Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

MEER Moois - Mary van Anne Eekhout

Net 19 jaar oud was Mary Shelley (1797-1851) toen ze haar nog steeds wereldberoemde roman Frankenstein (or The Modern Prometheus) schreef, de gothic novel waarin Victor Frankenstein een monster schept uit levenloos materiaal, met alle griezelige en kwaadaardige gevolgen van dien. 

Marjan Maandag | 2 september 2022 | 1-2 minuten leestijd

Je vraagt je af hoe een zo jong meisje alle fantasievolle gruwelijkheden bij elkaar kon verzinnen die dit boek tot zo’n doorslaand succes maakten. Een vraag die ook Anne Eekhout (1981) moet hebben beziggehouden en aanzette tot het schrijven van de prachtige historische roman Mary.

Anne Eekhout weeft op volstrekt natuurlijke wijze twee verhaallijnen door elkaar. De ene volgt de historische feiten: Mary en haar toekomstige echtgenoot Percy Bysshe Shelley brengen in 1816 een bijzonder regenachtige zomer door in Zwitserland, in gezelschap van Lord Byron. Het slechte weer noopt hen tot binnen blijven en elkaar vermaken met spookverhalen, ja zelfs tot het zelf schrijven daarvan.

De andere lijn is een fictieve en verhaalt van gebeurtenissen vier jaar eerder: de bijna 15-jarige Mary logeert in Schotland, bouwt een innige vriendschap op met Isabella en beleeft met haar mooie en liefdevolle momenten. Maar er gebeuren ook mysterieuze en angstaanjagende dingen die haar fantasie op hol doen slaan… En wat voert Isabella’s zwager eigenlijk allemaal uit in dat afgesloten laboratorium van hem…?

Het is zeker geen rare conclusie om te denken dat tijdens deze logeerpartij in Schotland bij Mary de zaadjes werden geplant voor het gruwelverhaal, dat ze in die regenachtige zomer in Zwitserland begon te schrijven en dat haar eeuwige roem zou bezorgen.

Een huiveringwekkend mooi boek.

Over Marjan Maandag

Marjan Maandag is redacteur bij Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden