OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

    Filteren 1

    Filter de resultaten

    Actieve filters 1

    2180524

    Rubriek

    Toon meer

    Online Magazine

    Dossier

    Toon resultaten

    Artikelen in het Online Magazine

    Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
    Pagina 3 van 106 resultaten
    interview
    Organisatiekunde
    28 december 2010
    Joep Schrijvers
    9-12 minuten leestijd
    Zijn volgers op Twitter weten het al. Zijn boek komt er. Hij stelt er vragen, vertelt over zijn schrijfproces en laat mensen meedenken over de titel. Hij voldoet prefect aan de managementwijsheid practice what you preach. Zijn boek gaat dan ook over sociale media en hun invloed op organisaties: Connect! Het is een groot succes. Dit keer bij de boekenkast de ‘jongste’ managementboekenschrijver van eigen bodem: Menno Lanting.
    interview
    Algemeen management
    27 augustus 2010
    Joep Schrijvers
    9-12 minuten leestijd
    Hij werkte bij Unilever en werd opgeleid door Tabaksblatt. Ging werken bij Albert Heijn. Stond aan de wieg van panklare groenten en verse kant-en-klaarmaaltijden. Hij zag al eind jaren negentig dat de cijfers van Ahold niet klopten. Ging er daarom weg. Hij werd zzp-er en ontpopte zich als de merkenman van Nederland. A- en B-merken kennen voor hem geen geheimen. Hij wordt veel gevraagd als commentator over de retail en de marketing. Hij schrijft, maakt radio en adviseert. Dit keer bij de boekenkast een van de honderd beste marketeers van Nederland: Paul Moers.
    interview
    Inkoop en logistiek
    26 juli 2010
    Joep Schrijvers
    9-13 minuten leestijd
    Bij zijn boekenkast met uitzicht over de grootste bouwput van Amsterdam vertelt Walther Ploos van Amstel M&L over zijn loopbaan, de kunst van het schrijven en natuurlijk over zijn grote passie: de moderne Logistiek.
    interview
    Psychologie
    21 juli 2010
    Joep Schrijvers
    9-12 minuten leestijd
    Ze schrijft columns, populaire artikelen en boeken over alledaagse menselijke eigenaardigheden. Hoe je een eerste indruk van iemand krijgt, hoe je moet slijmen, over het ego dat ons in de weg staat. Ze maakt zich zorgen over ons instinctieve gedrag, dat in de huidige grootschalige samenleving veel schadelijke gevolgen heeft. Haar karakter omschrijft ze echter als pragmatisch en goed gehumeurd. Bij de boekenkast staat psycholoog, schrijver én dierenliefhebber professor Roos Vonk.
    interview
    Algemeen management
    13 juli 2010
    Joep Schrijvers
    9-12 minuten leestijd
    Hij is hoogleraar wijsbegeerte bij de afdeling managementwetenschappen van de Radboud Universiteit en directeur van adviesbureau Walbos. Zijn werk kenmerkt zich door grote toegankelijkheid en diepzinnigheid. Hij is geestig en zet je voortdurend op het verkeerde been. Heel veel managers en professionals kennen hem; hij is een graag geziene gast in sprekersland. Dit keer staat bij de boekenkast: René ten Bos. Kijk hier naar een korte vidcast van het gesprek dat Joep Schrijvers had met René ten Bos.
    interview
    Inkoop en logistiek
    12 juli 2010
    Joep Schrijvers
    8-12 minuten leestijd
    Hij werkte bij de ING, was er directeur, werd ondernemer. Hij kende hoge pieken en diepe dalen. Zijn bedrijf ging ooit failliet. Zijn kennis van de moderne inkoop wordt alom geprezen. Hij is charmant, vriendelijk en toegankelijk. Zijn mulo-leraar zei over hem dat het niets zou worden, maar onlangs werd zijn boek ‘Inkoop – een nieuw paradigma ‘bekroond tot Managementboek van het Jaar 2010. Deze maand: de Boekenkast van Gerco Rietveld. Kijk hier naar een korte vidcast van het gesprek dat Joep Schrijvers had met Gerco Rietveld.
    nieuws
    Algemeen management
    12 februari 2010
    Joep Schrijvers
    3-5 minuten leestijd
    Na slow food, slow politics, slow management, slow sex hebben we nu ook slow learning. De slowbeweging lijkt mensen uit meerdere kringen te inspireren. Gisteren waren in Seats2meet in Maarssen ongeveer veertig mensen uit het bedrijfsleven en de overheid bezig zich over de vraag te buigen wat slow learning zou kunnen betekenen.
    nieuws
    27 januari 2010
    Joep Schrijvers
    3-5 minuten leestijd
    Geld of moraal, wat vinden werknemers belangrijker? Iedereen heeft daar een mening over. ‘Het eerste’, roept de cynicus. ‘Het laatste’, riposteert de cradle-to-cradle idealist. Toch is er maar één iemand die het echt weet en dat is Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale Psychologie van de Organisatie. Op 26 januari kreeg zij in het bijzijn van prinses Maxima in Amsterdam de prestigieuze Merianprijs, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding voor vrouwelijke wetenschappers.
    nieuws
    Marketing
    12 november 2009
    Joep Schrijvers
    6-8 minuten leestijd
    Waarom moet het roer van organiseren volledig om? Dat was de rode draad van de ‘Eerste Nationale Dag voor de Zelforganisatie’. Ruim tweehonderd managers en professionals luisterden woensdag 11 november in De Rotterdamse Doelen naar praktijkmensen en wetenschappers. Waarom werkt het oude managen niet meer? Welke nieuwe vormen worden ontwikkeld? Waarom moeten we ons laten inspireren door de dierenwereld? In de wandelgangen oefenden de bezoekers het onvermijdelijke nieuwe vocabulaire: emergentie, situational awareness, kuddes, zwermen, virale replicatie en natuurlijk het woord ‘zelforganisatie’. Hier was die dag de broedplaats van het nieuwe organiseren.
    column
    8 september 2009
    Joep Schrijvers
    2-3 minuten leestijd
    Amsterdam heeft een prachtig vakbondsmuseum. Het gebouw bij Artis ademt trots en strijd uit. En weemoed. Wie hier ronddoolt, voelt de heroïek van het verleden en de gêne van het heden. Hoe anders is de FNV, de vakbond die zo zompig is geworden. De AOW-casus toont het aan.
    achtergrond
    17 juli 2009
    Joep Schrijvers
    4-6 minuten leestijd
    In deel I ging Joep Schrijvers in op het verschijnsel managementconcepten. In Nederland is er zelfs sprake van een ‘Dutch School’ of managementconcepten. Wetenschappers en filosofen onderzoeken hier intensief dat gekke verschijnsel van managementhypes en –modes zoals BPR, Balanced Score Card, Kwaliteitszorg. In deel II meer over de levensloop van zulke concepten.
    achtergrond
    16 juli 2009
    Joep Schrijvers
    3-4 minuten leestijd
    De meeste managers hebben wel enig sjoege van het verschijnsel ‘managementhype’. Je kunt je kont niet keren of er liggen weer flyers in de bus over het állernieuwste innovatietijdperk, het állermodernste authentieke leiderschap of het álleruniekste optreden van een managementgoeroe.
    achtergrond
    26 juni 2009
    Joep Schrijvers
    10-15 minuten leestijd
    Hoeveel geld, tijd en energie gaat er in het zakenleven verloren aan onzin, ondeugdelijke testen, pseudowetenschappelijke verandermethoden, dure managementgoeroes? Het is bij mijn weten in Nederland nog niet onderzocht maar het zou wel eens flink in de papieren kunnen lopen. Af en toe wordt er een tipje van de sluier opgelicht. Zo scoorde Netwerk onlangs met een uitzending over het gebruik van horoscopen in de zakelijke dienstverlening. Ze komen vaker voor dan we denken: managers die het ontslaan of investeren laten afhangen of Mars al dan niet in het tiende huis staat.
    column
    29 mei 2009
    Joep Schrijvers
    2-3 minuten leestijd
    Toen van Gogh werd vermoord, reed ik in mijn auto naar Rotterdam, toen de Twin Towers instortten, was ik in Driebergen, en toen ik voor het eerst hoorde dat trendwatcher Adjiedj Bakas met raaskaller Ratelband scharrelt, zat ik thuis voor de buis. Schokkende gebeurtenissen tillen je op uit het alledaagse en doen je beseffen dat je leeft.
    achtergrond
    Marketing
    14 mei 2009
    Joep Schrijvers
    10-14 minuten leestijd
    Het aantal vijftigplussers op de arbeidsmarkt stijgt gestaag, net als het aantal mensen dat boven de zestig is. In 1973 werkte nog meer dan 70 procent van de zestigjarige mannen, twintig jaar later, in 1993 was dat maar 20 procent. Inmiddels is dat percentage weer boven de 50 procent gekomen. Bij vrouwen is dezelfde trend waarneembaar, al liggen de cijfers een stuk lager. In 1973 en 1993 werkte ongeveer 12 procent van de zestigjarige vrouwen, in 2006 was dat ruim 30 procent, aldus CBS. Mooie cijfers, maar wat betekent dit concreet.
    achtergrond
    Werk en loopbaan
    1 mei 2009
    Joep Schrijvers
    5-7 minuten leestijd
    Soms komen er boeken voorbij onverwachts als de geur van een toevallige passant, die dwingend elke gedachte, waarin je verzonken bent, opschort. ‘Empire of the Senses’ is zo’n boek. Wie zijn neus erin steekt, snuift niet onmiddellijk de relevantie voor managers op, maar wie doorzet, raakt verleid door de essays over de rol van de zintuigen in onze cultuur en economie. Het boek, samengesteld door David Howes, toont het werk van diverse cultureel antropologen en is ‘food for thought’ voor adviseurs en leidinggevenden die graag eens om een hoekje kijken.
    achtergrond
    27 april 2009
    Joep Schrijvers
    4-6 minuten leestijd
    Nederland heeft er een nieuwe traditie bij gekregen. Sinds afgelopen zomer worden de ouderen permanent gemonitored. Hoe lang we werken, of we voldoende bewegen, of er genoeg ‘nultredenwoningen’ zijn en of we ons aan de NNGB houden (Nederlandse Norm Gezond Bewegen). Niets ontsnapt aan de stavers van de bevolking. Voor de cijferfreak in mij is zo’n monitor een heerlijke grabbelton maar voor de liberale individualist die ook in mij huist, een monster dat verdreven moet.
    achtergrond
    7 april 2009
    Joep Schrijvers
    6-8 minuten leestijd
    Hoe komt het toch dat de economische recessie tot nu toe relatief vreedzaam verloopt? Ook vorige week, de week der toppen, kende geen lynchpartijen, heftige rellen of brandende banken. Zeker, de bijeenkomst van de G20 in Londen kende zijn bestorming. De Royal Bank of Scotland werd belegerd, ‘gebivakmutste’ activisten gingen naar binnen en riepen dat de bankiers op de brandstapel moesten. Maar dat was het dan ook wel. Ik heb geen bankier zien fakkelen op een brandstapel die met dollarbiljetten was aangestoken. De dag erna waren de leuzen en verwijten van de anti-globalisten op de muren weggeboend.
    achtergrond
    30 maart 2009
    Joep Schrijvers
    5-7 minuten leestijd
    De statistici van Nederland houden de vinger aan de pols van werkloosheid. Dit jaar krijgen managers vanwege de recessie met ontslagen te maken. Zij zullen medewerkers ontslaan, het slechte nieuws moeten vertellen, contact krijgen met mobiliteitscentra, de emoties op de afdelingen waar de klappen moeten managen, en ‘last but not least’: ze kunnen zelf het haasje worden. Maar dit geldt niet voor álle managers zoals recente cijfers laten zien. In de zorg en bij de overheid stijgt de werkgelegenheid. Het hoogtepunt van ontslagen komt later in 2009 en in 2010. Alle tijd om goed voorbereid te zijn.
    achtergrond
    5 maart 2009
    Joep Schrijvers
    8-11 minuten leestijd
    Aan de vooravond van de verlengde arbeidsduur maken heel wat vijftigplussers de balans op van hun leven sidderend van angst omdat hun Zwitserlevendromen in duigen dreigen te vallen nu de pensioenpotten schraler en schraler worden en de bevrijdende horizon van de AOW naar achteren schuift. Hoelang moet ik nog zweten en ploeteren? Zou het? Of zouden er al middelbare mannen en vrouwen zijn die opgetogen vreugdedansjes maken omdat zij niet meer bij hun 65e worden weggestuurd maar moeten doorwerken tot hun 67e en misschien wel 70e verjaardag?

    Populaire producten

      Personen

        Trefwoorden