Als je inschrijft op een aanbesteding dan wil je natuurlijk winnen en de opdracht binnenhalen. Immers, inschrijven kost tijd en geld, dus is het belangrijk dat je de winkansen afweegt - of nog beter - vergroot. Maar hoe doe je dat? In dit praktische handboek geef ik je praktische tips en antwoorden op vragen over aanbestedingen.
Wat doe je wel en wat juist niet bij inschrijven op een aanbesteding?
Doordat ik jarenlang als inkoper Europese aanbestedingen heb begeleid weet ik precies waar je op moet letten bij het inschrijven op aanbestedingen. Wat moet je wel doen en wat moet je juist niet doen? Het inschrijven op een aanbesteding kan best ingewikkeld zijn, maar met de concrete aanwijzingen, handvatten en praktische tips is het prima te doen.
Er zijn al diverse boeken verschenen over aanbesteden, maar de meeste boeken staan bol van het juridisch taalgebruik en zijn daardoor lastig te vertalen naar de praktijk. Dit handboek is praktisch en neemt je in goed leesbare taal aan de hand mee in het proces van aanbesteden. Zonder juridisch taalgebruik of onleesbare teksten krijg je antwoord op alle vragen rond aanbesteden. Hoe ga je om met risico’s, prijsstijgingen en EMVI-criteria? En wat is het slimste antwoord op een open vraag? Wat is de vraag achter de vraag? Daarnaast geef ik concrete tips in begrijpelijke taal die je zo kunt gebruiken in de praktijk.
Tips uit de praktijk
De nieuwe versie van het handboek is aangepast aan de laatste wetgeving, met nieuwe inzichten en veel tips uit de praktijk. Het boek is ingedeeld aan de hand van maar liefst 128 vragen. In de bijlage staan veel nieuwe voorbeeldvragen die je een beeld geven hoe je in de inlichtingenronde vragen kunt formuleren. Ook is er een aparte bijlage met informatie over prestatie inkoop.
Nieuwe vragen - met uiteraard een duidelijk antwoord op deze vragen - zijn bijvoorbeeld:
- Wat is EMVI en hoe schrijf ik in op een EMVI aanbesteding?
- Hoe belangrijk is het onderdeel kwaliteit van een aanbesteding?
- Open vragen, hoe kan ik deze het beste beantwoorden?
- Vragen stellen, wat doe je niet en wat doe je juist wel?
Octavia Siertsema heeft bijna 20 jaar ervaring als inkoper voor de overheid, bidmanager bij grote bedrijven, trainer, coach en aanbestedingsspecialist voor het MKB. Vanuit haar jarenlange ervaring aan beide kanten van de tafel, schreef ze het Handboek inschrijven op aanbestedingen. Op de haar kenmerkende praktische, nuchtere en concrete manier helpt Siertsema ondernemers om een goede inschrijving te doen. Gewoon door het boek stap voor stap te volgen, of door af en toe op te zoeken hoe iets ook alweer werkt.