Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Foppe on leadership

De trainer van het Olympisch elftal ontmoette vorige week het Tibetaans voetbalelftal in het Thialf-stadion, waar het een training kreeg van oud-Heerenveen speler Maarten de Jong. “Aardige mensen hoor, die Tibetanen. En ze konden redelijk voetballen; behoorlijk amateurniveau. Die zijn helemaal niet met politiek bezig. Volgens mij willen ze – net als de Dalai Lama – helemaal geen onafhankelijkheid van China.”  

Pierre de Winter | 29 april 2008 | 2-3 minuten leestijd

De Haan geeft interviews ter ere van de presentatie komende zomer van zijn boek over coaching en teambuilding: ‘Hartstikkene Foppe.’ Maar over de Tibetaanse kwestie wil-ie verder geen woord kwijt. Ik heb alweer veel te veel media-aandacht gehad naar aanleiding van dat Tibetaanse bezoek. Dus heb ik de knop omgedraaid: vanaf nu draait het alleen nog maar om de sport."

De dag waarop we bij hem thuis in het dorpje Nes hebben afgesproken, is de dag in april dat de PvdA een nieuwe fractieleider moet kiezen. De Haan – zijn leven lang PvdA-kiezer - laat weten te hopen dat het Diederik Samson wordt. "Die is actievoerder geweest bij Greenpeace en zou de boel daar eens op kunnen schudden. De PvdA kan dat wel gebruiken. Ze zijn het contact met de mensen waar ze het voor doen kwijt. En dat is heel erg." Zijn favoriet zal het niet halen. Nog diezelfde dag wordt bekend gemaakt dat Mariette Hamer de verkiezing heeft gewonnen.

De Haan gebruikt in zijn boek voor een elftal de metafoor van de bolderkar: ‘Sommigen zijn ondernemend en durven risico’s te nemen. Dat zijn degenen die de bolderkar trekken, want die vergelijking gebruik ik altijd maar. Als trainer moet je ze ook voor die wagen zien te krijgen. Anderen zitten goed ín de kar en laten zich meenemen, maar er bungelen er vaak ook een paar achter. Je moet voorkomen dat zíj de hakken in het zand zetten, want dan komt de wagen nog geen meter vooruit.’

Hij herkent zichzelf in het profiel van de Level Five-leider volgens de gedachtegang van Stephen Covey. "Ik was vroeger geen type met een grote bek, maar ik ben wel altijd klassenvertegenwoordiger geweest. En ik was aanvoerder van het voetbalteam. Ik stelde het team op, omdat de meester het niet deed. En reken maar dat mijn klasgenoten dan naar me luisterden." Maar verder heeft hij – ondanks dat hij er nu zelf een heeft geschreven – niet zoveel op met managementboeken. "Och, als je dat soort boeken gaat lezen, dan ga je vaak pas nadenken over hoe je gefunctioneerd hebt. Maar als je voor de groep gaat staan, dan is er voor dergelijke beredeneerdheid geen plaats. Dan doe je het gewoon."

Over Pierre de Winter

Pierre de Winter is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden