Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Handboek Social Media Marketing - Derde herziene editie

Sociale media zijn na de intreding van de algoritmische filters niet meer wat ze geweest zijn. Het is hard werken om in menig tijdlijn te verschijnen. Ook de doelgerichte creatie van engagement vergt een professionele aanpak.

Patrick Petersen | 10 februari 2020 | 3-4 minuten leestijd

Experts hebben de middelen inmiddels als dood verklaard, wat haaks staat op de sociale media werkelijkheid. De massale oprichting van sociale ondernemingen geven aan het begrip ‘sociale media' een andere invulling waarbij een strategische aanpak de nieuwe mogelijkheden van de sociale media blootlegt.

Van fake tot fantastische bubble
Een trucje wordt op de social media kanalen al snel als ‘fake' gezien en alleen organisaties - en individuen - die authentieke kenmerken van een social business kennen, breken door de bubbles heen. Meer dan ooit moet er hard gewerkt worden om tot een aanzienlijk bereik te komen op basis van verdiende aandacht (earned media).

Gunnen, likeability en wat contentmarketing
Het vernieuwde, crossmediale handboek verlegt haar focus op de diepere betekenis van sociale media en de broodnodige, professionele inzet van social media marketing. Naast de stapsgewijze campagneopbouw op basis van de 5 C's en inspiratie om tot een pakkende social media strategie te komen waar KPI's sturend zijn, gaat deel drie dieper in op de achterliggende succesfactoren van:

- de volwassenwording van de sociale media en transformatie naar een social business;
- het belang van owned media en social employee branding;
- de gunfactor van het kanaal, de contentvorm en afzender;
- het gedrag van de herboren social consumer;
- de link met de customer journey;
- social media privacy protocollen;
- social brand en social proof belevingen;
- de stappen tot meer likeability op basis van waardepiramide;
- de doelgerichte mix van kanalen en contentvormen.

Meer dan 100 onderzoeken
Op basis van meer dan 100 internationale onderzoeken, van onder andere Nielsen, Social Sprout, Socialbakers, Brian Solis, Forrester, Newcom en Guardian Research komen er opzienbarende inzichten aan het licht, zoals:

‘Wij lijken er steeds vaker achter te komen dat social engagement niet vanzelf komt en dat wij ons op de sociale media moeten afvragen met welk doel wij daar communiceren.'
(Brian Solis, Altimeter Group, op basis van onderzoek voor zijn boek ‘Engage!')

Experts in het Handboek Social Media Marketing en meer extra's
Het vernieuwde, dikkere - en totaal herziene handboek - is vormgegeven in een nieuw formaat en kent expertbijdragen van onder andere Steven van Belleghem (When digital becomes human), Archana Haarnack (Pintereststrategie), Hans Molenaar (social media strategy map),  Egbert Jan van Bel (social CRM), Henkjan Smits (social Business X-factor), Bas Hoogland (social leisure selling), Ronald Krijgsman (social selling bij Nationale-Nederlanden), Boy Sleddering (Rabobank social business) en Brechtje de Leij (social influence).

Alvast drie learnings uit het handboek deel drie
Het handboek propageert een nieuwe aanpak en omgang met sociale media ‘after the bubble'. De herontdekking van de nieuwe mogelijkheden, nieuwe social media gebruikers, nieuwe contentvormen en nieuwe kanalen, zoals TikTok, LinkedIn LIVE en InstaTV,

1 De volwassenwording vereist een andere perceptie en omgang met social media relaties
2 De social media kanalen en platformen zijn weerspiegelingen van een golf van sociale ondernemingen
3 De social autoriteit kent op de kanalen een vertrekpunt vanuit een social business-principe; social proof vindt daarbij steeds meer plaats via livestreams.

Leren, lezen en beleven voor onderwijs en profs
Het Handboek Social Madia Marketing (editie 3) is geschikt voor zowel het beroepsonderwijs als de professional, de HBO-student en social media of contentmarketingmanager. Het herschreven en kleurrijke boek bouwt op tot een strategisch social media plan en gebruikt hierbij diverse modellen en praktische stappenplannen. Voor het onderwijs is docentmateriaal beschikbaar, naast de vele oefeningen naast de meer dan 1000 digitale bijlagen op de bijbehorende website Handboek.Social.

Patrick Petersen RDM MA MSc is senior online strateeg, crossmediaal marketeer, contentmarketeer, internetondernemer, internationaal spreker, docent en auteur. Hij studeerde af op divers eigen (content-) marketingmodellen die hij voor tal van internationale organisaties, zoals Heijmans, Hästens, Somfy smart home, Trendhopper holding, T-Mobile Nederland, AtMostTV, TU Delft, IKEA Nederland, MTV Europe en Coolcat, succesvol in de praktijk bracht. Hij is de auteur van Handboek Social Media Marketing.

Over Patrick Petersen

Markant spreker en docent Patrick Petersen RDM MA MSc is een ervaren ondernemer, spreker en docent (aan onder andere Nyenrode Business University, Beeckestijn Business School en EURib) die het nuchtere ‘lachen en leren’ combineert in zijn inspirerende optredens. Senior online strateeg, crossmediaal marketeer, contentmarketeer, internetondernemer, internationaal spreker, docent en auteur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden