OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Zoek in het Online Magazine

Gevonden artikelen

  Filteren 1

  Filter de resultaten

  Actieve filters 1

  Mens en maatschappij

  Rubriek

  Online Magazine

  Auteur

  Toon meer

  Dossier

  Toon resultaten

  Mens en maatschappij

  Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
  520 resultaten
  preview
  Mens en maatschappij
  2 oktober 2023
  Jitske Kramer
  6-9 minuten leestijd
  In 'Tricky Tijden' ontrafelt Jitske Kramer op meeslepende wijze de menselijke patronen van ingrijpende veranderingen. Haar boek geeft duiding en leest als een avonturenverhaal, vol kansen, gevaren en verleidingen in deze onrustige tussenfase van transformaties.
  recensie
  Mens en maatschappij
  14 september 2023
  Liesbeth Tettero
  3-4 minuten leestijd
  Waarom verrichten Nederlandse vrouwen zo veel onbetaald werk, vroeg de Zweedse Charlotte Boström zich af toen ze naar ons land verhuisde. Want Zweedse vrouwen doen dat namelijk niet. Nederland is toch zo enorm geëmancipeerd? Dat blijkt vies tegen te vallen. Nederlandse vrouwen besteden veel tijd aan onbetaalde zorgtaken. Boström dook in de verschillen tussen Zweden en Nederland, deelt haar verbazing en prikt over beide landen de nodige mythes door.
  recensie
  Algemeen management
  12 september 2023
  Frank van Kuijck
  2-3 minuten leestijd
  Shell is één van de meest bekende bedrijven ter wereld. Ze is actief in circa 70 landen. Bestaat circa 130 jaar. Vanaf het begin en zeker aan het begin timmert ze flink aan de weg om een grote speler in olie en gas te worden. Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen? Marcel Metze geeft hier antwoord op in ‘Hoog Spel – de politieke biografie’.
  achtergrond
  Algemeen management
  30 augustus 2023
  Bertrand Weegenaar
  9-12 minuten leestijd
  Albert Einsten zei ooit: ‘Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven.’ Het verklaart misschien de fascinatie voor de toekomst, die we onder andere terugzien in de vele boeken die erover verschijnen, de opkomst van de trendindustrie, en de vele managementboeken en -methoden die grip op die toekomst beloven. Bertrand Weegenaar doet een greep in wat er zoal te lezen valt over dit bewogen onderwerp.
  recensie
  Mens en maatschappij
  23 augustus 2023
  Marieke van Vliet
  4-5 minuten leestijd
  Weten wat ons mens maakt kan ons helpen te navigeren in het digitale tijdperk. In Wat maakt de mens? zetten Kirsten Poortier, Erik Myin en Peter-Paul Verbeek deze vraag in de gelaagde en rijke context die de mens verdient.
  recensie
  Mens en maatschappij
  23 augustus 2023
  Teun van Aken
  2-3 minuten leestijd
  Europa verkilt, omdat de sociaaldemocraten en de christendemocraten al te gretig het neoliberale geloof hebben omhelsd. Woorden van deze strekking lees ik op de achterflap. Eigen ik eerst, eigen winst eerst, eigen voordeel eerst, de dogma’s van de vrije markt zijn in alle vezels van onze maatschappij doorgedrongen. Dit boek is een manifest tegen de grote verkilling die over ons allen is neergedaald en ons heilloos heeft versplinterd.
  recensie
  Mens en maatschappij
  22 augustus 2023
  Peter de Roode
  3-5 minuten leestijd
  In ‘De integrale staat’ relativeert Paul Frissen de stelling dat het geheel meer is dan de som der delen. We zijn zo gewend geraakt aan het begrip ‘integraliteit’ dat het per definitie een positieve connotatie heeft. Maar in een vlijmscherp betoog maakt de auteur duidelijk dat bij ‘integraliteit’ de nodige kanttekeningen geplaatst kunnen worden. Geen gemakkelijk boek, maar wel een dat tot nieuwe inzichten zal leiden.  
  recensie
  Mens en maatschappij
  4 augustus 2023
  Freija van Duijne
  5-6 minuten leestijd
  We zijn geneigd om met een menselijke bril naar intelligentie te kijken. Daardoor is ons denken erover behoorlijk ongenuanceerd. Definities van intelligentie kun je samenvatten als ‘wat mensen doen’. James Bridle kijkt vanuit een ecologisch perspectief naar de onderlinge relaties die leefvormen met de meer-dan-menselijke wereld aangaan. Hij schakelt in zijn boek net zo makkelijk van de intelligentie van computers naar de intelligentie van planten.
  podcast
  Mens en maatschappij
  27 juli 2023
  Kees Verhoeven
  2-3 minuten leestijd
  Kees Verhoeven, oud-Kamerlid voor D66, is onze gast in de laatste aflevering van seizoen 3 van De Boekenpraktijk. Hij schreef De democratie crasht: politieke onmacht in het digitale tijdperk. Een week nadat het kabinet viel hebben we het met hem een heel actueel gesprek over het vertrouwen in de politiek, de fouten die hij zelf gemaakt heeft én wat de politiek zélf kan doen om Kamerwerk te verbeteren.
  recensie
  Economie
  27 juli 2023
  Hans de Witte-van Mierle
  4-5 minuten leestijd
  Hans de Witte-van Mierle koos een bijzondere vorm voor deze recensie van De kleine Taleb. Een fictief tweegesprek tussen twee vrienden over deze samenvatting van het bekendste boek van Nassim Nicholas Taleb: De zwarte zwaan. In het gesprek passeert ook een aantal andere klassiekers de revue.
  recensie
  Mens en maatschappij
  25 juli 2023
  Elly Stroo Cloeck
  5-6 minuten leestijd
  ‘Een avontuurlijke reis naar een groenere toekomst van onze planeet, de enige die we hebben’ is de wervende tekst van ‘Only Planet’. Deze woordgrap, natuurlijk geïnspireerd door Lonely Planet (wie reist er niet mee!) en met bijpassende cover, vind ik erg goed. De inhoud doet er zeker niet voor onder. Complimenten aan WUR-wetenschapper Tim van Hattum voor de uitstekende uiteenzetting van de problematiek en de verschillende routes die we op deze reis kunnen volgen.
  Interview
  Mens en maatschappij
  24 juli 2023
  Peter Spijker
  8-11 minuten leestijd
  In ‘Transklasse’ beschrijft Lenette Schuijt de reis van mensen die naar een andere klasse zijn opgeschoven, ook die van haarzelf. Volgens Schuijt is klasse een verborgen dimensie van diversiteit die wel degelijk een rol speelt. Een gesprek over denkers en doeners, sociale mobiliteit en kansen(on)gelijkheid.
  recensie
  Economie
  20 juli 2023
  Rudy Kor
  3-4 minuten leestijd
  Het bekendste boek van statisticus, risicoanalist en voormalig optiehandelaar Nassim Taleb is ‘De Zwarte Zwaan’. De financieel-economisch journalist Wouter van Bergen vat in ‘De Kleine Taleb’ de belangrijkste ideeën uit ‘De Zwarte Zwaan’ samen. Hij heeft daar slechts tachtig pagina’s voor nodig. Hij volgt daarbij de indeling van het originele boek van Taleb. 
  podcast
  Mens en maatschappij
  20 juli 2023
  Marije van den Berg
  2-3 minuten leestijd
  We tellen duizenden beleidsmakers, miljoenen uren aan vergaderingen, fondsen met miljarden erin en geen gebrek aan goede bedoelingen. En toch gaat het schrikbarend vaak mis. In De beleidsbubbel beschrijft Marije van den Berg haar missie met dit boek: ‘Ik wil je helpen om een kijk op de overheid te ontwikkelen die verandering onvermijdelijk maakt, maar je tegelijk wat vaste grond onder de voeten geeft om die verandering aan te gaan.’ 
  recensie
  Mens en maatschappij
  19 juli 2023
  Peter de Roode
  3-5 minuten leestijd
  We groeien al honderden jaren ten koste van de aarde. Het roer moet om. Zeker in Nederland dat in Europa als het sukkeltje op het gebied energietransitie wordt gezien. Een transitie in ons doen en denken is nodig. We leven in een tijdperk dat als een kantelpunt gezien kan worden. Dat is de kernboodschap van Omarm de chaos van Jan Rotmans.
  recensie
  Mens en maatschappij
  18 juli 2023
  Paul Misdorp
  3-5 minuten leestijd
  In 2020 schreef Marije van den Berg ‘STOP; stopstrategie voor organisaties’. Daarin pleitte zij voor het stoppen met wat al te vanzelfsprekend is, omdat dat schadelijk is voor mens en organisatie. Nu drie jaar later gaat het in haar boek ‘De beleidsbubbel’ niet om het doorbreken van routines, want – zo zegt zij – routines zijn onderdeel van ambachtelijk werk.
  recensie
  Mens en maatschappij
  7 juli 2023
  Annemarie Smits
  4-5 minuten leestijd
  In ‘De beleidsbubbel’ schrijft Marije van den Berg een boek als medicijn tegen cynisme, voor iedereen die het gat tussen gemeenschap en politiek wil dichten en ernaar snakt kwaliteit te leveren in onze gemeenschap. Zelf werkzaam bij een uitvoeringsorganisatie van de rijksoverheid, voelde ik me direct aangesproken. Het werk moet beter en vanaf een andere plek.
  interview
  Algemeen management
  6 juli 2023
  Paul Groothengel
  8-11 minuten leestijd
  Met zijn monumentale Shell-epos Hoog Spel levert onderzoeksjournalist Marcel Metze een must read voor iedereen die interesse heeft in de geschiedenis en gedragingen van Shell, al 130 jaar een van de grootste olieconcerns ter wereld. Tegelijk neemt Metze de lezer mee in ruim honderd jaar internationale geopolitiek. 
  recensie
  Mens en maatschappij
  26 juni 2023
  Christel Deckers
  2-3 minuten leestijd
  Het is donderdag 22 september 2011. PVV-leider Geert Wilders zegt tijdens de algemene beschouwingen tegen premier Rutte dat hij ‘normaal en rustig moet doen’. ‘Doe zelf normaal’ zei Mark Rutte. Heel slim en handig van Maxim Februari om dit als titel van zijn nieuwste essay mee te geven. Dan trek je in ieder geval de aandacht voor je boek.
  preview
  Mens en maatschappij
  22 juni 2023
  3-4 minuten leestijd
  30 jaar heb ik als adviseur in talloze commerciële, publieke en overheidsorganisaties mogen kijken. De groeiende kloof tussen politiek, overheid en burgers en tussen beleid en uitvoering gaat me aan het hart. In ‘Waar draait ’t óm?’ laat ik zien hoe die ‘uitvoeringskloof’ als een vicieuze cirkel in stand wordt gehouden, maar ook dat deze doorbroken kan worden. Het begon bij een klus die ik eigenlijk niet zag zitten.

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden