Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Arend Ardon

‘We moeten ons brein een beetje helpen’

Er is weer een mooie line-up voor de zesde editie van het seminar Veranderkracht. Van tribes en speedboten tot vucajazz, en van A.I. tot het Westland als apotheek van de wereld. Inhoudelijke state- of-the-art managementtheorie afgewisseld met zintuigelijke ervaringen van smaak, geur en gehoor. Een seminar over de meest actuele wijzen om te overleven in de digitale transitie. ‘Veranderen is niet langer van klusje naar klusje met daartussen een stabiele fase, het is een constant bewegen.'

Ronald Buitenhuis | 18 september 2019 | 4-5 minuten leestijd

Rik Spann is één van sprekers op het seminar Veranderkracht. Hij doceert hoe we ‘van de groef naar de groove' kunnen komen. De groef zijn daarbij de vastgeroeste, verouderde gewoonten en patronen (de vastlopende langspeelplaat). De groove is een opgefrist, vernieuwd, energiek en creatief bestaan. Veranderen dus met de metafoor van de muziek. Spanns ideeën passen naadloos bij het denkwerk van dagvoorzitter en organisator van het seminar, veranderkundige Arend Ardon. Als auteur van de bestsellers Doorbreek de Cirkel en Ontketen Vernieuwing is hij altijd bezig om verandering tot een succes te maken. Toch aan hem de vraag of de ‘langspeelplaat van veranderen' al niet een tijdje blijft hangen? Zijn we niet een beetje verandermoe? Veranderingen gaan immers vaker mis dan goed. Ardon: ‘Dat komt omdat we vaak nog op een klassieke manier bezig zijn met veranderingsprocessen. Ons brein is geneigd om het verleden te reproduceren. Dat kost immers de minste energie. We blijven dan ook in bestaande gewoonten - de groef - hangen. We zien veranderen nog veel te veel als een proces van klusje naar klusje, met daartussen een stabiele fase. Maar veranderen is een continue beweging geworden. De uitdaging is om ons brein een beetje te helpen. Een omgeving creëren waarbinnen we ander gedrag aanwakkeren.'

Ervaringen
Dat aanwakkeren van ander gedrag vormt ook de hoofdmoot van het seminar Veranderkracht. Ardon doet dat door de meer inhoudelijke verhalen af te wisselen met lichtere zintuigelijke ervaringen. Zo is er dus ruimte in het programma voor muziek om via die weg veranderen te duiden. Maar ook ‘food' wordt als metafoor gebruikt. Een van de ingrediënten van de dag is een lezing van Robin Schaap van Koppert Cress. Dit bedrijf maakt voedselvarianten en zaden van de tuinkers (cress). Het blijkt een extreem gezond product te zijn. Ardon: ‘Koppert Cress wil met de cress onder meer gezond eten gaan maken voor ziekenhuizen. Sterker, ze hebben de ambitie om in het Westland ‘de apotheek van de wereld' te maken met gezond voedsel. Prachtig, zo'n inspirerend perspectief. Dat maakt veranderkracht los.' Maar de fout die we nog vaak maken, zo stelt Ardon, is dat we willen veranderen binnen bestaande structuren. ‘Maar die bestaande structuren zijn juist bedacht om te beheersen; om in control te zijn. En dat past slecht bij creativiteit, experimenteren en ongebaande paden verkennen.' Dat brengt ons heel dicht bij een andere spreker op het seminar, de eveneens succesvolle auteur van managementboeken Menno Lanting. Lanting stelt dat je olietankers nodig hebt als fundament van een organisatie, maar dat daaromheen speedboten moeten varen die allerlei innovatie aanjagen. Met zijn bijdrage ‘het geheim van disruptie' vertelt Lanting hoe je verandering wel tot een succes kunt maken. Ardon: ‘De uitdaging is een organisatieklimaat te creëren waarin beweging kan ontstaan. Alle registers opentrekken om veranderen mogelijk te maken en niet te blijven hangen in de groef.' Tijdens het seminar worden daar praktische inzichten voor geboden. Zo vertelt Rachelle van der Linden wat we kunnen leren van start-ups. En Daniël Wolfs, veranderexpert met een voorliefde voor samenwerkingsvragen, laat ervaren hoe mensen zelf actief kunnen bijdragen aan een veranderklimaat.

Stammenstrijd
Daar past ook weer naadloos de bijdrage van Daniëlle Braun aan het seminar Veranderkracht in. Deze antropoloog schreef boeken over tribes, stammen. Ardon: ‘Daniëlle kan prachtig vertellen over rituelen binnen organisaties, de gewoontes die we in de loop der tijd hebben ontwikkeld. Ze deelt haar antropologische visie op de waarde van die rituelen en hun invloed op veranderen. Zij laat ook zien hoe -vaak angstig - we ons als mensen in organisatie gedragen.' Voorbeeld van angst voor veranderen is volgens Ardon de komst van robots. ‘Je hoort regelmatig dat mensen bang zijn dat robots en artificial intelligence ons werk over gaan nemen. Muriël Serrurier Schepper zal ons tijdens het seminar meenemen in die wereld van A.I. En uitleggen dat als we - bijvoorbeeld - een robotje gebruiken voor de ontvangst bij een receptie dat allemaal niet zo eng is. Angst voor het onbekende neemt vaak af als we een beeld hebben van wat we er praktisch mee kunnen.

Tech en touch
Het seminar Veranderkracht wordt inmiddels voor de zesde keer gehouden. Het is inmiddels een bewezen succesvolle bijeenkomst. Wat wil Ardon bereiken met deze dag? ‘We willen - in een wereld van digitale transitie - de meest actuele wijzen van kijken naar veranderen overbrengen. Daarbij doen we een beroep op verschillende zintuigen. Te vaak beperken we ons tot de ratio. Belangrijk daarbij is dus dat je niet meer van klusje naar klusje moet willen hollen, maar liever werkt aan een klimaat waarin beweging kan gedijen. Ook bieden we praktische handvatten om in de eigen omgeving direct bij te dragen aan dat klimaat. Het gaat daarbij om tech en touch; nieuwe technologie gekoppeld aan het gedrag van de mens.' Van groef naar groove. Van vastgeroest naar een opgefrist, vernieuwd, energiek en een creatief bestaan.

Voor meer informatie of inschrijven kijkt u op onze site.

Over Ronald Buitenhuis

Ronald Buitenhuis is freelance journalist.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden