OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 897 van 19.500 resultaten
recensie
Coaching en trainen
9 juni 2008
Pierre de Winter
Het ene handboek over coaching is nog niet uit, of het volgende ligt alweer op ons bureau, in dit geval Professionele loopbaancoaching van Rozemarijn Dols. Blijkbaar leeft bij veel beoefenaren van het coachvak de behoefte aan professionalisering van een beroepsgroep die sterk groeit maar nog altijd zo vrij is als een vogel. Iedereen die daar zin in heeft, kan morgen een bordje ‘Coachpraktijk’ op z’n deur plakken en beginnen.
nieuws
9 juni 2008
Joep Schrijvers
1-2 minuten leestijd
Uit de meest recente Europese cijfers van Eurostat over de werkgelegenheid komen Denemarken en Nederland als de beste uit de bus. De werkloosheid in de EU lag in april 2008 op 6,7% van de beroepsbevolking. In Denemarken was 2,7 procent werkloos en in ons land 2,8 procent.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
6 juni 2008
Annelies Bakelaar
2-3 minuten leestijd
'Rapport over rapporteren' van Wim Hoogland en Roel Dik (5e druk) is een uitermate praktische en handzame methode die zijn succes inmiddels bewezen heeft. Dit boek is een boek naar mijn hart; ik ben zelf gebruiker geweest en vond het een verademing. Ook dit keer weer kan ik het een ieder aanraden! En waarom? Omdat het motto van deze methode is: voor de praktijk, door de praktijk.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
6 juni 2008
Carla Verwijs
1-2 minuten leestijd
'Wat een origineel boek', was mijn eerste gedachte bij het doorbladeren van 'Wat je ook denkt, keer het om' van Paul Arden. Ik zag veel foto's, tekeningen, korte stukken tekst en het gebruik van verschillende lettertypes viel op. Met dit boek wil Arden ons prikkelen en aan het denken zetten, om tot meer creativiteit te komen. Soms is de inhoud grappig, veelal schuilt er een wijsheid in de teksten. Misschien zijn we het met Arden eens, misschien niet. Prikkelend is hij zeker.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
6 juni 2008
Peter Vermeulen
3-4 minuten leestijd
Hoe haalt u het beste uit uzelf en hoe bereikt u het meeste met anderen? Leiderschapsspecialist Remco Claassen is in zijn eerste boek 'IK' hoofdzakelijk ingegaan op persoonlijk leiderschap en congruentie. Hierbij waren de hoofdthema's 'wie ben ik?' 'wat wil ik? en 'hoe haal ik het beste uit mijzelf?' Uit zijn tweede boek 'WIJ' blijkt dat je er nog niet bent als je weet wie je bent en wat je wilt! Je bent dan niet bij voorbaat succesvol en gelukkig. Dan pas start het spannende spel om dit werkelijk voor elkaar te krijgen. En daar blijken we helaas anderen bij nodig te hebben.
achtergrond
Non-profit
6 juni 2008
Steven de Jong
3-4 minuten leestijd
Hoe krijg je een rondstampende blinde olifant de achtertuin uit? Dat vraagt een handvol hoogleraren zich af in het boek De tien plagen van de staat. Het antwoord dat zij geven is net zo onheilspellend als de titel: niet! Tenzij er een Farao opstaat die alle inhoudsloze ambtenaren vervangt voor vaklui. Mensen die niet alleen oog hebben voor wat een publieke dienst kost, maar ook de waarde ervan kennen.
interview
Leiderschap
6 juni 2008
Pierre de Winter
8-11 minuten leestijd
Bondscoach zal hij niet meer worden, maar in Hartstikkene Foppe laat voetbaltrainer Foppe de Haan nog maar eens zien dat hij zijn vak verstaat. Een gesprek over teamgeest, dienend leiderschap, een lege kop en de politiek. "Voor dat spel ben ik te weinig een vliegenafvanger."
column
6 juni 2008
Pierre Pieterse
3-4 minuten leestijd
Als we het over organisatieveranderingen hebben, dan gaat het al snel over succesvolle verandertrajécten, ‘triggers’ voor versnelling van verandering, de ‘beste’ veranderaanpak, enzovoort. Vertrouwde termen waar we aan gewend zijn. Maar áchter die termen zitten bepaalde wereldbeelden verstopt over wat ‘verandering’ feitelijk is.
recensie
Algemeen management
6 juni 2008
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Soms krijg je opeens een boek in handen waar je nog wel een paar maanden op wilt herkauwen. Zo'n boek is De Zwarte Zwaan - de impact van het hoogst onwaarschijnlijke van Nassim Nicholas Taleb, een voormalig handelaar op Wall Street die het tegenwoordig als hoogleraar in de onzekerheidskunde aan de University of Massachusetts wat rustiger aan doet. In De Zwarte Zwaan schrijft hij over de grote rol van het toeval, het 'hoogst onwaarschijnlijke', in ons leven.
recensie
Economie
6 juni 2008
Dick Pels
5-6 minuten leestijd
25 Jaar topsalarissen. Een jubileum dat het vieren niet bepaald waard is. Al een kwart eeuw, vanaf 1983, bericht de Volkskrant over steeds sneller stijgende topsalarissen in het bedrijfsleven. Resulterend dus in het jubileumboek Het grote graaien van Xander van Uffelen Maar pas de laatste tien jaar, na Wim Koks beruchte uitspraak over ‘exhibitionistische zelfverrijking’, is deze salarisemotie hoog opgelaaid, gelijkopgaand met de inkomensgolven van de grootverdieners zelf.
recensie
Non-profit
5 juni 2008
Erik Kats
3-4 minuten leestijd
In 'Anders leren, beter werken, praktijkgericht leren en coachen in de zorg' geven Mirjam Baars en Marjolein van der Werf praktische handreikingen voor werplekleren in de zorg.
recensie
Reclame en verkoop
5 juni 2008
Carla Verwijs
We houden allemaal van verhalen en vertellen ze, misschien niet altijd bewust, graag. Verhalen helpen ons bij het verkopen van onze producten of ideeën. Of, omgekeerd: het geheim van verkopen is het vertellen van een goed verhaal. 'Elk leider is een groot verteller' is een citaat dat we lezen in 'De kracht van het verhaal', geschreven door Richard Maxwell en Robert Dickman.
interview
Non-profit
5 juni 2008
Pierre de Winter
3-4 minuten leestijd
Politiek Den Haag was in rep en roer toen bekend werd dat de overheid in 2006 2,4 miljard euro heeft uitgegeven aan zogenaamde ‘externen’. De aard van het beestje? Gronings hoogleraar Frank Ankersmit, co-auteur van het pas verschenen boek De 10 plagen van de staat, is niet erg onder de indruk van de verontwaardiging. "Men vergeet steeds te vragen wie er bij die situatie gebaat is."
recensie
Juridisch
4 juni 2008
Jaap Hollaar
2-3 minuten leestijd
Dertig jaar geleden verscheen de eerste editie van 'Openbaar bestuur'. Toch blijft er behoefte aan boek als kennismaking met de wereld van het openbaar bestuur en de bestuurskunde. Dit boek van Mark Mark Bovens, Paul 't Hart en Mark van Twist ontvouwt een visie op kernvragen, die in drie clusters worden verdeeld:
- beleid en sturing;
- organisatie en management;
- politiek en bestuur.
recensie
Organisatiekunde
4 juni 2008
Jaap Hollaar
2-3 minuten leestijd
'De kern van methodologie' is het eerste deel in de reeks getiteld 'De kern van organisatieonderzoek'. Volgens Jan Jonker en Bert Pennink heeft methodologie in het onderwijs een Januskop. Men roept dat het belangrijk is, maar de onderwijspraktijk laat zien dat zij nogal eens stiefmoederlijk behandeld wordt - zo niet als ondergeschoven kindje. Het volgen van 'echte' methodologie wordt maar al te vaak naar de achtergrond geschoven.
recensie
Persoonlijke effectiviteit
4 juni 2008
Frank Schophuizen
2-3 minuten leestijd
Vrijwel iedereen heeft wel eens een training in communicatie of persoonlijke vaardigheden gevolgd. In 'Interpersoonlijke vaardigheden voor ICT'ers' behandelt Jonas Rubrech eigenlijk diezelfde stof op een elementair niveau en kan dus perfect dienen als referentiemateriaal om de stof op te frissen. De titel is wat misleidend, want het boek is in vrijwel elke beroepsgroep toepasbaar waarin je met mensen moet samenwerken - vrijwel overal dus - en niet alleen in de ICT. Het is keurig geschreven, netjes opgemaakt en zorgvuldig samengesteld. Gewoon goed dus.
recensie
Organisatiekunde
4 juni 2008
Ben Kuiken
1-2 minuten leestijd
Het boek Internal branding in de praktijk begint veelbelovend met een inspirerend voorwoord van Tex Gunning. Daarna kan het boek eigenlijk alleen nog maar tegenvallen.
nieuws
Leiderschap
4 juni 2008
Hans van der Klis
2-3 minuten leestijd
Het Afrikaanse begrip 'ubuntu' als inspiratie voor managers in Europa? Het zou ook buiten Zuid-Afrika een aantrekkelijke managementfilosofie kunnen zijn, schrijft Henk van den Heuvel in zijn dissertatie over African Management. Hij promoveerde gisteren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
column
3 juni 2008
Dick Pels
4-6 minuten leestijd
Bankiers hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk. Als gevolg van de kredietcrisis moeten allerlei gerenommerde banken niet alleen astronomische geldbedragen ‘afschrijven’ (een eufemisme voor ‘storten in de bodemloze put’) maar schrijven zij ook mensen af, en dat in niet eerder vertoonde aantallen. Het onderzoek 'Banking Banana Skins' van het Britse Centre for Financial Innovation laat zien dat de crisis bij de bankiers dubbel hard is aangekomen.
recensie
Werk en loopbaan
3 juni 2008
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
De succesvolle CEO-coach van het Amerikaanse bedrijfsleven Marshall Goldsmith gunt de lezer een blik in zijn keuken. Hierbij laat hij op overtuigende wijze zien hoe hij vastgeroeste overtuigingen van mensen weet los te wrikken. 'Tot hier en nu verder!' is een zeer lezenswaardig boek met veel verrassende standpunten, opgesteld door een auteur die met zijn heldere schrijfstijl en dito voorbeelden het midden lijkt te houden tussen Stephen Covey en Ken Blanchard. Een zeer geschikt boek voor mensen die één-op-één-coaching toepassen.