OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

  Filteren 1

  Filter de resultaten

  Actieve filters 1

  Duurzaamheid

  Rubriek

  Online Magazine

  Auteur

  Dossier

  Toon resultaten

  Artikelen in het Online Magazine

  Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
  34 resultaten
  achtergrond
  4 december 2009
  Pierre de Winter
  5-7 minuten leestijd
  President Obama komt naar de klimaattop in Kopenhagen - straks van 7 tot 18 december - met een belofte dat de VS in 2020 17 procent minder broeikasgassen uit zullen stoten dan in 2005. En China maakte bekend dat het over dezelfde periode ‘de intensiteit’ van haar broeikas-uitstoot met maar liefst 40 tot 45 procent wil verminderen. Wat met die intensiteit precies bedoeld wordt, is niet duidelijk. Maar de traditionele dwarsliggers hebben voor het eerst concrete doelstellingen afgegeven. VN-klimaatbaas Yvo de Boer zag meteen weer hoop voor ‘Kopenhagen’. In dwarsligger nummer drie, Australië, dat per hoofd van de bevolking de hoogste uitstoot ter wereld voor zijn rekening neemt, is zelfs een regeringscrisis over de klimaatplannen van zittend premier Rudd uitgebroken. En Europa?
  column
  Verandermanagement
  11 augustus 2009
  Pierre Pieterse
  4-5 minuten leestijd
  Betekent de huidige crisis het einde van de ongebreidelde vrije markt? Nee, het lijkt er niet op. Het neoliberale denken staat nog als een huis. De essentie van dat denken: laat alles over aan de markt. Dat levert vrije mensen en welvaart(groei) voor iedereen op.
  recensie
  Economie
  25 juli 2009
  Hans van der Klis
  3-4 minuten leestijd
  Onlangs nam Herman Wijffels afscheid als bewindvoerder van de Wereldbank. Tijdens de speciaal voor die gelegenheid georganiseerde bijeenkomst in Den Haag liet de bestuurlijke elite zich verleiden tot een discussie over een aantal van zijn idealen. ‘We moeten iets vinden voorbij kapitalisme of socialisme’, zei Wijffels bij zijn afscheid.
  recensie
  Algemeen management
  21 juli 2009
  Pierre de Winter
  3-4 minuten leestijd
  In Cradle to cradle in bedrijf laat Marieke van der Werf zien wat er in Nederland zoal onder de C2C-vlag gebeurt. Inspirerend, maar het had hier en daar wat scherper gemogen.
  recensie
  Economie
  24 juni 2009
  Hans van der Klis
  2-3 minuten leestijd
  Hij schijnt ‘de leukste ondernemer van Nederland’ te zijn en wie hem wel eens heeft gezien in het televisieprogramma Dragon’s Den, kan niet ontkennen dat Henk Keilman een charmante en gevatte man is. Met het boekje Crisis? Hoezo crisis? heeft hij zich nu in het crisisdebat gemengd. Keilmans stelling: de crisis is de ideale gelegenheid om Nederland een stuk duurzamer en groener te maken.
  achtergrond
  3 juni 2009
  Dick Pels
  5-6 minuten leestijd
  Volgens een zojuist verschenen rapport van het Global Humanitarian Forum, de Geneefse denktank die wordt geleid door ex-VN-baas Kofi Annan, eist de klimaatverandering nu al ruim 300 duizend doden per jaar. Dit getal zal in de komende twintig jaar oplopen tot een half miljoen per jaar, vooral door de effecten van ondervoeding en ziekte. 98 procent van de mensen die door de klimaatveranderingen worden getroffen wonen in ontwikkelingslanden, die samen minder dan 1 procent van de broeikasgassen produceren. Twintig Afrikaanse en Aziatische landen zijn hierbij het meest kwetsbaar. Deze gegevens zijn afkomstig van de World Health Organization en van Munich Re, ’s werelds grootste herverzekeraar, die gedetailleerde gegevens bijhoudt over natuurrampen.
  nieuws
  20 mei 2009
  Pierre de Winter
  4-6 minuten leestijd
  Het mooie aan Hermann Scheer is dat hij Hermann Scheer is. Zo, staand voor een aandachtig luisterende zaal in het Arnhemse Musis Sacrum waar hij is uitgenodigd door de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), ziet hij er niet erg indrukwekkend uit. Een oudere man met een dikke buik. En spreken - in het Engels weliswaar - doet hij ook al niet erg vlot. Bijna teleurstellend voor een politicus.
  nieuws
  23 april 2009
  Pierre de Winter
  4-5 minuten leestijd
