Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Juryblog - Managementboeken in Berlijn

Berlijn, najaar 2022. Vanaf een hoog platform kijk ik uit over een herbouwd stuk van de Berlijnse Muur, compleet met wachttoren. Op de achtergrond steekt de beroemde Fernsehturm als een middelvinger vanuit de voormalige DDR in de lucht naar het westen. Bij al dit machtsvertoon uit de geschiedenis denk ik aan… managementboeken.

Liesbeth Tettero | Rob ter Bekke | 28 november 2022 | 2-3 minuten leestijd

Echt. In mijn vakantiebagage zit een stapel boeken die mogelijk kans maken om Managementboek van het Jaar te worden. Binnenkort hebben we weer juryoverleg, dus we lezen lekker door. Het is nog lastig om een rode draad te ontdekken in de titels van dit jaar, maar de top vijf van vorig jaar galmt op deze locatie nog flink na. 

Macht

Wat was ik vorig jaar als jurylid van het Managementboek van het Jaar trots op de oogst. Op de longlist, maar vooral op de shortlist en de winnaar. De rode draad in de laatste stapel dringt hier pas echt tot me door: macht. Wie heeft hem en hoe ga je ermee om. De inclusiemarathon, Onder commissarissen en Waarom vrouwen minder verdienen gingen over het verdelen van macht, ook met met mensen die niet op jou lijken. Het agressieparadijs: hoe ga je om met mensen die macht kwaadschiks willen afdwingen? En Het juiste doen als niemand kijkt ging over het weerstaan van de verleidingen van macht. Bijzonder dat hier in het najaarszonnetje, een half jaar na de bekendmaking van de winnaar op het gala, dit muntje echt valt. Maar in Berlijn struikel je natuurlijk over de zichtbare gevolgen van doorgeschoten macht. Op plekken als deze, in musea, zelfs in souvenirwinkels, maar ook op schijnbaar willekeurige plekken op straat waar je ineens weer een stukje van de muur ziet. 

Gemêleerde club

Afijn, terug naar de boeken, en dan nu die van dit jaar. Het woord Macht ben ik nog niet tegengekomen, maar natuurlijk wel Leiderschap. Met de nadruk op de onzekere en snel veranderende wereld: vuca, corona, van die dingen. Er komt tot begin volgend jaar nog behoorlijk wat leesvoer op de jury af, dus wat de rode draad van dit jaar is, moet nog blijken. Wie weet kan ik daar in een volgend blog een tipje van de sluier over oplichten. En ja, wij hebben als jury de macht om boeken in het zonnetje te zetten of op de ‘jammer-maar-helaas-stapel’ te leggen. Het is en blijft subjectief, maar met zo’n gemêleerde club als de jury is, nemen we voldoende perspectieven mee bij het beoordelen. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik samen met jurycollega’s Arvid, Elmas, Eric, Henny en Jasmijn weer een prachtlijst kan presenteren! 

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden