OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Mens en maatschappij
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 34 van 720 resultaten
nieuws
Mens en maatschappij
13 april 2015
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Met de regelmaat van de klok verschijnen er biografieën over grote leiders. Maar zeldzaam is dat een modern, gerespecteerd leider een biografie schrijft over zijn held, zijn (leer)meester. Boris Johnson heeft dit gedaan over zijn leermeester Winston Churchill in De Churchill factor (‘Hoe één man geschiedenis schreef’).
recensie
Mens en maatschappij
25 maart 2015
Dharshini Korteland
3-4 minuten leestijd
Ten ere van de vijftigste sterfdag van Winston Churchill wilden Rubert Lancaster van uitgeverij Hodder samen met de Churchill Estate een nieuw boek laten verschijnen over het leven van Winston Churchill. Zij vroegen Boris Johnson, burgermeester van London en groot fan van Churchill, om dit boek te schrijven. Het resultaat: ‘De Churchill Factor: Hoe een man geschiedenis schreef’.
recensie
Mens en maatschappij
23 maart 2015
Martin van Staveren
‘Het verlangen naar voorkomen’. Dat is de paradoxale titel van dit sterke en actuele boek van politiek filosoof en bestuurskundige Rik Peeters. Verlangen staat immers voor iets willen. Dit boek gaat over het tegenovergestelde, over wat we als burgers niet willen, zoals ongelukken of rampen, criminaliteit en ziekte. En over de toenemende rol die de overheid daarin de laatste jaren speelt, met de beste bedoelingen. Moeten we dat wel willen?
opinie
Economie
5 maart 2015
Martijn Leijten
3-4 minuten leestijd
Managers en de organisaties waarvoor ze werken willen vaak best erkennen dat ze niet alles kunnen en dat incompetentie in hun vakgebied bestaat. Het probleem is alleen dat het voor ieder mens per definitie onmogelijk is de eigen incompetentie te herkennen.
recensie
Mens en maatschappij
3 maart 2015
Hanneke Tinor-Centi
3-4 minuten leestijd
'Hilary Clinton in haar eigen woorden' mag dan weliswaar geen biografie zijn, maar Lisa Rogak ziet kans om, door middel van een veelheid aan citaten, de lezer van ‘In haar eigen woorden’ een prima kijk te geven op het karakter, het denken en het doen van Hillary Clinton.
nieuws
Economie
19 februari 2015
Jeroen Ansink
3-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? 'Onze man in de VS' Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York.
recensie
Mens en maatschappij
16 januari 2015
Maarten Fijnaut
Na zijn eerste boek, ‘Het Ondiepe’, komt Nicholas Carr nu met het intrigerende ‘De Glazen Kooi’. Het biedt een zeer interessante kijk op de andere kant van onze vooruitgang op het gebied van automatisering. Het plaatst ‘the internet of things’ en andere nieuwetijdse ontwikkelingen in een ander perspectief.
column
Algemeen management
1 december 2014
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Is het boek Exponential Organizations (ExO) niet gewoon een moderne versie van de kaart van California? Van rond 1850? De tijd van de Goldrush dus. Als we de auteurs (van Salim Ismail , Michael Malone en Yuri van Geest) mogen geloven uiteraard niet. Maar een lezer met een beetje historische bagage krabt zich minimaal even achter de oren.
recensie
Mens en maatschappij
20 november 2014
Peter van den Boom
3-5 minuten leestijd
Afgelopen eeuw zijn miljoenen mensen tijdens grootscheepse moordcampagnes uitgeroeid. Het absolute dieptepunt was de moorddadige Holocaust met haar industriële en bureaucratische uitroeiingsmachinerie. In ‘compartimenten van Compartimenten van Vernietiging; over genocidale regimes en hun daders’ analyseert Abram de Swaan hoe macht moordt en absolute macht absoluut moordt.
nieuws
Mens en maatschappij
12 november 2014
Justin van Lopik
Managementboek en Maven Publishing zoeken lezers die het nieuwe boek van Nicholas Carr willen recenseren! In ruil voor een recensie online ontvang je gratis De glazen kooi waarin Carr ons wijst op onze blinde vlek voor de gevolgen van automatisering. We geven namelijk steeds meer (denk)taken uit handen aan robots en computers, maar wat zijn de gevolgen daarvan voor onszelf?
nieuws
Mens en maatschappij
10 november 2014
Ger Post
1-2 minuten leestijd
Gebaseerd op het aantal vrouwen in managementposities en de verhouding tussen jongens en meisjes in het onderwijs, doet Nederland het slechter dan Rwanda en de Filipijnen. ‘Tijd voor een vrouwelijke premier.’
nieuws
Algemeen management
5 november 2014
Bertrand Weegenaar
Het is een flinke markt aan het worden: duurzaam. Volgens boegbeeld Herman Wijffels is duurzaam niet minder dan ‘de’ markt van de toekomst. Op 30 oktober reikte hij de Herman Wijffels Innovatieprijs uit aan organisatie die bijgedragen aan een duurzame economie.
nieuws
Mens en maatschappij
22 oktober 2014
Jeroen Ansink
2-3 minuten leestijd
Hij staat inmiddels bekend als de doemdenker van het internet. In Het ondiepe waarschuwde de Amerikaanse technologie-journalist Nicholas Carr vier jaar geleden dat ons online gedrag ons oppervlakkiger, sneller afgeleid en uiteindelijk dommer maakt.
recensie
Mens en maatschappij
23 juni 2014
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Is het erg als politici worden vergeleken met acteurs? Het politieke schouwspel wordt immers nogal eens vergeleken met ‘een groot theater ’. Vaak hebben die beelden een negatieve betekenis - en dat is niet altijd terecht, aldus voormalig acteur en politicus Boris van der Ham.
recensie
Mens en maatschappij
20 mei 2014
Martin van Staveren
2-3 minuten leestijd
Via een aflevering van VPRO’s Tegenlicht maakte ik kennis met de Amerikaan Douglas Rushkoff. Hij is mediatheoreticus, waar ik nog nooit van had gehoord. Zijn laatste boek Present shock brengt je met een schok in onze (digitale) realiteit. De mediatheoreticus blijkt zeer praktisch te kunnen schrijven. Met vele voorbeelden overtuigt het boek dat zowel verleden als toekomst steeds meer in het heden plaats vinden. Is dit wennen? Dit is de present shock en we zitten er midden in.
nieuws
Internet en social media
17 maart 2014
Bertrand Weegenaar
2-3 minuten leestijd
Deze week dook ‘privacy’ als onderwerp even onverwacht als heftig de kop weer op. De ING heeft namelijk ontdekt dat de burger de bank ziet als een niet betrouwbare partner, als om het beheer van ‘onze’ bankgegevens gaat. Een storm van verontwaardiging stak op toen ING voorstelde om, met toestemming weliswaar, transactie gegevens te verstrekken zodat wij, de klant, aanbiedingen op maat zouden kunnen krijgen.
recensie
Mens en maatschappij
12 februari 2014
Wardy Poelstra
Wat zou er gebeuren als je 101 knappe koppen bij elkaar zet om na te denken over inzichten die ons land wezenlijk veranderd hebben, of die dat nog zullen gaan doen? Het zou waarschijnlijk een inspirerende, maar ook nogal chaotische bijeenkomst worden. Dat kun je in elk geval afleiden uit de papieren versie van zo’n experiment: de bundel ‘Nederland in ideeën’, onder redactie van Mark Geels en Tim van Opijnen.
opinie
Algemeen management
23 januari 2014
Haiko van der Voort
3-4 minuten leestijd
Systemen verminderen de hoeveelheid taken niet, maar herverdelen of herdefiniëren die taken. Daarom komen zij die om efficiencyredenen nieuwe systemen hebben ingevoerd wel eens bedrogen uit. Haiko van der Voort waarschuwt voor systemen. Systemen zijn maar al te vaak niet de heilige graal waarnaar wordt gezocht. Integendeel zelfs!
nieuws
Algemeen management
15 januari 2014
Bertrand Weegenaar
1-2 minuten leestijd
Met enorme stapels boeken op tafel (totaal heeft de jury rond de 250 boeken doorgenomen) werd gediscussieerd over de kwaliteit en thematiek van de boeken. De ‘longlist’ moet namelijk worden samengesteld. Berichten vanuit de geheime jurylocatie.
interview
Mens en maatschappij
14 oktober 2013
Hans van der Klis
3-4 minuten leestijd
Tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij, begin oktober in Den Haag, is de essaybundel Nederland in ideeën gepresenteerd. In dit boek beschrijven tientallen wetenschappers, intellectuelen, politici en ondernemers welk idee of welke innovatie volgens hen Nederland voorgoed heeft veranderd of dat nog zal gaan doen. Nederland in ideeën is de opmaat voor een nieuw platform waar deze denkers gezamenlijk gaan praten over de toekomst van ons land.