  Marqt-oprichter Quirijn Bolle verkocht ooit als Ahold-medewerker maaltijden voor hotelpersoneel in New York. ‘Een manier van zaken doen die helemaal niets met gezondheid of goed voedsel te maken heeft.’ Met Marqt probeert hij het helemaal anders te doen. Afgelopen dinsdag sprak Bolle op een bijeenkomst van het blad P+.
  nieuws
  Algemeen management
  15 april 2009
  Pierre de Winter
  3-5 minuten leestijd
  Vlak na elkaar en nog niet zo lang geleden verschenen: Duurzaam ondernemen van Marc J. Epstein (eind vorig jaar vertaald bij SDU) en Duurzamer ondernemen van FD-journaliste Marleen Janssen Groesbeek. Hoewel de titels anders suggereren en het leidend voorwerp bij beide hetzelfde is, hebben we het hier over twee zeer verschillende boeken.
  nieuws
  Economie
  30 maart 2009
  Pierre de Winter
  3-5 minuten leestijd
  Duurzaam Nederland zou blij moeten zijn met de nieuwe financieringsregeling voor duurzame energie. Nadere bestudering leert dat daar nog geen reden toe is.
  nieuws
  Financieel management
  27 maart 2009
  Hans van der Klis
  3-4 minuten leestijd
  Het kan niet anders dat ook Willem Vermeend teleurgesteld is in het pakket maatregelen dat deze week is gepresenteerd door het kabinet-Balkenende. In zijn in juni te verschijnen boek ‘De Wij Economie’ pleit Vermeend voor een visionaire aanpak van de crisis. Volgens de oud-minister en -staatssecretaris is dit het moment voor een Green New Deal.
  achtergrond
  Algemeen management
  3 maart 2009
  Pierre de Winter
  5-7 minuten leestijd
  Volgens advocaat Roger Cox moet de certificering van producten die volgens de Cradle to Cradle-filosofie ontworpen zijn, in publiek-private handen komen. C2C-bedenker Michael Braungart reageert: "Goed nieuws voor de control freaks: we zijn met een third party in gesprek."
  nieuws
  2 maart 2009
  Pierre de Winter
  3-4 minuten leestijd
  Een auto gemodelleerd naar een vis? Verf met de structuur van een lotusblad? Tapijttegels als de bodem in het bos? Janine Benyus leert bedrijven anders naar de natuur kijken. En daarmee geld te verdienen.
  nieuws
  10 februari 2009
  Pierre de Winter
  3-4 minuten leestijd
  Minister Cramer van VROM mocht onlangs melden dat windenergie in Nederland inmiddels 2000 MegaWatt vermogen ‘op land’ telt. Dat haar doelstelling - 4000 MW ‘op land’ nog deze kabinetsperiode - niet gehaald gaat worden, zei ze er maar niet bij.
  nieuws
  Algemeen management
  27 januari 2009
  Pierre de Winter
  4-6 minuten leestijd
  Een maand of vijf na het serieuze uitbreken van de kredietcrisis blijkt dat veel ‘ groene’ en ‘duurzame’ activiteiten de kredietcrisis relatief beter doorstaan dan de meeste andere sectoren.
  recensie
  14 januari 2009
  Pierre de Winter
  3-4 minuten leestijd
  Een boek dat een kraakheldere uiteenzetting van het klimaatprobleem koppelt aan een spirituele zoektocht naar de oplossing, moet wel iets bijzonders zijn. En inderdaad, dat is De aarde heeft koorts dan ook.
  achtergrond
  Economie
  17 december 2008
  Pierre de Winter
  5-7 minuten leestijd
  De klimaattop in Poznan dreigde gigantisch te mislukken. De bedoeling was dat ‘Poznan’ de basis zou leggen voor een nieuw wereldwijd klimaatverdrag voor de periode tot 2030 – de opvolger van het Kyoto-protocol - dat volgend jaar in Kopenhagen geratificeerd moet worden. Maar het was allemaal even te duur, leek de teneur. De kredietcrisis speelde parten en de timing was hoogst ongelukkig.
  recensie
  Economie
  12 december 2008
  Pierre de Winter
  3-4 minuten leestijd
  In het boek Hoogspanning legt energiejournalist Noud Köper zes jaar Nederlands energiebeleid onder de loep. Goed boek, maar we worden er niet vrolijk van.
  recensie
  Economie
  28 november 2008
  Pierre de Winter
  4-6 minuten leestijd
  Jeffrey Sachs is een meester in het cijfermatig onderbouwen van grote, idealistische plannen. In zijn nieuwste boek Welvaart voor de wereld lost hij alle crises op en leidt de mensheid een nieuw, duurzaam tijdperk binnen. Wat irriteert er dan toch steeds?
  achtergrond
  Algemeen management
  20 november 2008
  Pierre de Winter
  4-6 minuten leestijd
  ‘We liggen op schema’, roepen de regeringspartijen als het gaat om de transitie naar duurzame energie opwekking. Een rapport van twee instanties die de overheid adviseren, laat een heel ander beeld zien.

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden