Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Boekenlijst

Shortlist Managementboek van het Jaar 2025

De jury van het Managementboek van het Jaar 2025 presenteert: De shortlist. Vijf boeken die u gelezen moet hebben, over thema’s waar elke leider, manager of ondernemer echt mee aan de slag moet. Op deze pagina’s vertellen ze - in willekeurige volgorde - waarom ieder boek op de shortlist thuishoort.

Managementboek Redactie | 10 maart 2025
Sven Gall

Neuromanagement

Neuromanagement van Sven Gall maakt gebruik van cognitieve neurowetenschappen – onder andere op het gebied van de biowetenschappen en technologie – om economische en bestuurlijke kwesties te analyseren. Het richt zich op het verkennen van menselijke hersenactiviteiten en mentale processen wanneer mensen worden geconfronteerd met typische problemen van economie en management. Neuromanagement gaat uit van het menselijke brein, de bron van menselijk gedrag. Voor een organisatie is dit essentieel: Hoe om te gaan met onzekerheid, woede en zelfverzekerdheid, tot teamspirit en groepsvorming aan toe. Juist de menselijke motieven en de menselijke beweegredenen zijn vaak niet bekend en worden vaak niet onderkend, dat maakt dit boek zo speciaal. De auteur noemt het zelf ‘Het nieuwe managementparadigma’. Ondanks de nieuwe context is het boek praktisch en goed leesbaar. Daarnaast is het handig in conflictsituaties, en bij het vormen van teams. Kortom, een must voor iedere leidinggevende die leidinggeven toch mensenwerk vindt.

Jan Hoogstra, Eric Consten

Green IT

In een wereld waar IT onmisbaar is, is de duurzaamheidsimpact van al die IT-apparaten en IT-diensten een onderbelicht onderwerp waar significant winst te behalen valt. De CO2 -uitstoot van IT in Europa is groter dan die van de luchtvaart. En met de enorme groei van AI zal deze alleen maar groeien. Jan Hoogstra en Eric Consten introduceren in Green IT een model met zes lagen dat managers stapsgewijs begeleidt naar digitale duurzaamheid. Beginnend bij de mens en via de lagen van apparatuur, software en netwerk naar datacenter en nutsvoorzieningen kan de organisatie in elke laag maatregelen nemen. Met een sterke mix van theorie en praktijk biedt het boek concrete tools en inzichten voor managers die bij willen dragen aan duurzaamheid. Elk hoofdstuk bevat quick wins, ideeën voor verdere verdieping en een invuloefening om de eigen initiatieven te definiëren. Daarnaast biedt een overzichtelijk stappenplan met een volwassenheidsmodel houvast voor verdere implementatie. De interviews vormen een waardevolle aanvulling op de theorie met relevante ervaringen en kennis uit de praktijk. Deze verhalen illustreren de uitdagingen en de mogelijkheden van groene informatietechnologie. De jury is onder de indruk van de toegankelijkheid, compleetheid en het handelingsperspectief dat dit boek managers biedt. Een aanrader voor iedereen die een bijdrage wil leveren aan een duurzamere wereld.

Stefaan Vandist

Provotyping - Duurzame toekomstbeelden ontwikkelen en waarmaken

Dit jaar kwamen er meerdere boeken uit over duurzaamheid. Een belangrijk thema, dat zowel maatschappelijk als binnen organisaties gemeengoed begint te worden. Met Provotyping biedt Stefaan Vandist een aantrekkelijk perspectief voor concretere en betekenisvollere stappen in duurzaam handelen. Kenmerkend voor het verhaal dat Vandist vertelt zijn positiviteit, durf, realisme en hoop. Vandist blijft weg van doemdenken en preken, in plaats daarvan geeft hij handvatten voor het inzetten van visie en verhalen, in woorden en beelden én met veel voorbeelden van dichtbij en veraf. Uiteindelijk gaat het erom dat je iets doet, samen met bevlogen anderen in een ‘alliantie van bereidwilligen’. Ook dit boek bevat weer een stappenplan, maar elke stap daarvan geeft op zichzelf al positieve effecten én mooie voorbeelden. Ploeteren tot het gedroomde einddoel is er niet bij. Vanaf de eerste stap gaat het om enthousiaste samenwerking en het ontwikkelen van een aantrekkelijk en verbindend toekomstbeeld. Een les van dit boek: positiviteit doe je niet alleen. In een aantrekkelijke schrijfstijl verweeft Vandist een gedegen theoretisch kader met levendige praktijkvoorbeelden en persoonlijke ervaringen. Zelfs de privéfoto’s van Vandist dragen bij aan de kwaliteit van dit boek en zijn allerminst storend. De illustraties van Mieke Geenen verdienen een aparte vermelding. De dromerige, licht surrealistische afbeeldingen zijn een knappe combinatie van AI-gebruik en menseigen creativiteit, achterin uitgebreid verantwoord en een klasse apart. We zijn ieder individueel, samen binnen organisaties en als maatschappij verantwoordelijk voor een betere wereld. Provotyping is daarbij een onmisbare en inspirerende gids, zoals iemand op de achterflap zegt ‘het stemt tot hoop en daagt uit tot actie.’

Jitske Kramer

Tricky Tijden

Verdwaald maar niet verloren. Dat is de titel van het eerste hoofdstuk in Jitske Kramers troostrijke uiteenzetting over de wereld van nu. We leven in een grenzeloze tussentijd, waarin zogenoemde tricksters zich hebben ontpopt tot charismatische wereldleiders. Tricky Tijden is een boek vol mythologische, persoonlijke en geschiedkundige verhalen. Een boek ook dat naast verwarring troost biedt en oplossingen om een betere wereld te creëren. Na 6 hoofdstukken vol intrigerende omzwervingen, observaties en uitzeenzettingen, belandt de lezer bij de weg naar oplossingen. Dit zevende hoofdstuk is een must read voor iedereen die gelooft dat je zelf onderdeel bent van de cultuurverandering. Of die verandering de hele samenleving betreft of jouw eigen organisatie, doet er in wezen niet toe. De gefundeerde wijsheden helpen je op weg. Geven houvast en praktische stappen. Zoals stap 1. Erken dat je verdwaald bent. Dat het de auteur gelukt is om dit complexe verhaal te vertellen in prettig leesbare stijl, heeft de jury geïmponeerd. Iedereen lijkt tegenwoordig op zoek, en dit boek biedt precies de verdwaalcursus die we nodig hebben.

Maureen Veurman

Geen paniek!

In Geen paniek! behandelt Maureen Veurman het crisis- maar vooral ook het reputatiemanagement van organisaties. Ze toont aan dat het juridische gelijk daarbij ondergeschikt kan zijn aan het redden van een reputatie. Het inhoudelijk gelijk is beperkt relevant, veel belangrijker is dat je de juiste stappen zet om de schade te beperken. Een ongeluk komt altijd onverwacht en kan elk bedrijf overkomen. Hoe bereid je je voor? En hoe handel je effectief? Met treffende voorbeelden, theorie en casussen toont Veurman het patroon in de crisis en hoe je hier zo soepel mogelijk doorheen laveert. Naast oplossingen beschrijft ze hoe ondernemers aan preventie kunnen doen. Van de juiste stappen, of juist geen actie ondernemen, tot de juiste woorden; het boek laat zien hoe je handelt in noodsituaties. Het boek kan organisaties helpen om zich voor te bereiden op het onverwachte, wanneer ze ineens onder een vergrootglas komen te liggen. De jury vindt het boek helder, toegankelijk en compact geschreven. Daarbij geeft het treffende voorbeelden en concrete tips om de crisis aan te pakken of zo snel mogelijk te dempen. Al met al is het actueel en toepasbaar en biedt het meer dan de ondertitel ‘eerste hulp’ doet vermoeden.

Bekendmaking winnaar op 17 april

Deze shortlist is tot stand gekomen dankzij de juryleden Jasmijn Mioch, Annemarie Smits, Hans de Witte- van Mierle, Cor Molenaar, Miranda van Ark en Rogier van der Wal. Hun juryproces gaat verder, een winnaar moet gekozen worden. Op 17 april zullen zij tijdens het Managementboekengala bekend maken welk boek Managementboek van het Jaar 2025 is, en welke auteur ervandoor gaat met goud.

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Deel dit artikel



Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Managementboek Redactie

Dagelijks plaatst de redactie van Managementboek nieuwe interviews, previews, recensies en andere content over managementboeken.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Deel dit artikel



Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden