Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

De Verwezenlijking - Een begaanbare weg naar duurzaam digitaal transformeren

De reeks boeken die we in korte tijd hebben geschreven, hebben allemaal als voornaamste doel: meer goede en nuttige IT en minder (belasting)geld verspillen aan onzinnige projecten.

Justin van Lopik | 11 oktober 2017 | 3-4 minuten leestijd

Nobele doelen want het gaat om miljarden euro’s per jaar. Om dat doel te bereiken hebben de boeken nog een streven: ze moesten gelezen worden en niet ongelezen op een plank belanden. Vandaar ook dat we van tevoren hadden bepaald dat de boekjes niet te dik moesten zijn. Met een beetje goede wil moesten ze binnen een avond te lezen zijn voor de druk bezette bestuurder, manager, politicus, student of IT’er.

Dat was een groot succes blijkens de feedback die wij kregen. Bijna iedereen las de boeken in een teug uit en alles was heel verhelderend en aannemelijk. Van enkele enthousiastelingen kregen we wel te horen dat er ook nog wel drukbezette types in hun omgeving waren, die hadden gevraagd ‘of de boeken ook niet samengevat konden worden op één A4tje’. Ook waren alle lezers de mening toegedaan, dat we met onze analyses van de situatie waarin de westerse wereld zich bevindt, en dan Nederland in het bijzonder, de spijker op zijn kop hadden geslagen. Al onze lezers toonden zich geïnspireerd, de droom voor elke auteur. IT moet anders, het besturen van IT moet anders. We moeten anders kijken, anders denken en anders doen.

Maar toch was er nog een vraag.

Hoe doe je dat dan?

De Verwezenlijking, Een begaanbare weg naar duurzaam

digitaal transformeren is het vierde en voorlopig laatste boek in onze serie. En waar de eerste drie boeken voornamelijk beschouwelijk van aard waren, is De Verwezenlijking meer hands on. In onze eerdere boeken kregen de lezers heel wat voor de kiezen. En als de boel echt aan wilden pakken, moesten ze bij wijze van spreken zelf een weg in onze boeken zien te vinden voor ze orde konden gaan scheppen hun omvangrijke IT projecten. Daar zal De Verwezenlijking verandering in brengen, we hopen dat u zult zien hoe we in Nederland (en in IT-gidsland Estland) de gedachten over IT in de bestuurskamers op een hoger niveau kunnen brengen. Vooral gewoon om te laten zien hoe het kan.

We hebben drie hoofdstukken geheel gewijd aan drie aansprekende grote voorbeelden. Het eerste grote voorbeeld (hoofdstuk 5) gaat over het ministerie van Financiën. Dat departement ligt onder het vergrootglas als het gaat om IT, maar in het bestuur groeit het inzicht dat stilzitten en doorgaan met beperkende inzichten, de ingesleten gebruiken en gedateerde software geen optie is. Tweede voorbeeld (hoofdstuk 6) is het Portero-project van de overheidsdienst Centrum indicatiestelling zorg (CIZ), een overheidsproject dat in november 2013 werd opgeleverd, op tijd en zonder budgetoverschrijdingen. Een project, qua grootte vergelijkbaar met de projecten van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), maar dat in tegenstelling tot die ‘faalprojecten’ nooit de krantenkoppen heeft gehaald. Waarschijnlijk vooral omdat alles goed ging en helaas is positief nieuws voor de nieuwsmedia nog zelden reden om uit te rukken. Iets waar wereldwijd ook nog steeds veel te weinig ruchtbaarheid aan gegeven is, is het succesverhaal van E-Stonia, ofwel de IT-filosofie van het Baltische Estland (hoofdstuk 7). Daar is onder leiding van de bestuurders van het land zo’n 25 jaar geleden een beleid ingezet waaruit goede beslissingen zijn voortgevloeid. Estland heeft IT om jaloers op te zijn. Bestuurders daar weten echt waar de I (informatie) en T (technologie) in IT voor staan, wat er toe leidt dat ze daar maar een fractie van het geld aan automatisering hoeven uit te geven in vergelijking met de rest van de westerse wereld.

Na het lezen van dit boek en het zien van de goede voorbeelden zullen de Nederlandse bestuurders naar wij hopen weer flinke stappen gemaakt hebben qua I en T. Automatiseerders zullen wederom inkijkjes in bestuurskamers hebben gekregen, waar ze uiteraard weer hun voordeel mee kunnen halen.

Hans van Bommel is oprichter en mede-eigenaar van IT-bedrijf SpronQ, een bedrijf dat opdrachten uitvoert in binnen- en buitenland. Hij is een van de auteurs van De Verwezenlijking.

Over Jo van Engelen
Van Engelen heeft als bestuurder geregeld met automatisering te maken. Hij was lid van de raad van bestuur bij onder meer APG en ANWB. Van Engelen is tevens hoogleraar in Groningen en Delft (bedrijfskunde en duurzaamheid). Hij bekleedt of bekleedde een reeks toezichtfuncties bij meer dan vijftien organisaties als lid van de raad van toezicht of van de raad van commissarissen. Naast zijn bestuurlijke ervaring schreef hij meer dan honderd wetenschappelijke publicaties en was (co)auteur van meerdere boeken.
Over Hans van Bommel
Hans van Bommel is oprichter en mede-eigenaar van IT-bedrijf SpronQ, een bedrijf dat opdrachten uitvoert in binnen- en buitenland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden