BTF opleiding, BTF tooling en publicaties.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Jeroen Stoop, Sjoerd Staffhorst, Remco Bekker
Business Transformatie Framework

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden