Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

PRINCE2 voor professionele projecten

Er is een rubriek in Linda Magazine die ik altijd wel aansprekend vind: Stom! Hierin vertellen mensen wat ze in het algemeen stom vinden. En ik vind weleens wat stom. Even heerlijk mopperen.

Tanja van den Akker | 15 februari 2019 | 3-4 minuten leestijd

Zo heb ik er een hekel aan als een auto op twee parkeervakken tegelijk staat. Of als mensen al pratend een roltrap blokkeren. Kauwgom aan je schoenen. Mensen die je opzij duwen als ze hun locker willen openen op de sportschool….

En ik heb er een hekel aan als mensen prins2, prince 2, Prince2 of nog erger Prince 2 schrijven. Het voelt voor mij een beetje als wanneer je ‘sjovenistisch’ zou schrijven in plaats van ‘chauvinistisch’ ofzo.

Je schrijft: PRINCE2. En dat is een acroniem voor een van de grootste projectmanagement-methoden ter wereld gedurende de afgelopen twee decennia: PRojects IN Controlled Environments. Oftewel projecten in beheerste omgevingen. Overigens kan ik dan weer wel goed leven met de alternatieve uitleg van PRrojects In Changing Environments. Dat is tenslotte wel steeds meer de werkelijkheid waarmee we te maken hebben. Is dat inconsequent?

In 1999 verzorgde ik mijn eerste projectmanagement training. Sindsdien heb ik duizenden deelnemers mogen verwelkomen in trainingen van mijn bedrijf. Deelnemers in PRINCE2 Foundation trainingen vertelden me dat het lesboek niet lekker las, onduidelijk was geschreven, te weinig voorbeelden bood of zelfs fouten bevatte.

Om dit op te lossen ben ik een paar keer geswitcht van lesboek. Daarna heb ik geprobeerd met feedback richting uitgeverijen hier verbetering in te brengen. Dat bleek lastig. Uiteindelijk nodigde een uitgeverij ons uit om zelf een beter boek te schrijven. Haha, misschien wel onder het mom van ‘als je het dan zo goed weet…’ En zo is het boek tot stand gekomen.

PRINCE2 is voor mij een bruikbare denkwijze. Het helpt me om een project als een filmpje in mijn hoofd versneld af te spelen en cruciale vragen onderweg te identificeren en samen met anderen te beantwoorden: wat willen we bereiken? Hoe komen we daar? Wie doet er wat? Welke afhankelijkheden zijn er? Wat doen we niet? Het biedt houvast en is gebaseerd op de ervaringen van projectmanagers over de hele wereld.

PRINCE2 biedt een samenhangend en logisch model met daarin zeven principes als een overall leidraad, daarnaast zeven processen die je project stap voor stap helpen realiseren en zeven thema’s waarin belangrijke aandachtsgebieden in je project praktisch worden gemaakt, zoals het maken van een plan en het managen van risico’s. Bovendien voorziet de methode in handige sjablonen van elk document dat de methode aanbeveelt.

Inmiddels is er ook een PRINCE2 Agile variant. Het officiële handboek van PRINCE2 Agile gaat er vanuit dat je PRINCE2 al kent, dus dan is het handig om PRINCE2 voor professionele projecten eerst eens door te nemen.

Wat maakt dit boek anders? Op basis van de feedback die ik in de lessen kreeg, heb ik dit boek juist zo geschreven dat het goed leesbaar is en een duidelijke structuur bevat. Bovendien is elk hoofdstuk voorzien van een aantal voorbeelden zodat het allemaal concreter en tastbaarder wordt. In de bijlage vind je een korte beschrijving van alle PRINCE2-rollen en van alle mogelijke PRINCE2-documenten. Het boek bereidt je optimaal voor op en het examen én geeft hele goede handvatten voor de praktijk van wat eenvoudiger projecten. Het is een uitstekend boek geworden ter ondersteuning van PRINCE2 Foundation trainingen.

Tanja van den Akker is geaccrediteerd PRINCE2®-trainer en verzorgt projectmanagementtrainingen sinds 1999. Zij is mede-eigenaar van Forsa Advies, een door AXELOS geaccrediteerd PRINCE2®-opleidingsinstituut met als missie om Nederland beter te maken in projecten. Eerder schreef zij Verandermangement - Basisprincipes en praktijk. PRINCE2 voor Professionele Projecten is haar nieuwe boek.

Over Tanja van den Akker

Tanja van den Akker is geaccrediteerd PRINCE2®-trainer en verzorgt projectmanagementtrainingen sinds 1999. Zij is mede-eigenaar van Forsa Advies, een door AXELOS geaccrediteerd PRINCE2®-opleidingsinstituut met als missie om Nederland beter te maken in projecten. Eerder schreef zij ‘Verandermangement - Basisprincipes en praktijk’.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden