Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Duur huis, nooit thuis - Reken af met al die vaste lasten

Je gaat meer verdienen en dus geef je ook meer uit. Mooiere auto, duurder huis. Tot je vooral nog aan het werk bent om dat allemaal te kunnen betalen. Journalist Renée Lamboo brak los uit die moderne gevangenis en schreef er Duur huis, nooit thuis over.

Renée Lamboo | 9 november 2018 | 4-6 minuten leestijd

Eigenlijk. Gebruik je dat woord ook zo vaak? ‘Eigenlijk zou ik wel een andere baan willen.’ Of ‘Eigenlijk droom ik van een eigen bedrijf.’ Iedere wens die je uitspreekt met het woord ‘eigenlijk’ erin is een wens die nooit uitkomt. Te veel beren op de weg. Geld is een flinke beer. We komen massaal geld tekort om onze dromen waar te maken. Zonde! Want je hoeft echt niet rijk te zijn om op wereldreis te gaan, een sabbatical te nemen of je hypotheek af te lossen en te gaan genieten (ik ben al halverwege). Het gaat om keuzes maken. En je geld gebruiken om je leven mooier te maken, in plaats van je huis voller.

Zelf stapte ik een paar jaar geleden van het geijkte pad af. Ik had 40.000 euro schuld. Een beetje dankzij de kredietcrisis, maar vooral dankzij mijn eigen hebberigheid. Nieuw huis, nieuwe keuken, badkamer. Ik brandde mijn billen. Flink ook. Toen gingen mijn ogen open. Het gaat niet om altijd maar meer, beter en groter. Hebben om het hebben. Ik ging geld zien als een middel waarmee ik mijn dromen waar kon maken, in plaats van als iets waar ik altijd tekort van had. Ik ging nadenken over de aankopen die ik deed. Ja, ik geef eerlijk toe: dat deed ik daarvoor niet. Ik was erg van: leuk, neem ik mee. Voor mij werkte goed om uit te rekenen wat ik eigenlijk per uur verdiende. Sinds ik als puber vleeswaren sneed in de lokale supermarkt á 3,50 euro, was ik gestopt met denken in een uurloon. Toen ik dat weer ging doen, keek ik anders naar uitgaven. Tijdens de lunch buiten de deur eten met een collega á 25 euro? Leuk! Maar dat betekende dat ik bijna 1,5 uur (netto) voor niets werkte. Dat was het ook niet helemaal waard.

Voor je denkt dat ik gierig ben en theezakjes te drogen hang in mijn woonkamer in de hoop ze nog een keer te kunnen gebruiken. Nee. Ik woon in een prachtige 2-onder-1-kap met vijf slaapkamers. Ik rijd een auto (een met deuken, maar ach) en ik ga gewoon op vakantie en uit eten. Ik spaar hard (we tikten een paar jaar geleden de 100.000 euro aan en gebruikten dat om een huis te kopen) maar leef ook hard. Alleen geef ik mijn zuurverdiende geld nu uit aan dingen die ik nodig heb, dan wel waar ik heel blij van word. De rest laat ik aan me voorbij gaan. In ruil daarvoor krijg ik veel vrijheid. Mijn man en ik konden allebei flink wat werkuren inleveren, omdat er nu minder rekeningen op de mat vallen iedere maand. Twee werkdagen hoef ik niet te werken voor het geld. Niet dat ik dan niks doe, maar daar hoef ik niets mee te verdienen. Weet je nog hoe dat was? Doen waar je zin in had, zonder na te denken over of je de rekeningen wel kunt betalen aan het einde van de maand?

Verlang je ook naar een vrijer leven? Niet iedere dag van ochtend tot avond doen wat moet. Maar in plaats daarvan vaker doen wat je echt wilt. Wat je gelukkig maakt. In mijn boek help ik je daar naartoe. Doe de test en ontdek of het iets voor jou is.

Ben jij toe aan een vrijer leven?

Vraag 1: Heb je het gevoel dat je opgesloten zit in je eigen leven?

Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 2: Vraag je je soms af of je wel echt van waarde bent op je werk?

Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 3: Verlang je naar meer rust in je dagelijks leven?

Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 4: Heb je het gevoel dat je te weinig tijd besteedt aan waar je écht blij van wordt?

Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

Vraag 5: Loop je vaak rond met plannen waar je blij van wordt?

Ja = 2 punten, Nee = 0 punten, Soms = 1 punt

De uitslag

0-2 punten: Geen sprake van. Jij zit lekker op je plek en bent gelukkig met het leven zoals het is. Niks aan doen.

3-6 punten: Het knaagt soms, maar de negatieve gevoelens zijn nog redelijk in balans met de positieve gevoelens. Blijf bewust bezig met hoe je je leven inricht, dan komt het goed.

7-10 punten: Jij voelt wel wat voor zo’n vrijer leven. Vraag je eens af wat je anders zou willen. En hoe je dat in je leven kunt doorvoeren. De omslag hoeft niet rigoureus te zijn, maar met ontevredenheid rond blijven lopen is zonde.

Flinke score? Mijn boek Duur huis, nooit thuis helpt je op weg.

Renée Lamboo (33) is journalist en woont samen met haar twee kinderen en man in een huis dat over tien jaar volledig hypotheekvrij is. Haar auto is klein en zit vol deuken, maar is wel afbetaald. Ze hoeft maar drie dagen in de week te werken omdat haar vaste lasten laag zijn. Renée heeft daarom tijd voor leuke dingen. Zoals het schrijven van haar boek: Duur huis, nooit thuis.

Over Renée Lamboo

Renée Lamboo (33) is journalist en woont samen met haar twee kinderen en man in een huis dat over tien jaar volledig hypotheekvrij is. Haar auto is klein en zit vol deuken, maar is wel afbetaald. Ze hoeft maar drie dagen in de week te werken omdat haar vaste lasten laag zijn. Renée heeft daarom tijd voor leuke dingen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden