Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Randy Pausch overleden

Op 25 juli overleed Randy Pausch (47) aan kanker. Pausch was computerwetenschapper en specialist op het terrein van 'Virtuele werelden'.

Bertrand Weegenaar | 30 juli 2008 | 1-2 minuten leestijd

Randy Pausch is in zijn toch korte loopbaan als onderzoeker en hoogleraar zeer actief en inspirerend geweest op het terrein van Virtuele werelden. Honderden studenten hebben kennis opgedaan van de mogelijkheden en passen deze kennis meer en meer toe. Vaak denken we bij virtuele werelden alleen nog aan Second Life of World of Warcraft. Los van het feit dat met virtuele werelden goed geld te verdienen valt, wordt de educatieve waarde van virtuele mogelijkheden meer en meer onderkend. Pausch zal onder andere doorleven in de 'programmeer game' Alice, een wereld waarin kinderen spelenderwijs leren programmeren. In de aankomende versie 3.0 (verwacht in 2009) zullen de immens populaire hoofdpersonen van The Sims acte de presence geven. In Amerika wordt meer en meer gebruik gemaakt van gaming om onderwijstaken in te vullen. Ook het terrein van 'serious gaming' neemt daar een steeds grotere vlucht. Pausch noemt het 'indirect leren' het meest belangrijkste resultaat. 'Most of what we learn, we learn indirectly.'

Een virtuele wereld, bedoeld voor ontspanning of met een serieus doel, leidt het directe leerdoel af, maar via een indirecte route is het effect alleen maar sterker. Dit wordt ook onderschreven door onderzoeken. In verschillende populaire boeken als Everything Bad is Good for You van Steven Johnson en What Video Games have to teach us about learning and literacy van James Paul Gee wordt beschreven welke leervaardigheden te bereiken zijn. Dit varieert natuurlijk per game, maar moderne games en virtuele werelden stimuleren zaken als hand-hoofdcoördinatie, ruimtelijk inzicht, leerpatronen, communicatie, samenwerking. Op het gebied van onderzoek staan we natuurlijk nog maar aan het begin. Met name op het psychologische terrein.

Gelet op de kritiek van de politiek op het aanvangsniveau van studenten in bijvoorbeeld het hoger onderwijs zou je een flinke stimulans op dit terrein kunnen verwachten. Games maken leren meetbaar, individueel, leuk en zijn uiteindelijk, met name door schaal, kostenbesparend. Hier liggen kansen voor innovatieve ondernemers en uitgevers.

(Bekijk zijn slotrede of lees het boek The Last Lecture over zijn dromen en het realiseren van dat van anderen, omgaan met tegenslag, leidersschapsrol en strijd tegen kanker.)

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden