OnlineMagazine

Platform voor business professionals

Gevonden artikelen

  Filteren 1

  Filter de resultaten

  Actieve filters 1

  Wegen naar boeken

  Rubriek

  Toon meer

  Online Magazine

  Dossier

  Toon meer
  Toon resultaten

  Artikelen in het Online Magazine

  Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
  52 resultaten
  achtergrond
  Coaching en trainen
  22 december 2022
  Bertrand Weegenaar
  6-8 minuten leestijd
  Als je drie jaar terug een discussie voerde over pensioenen, of praatte over klimaat en andere langetermijnproblemen, dan was dat al ingewikkeld. We kwamen er toen al niet uit. Na een wereldwijde pandemie en een oorlog in het hart van Europa met één nucleaire mogendheid, is de discussie nog complexer geworden. 
  recensie
  23 november 2022
  Bertrand Weegenaar
  4-5 minuten leestijd
  Het Chinese Gouden Internet decennium is definitief voorbij. De eerste stormen trokken vanaf 2018 over. In 2018 leek de toekomst voor de Chinese internetreuzen - maar ook de startupwereld - zeer florissant.
  achtergrond
  Algemeen management
  20 oktober 2022
  Bertrand Weegenaar
  9-12 minuten leestijd
  Corona, inflatie, stikstof en klimaat. Het zijn crisissen die transities noodzakelijk maken. Ze verdienen aandacht en... een verhaal. Deze Uit de boeken richt zich op de vraag hoe realistische en optimistische verhalen een rol kunnen spelen bij de broodnodige transitie. Transities en verhalen hebben namelijk een belangrijke overeenkomst: Ze brengen ons allebei van de ene naar een andere situatie. 
  column
  Economie
  18 oktober 2022
  Bertrand Weegenaar
  4-5 minuten leestijd
  In de discussie rond het stikstofvraagstuk en de klimaattransitie zijn er twee belangrijke radicale economische stromingen te onderkennen: gaan we voor minder of gaan we voor (groen) technisch meer?
  achtergrond
  Algemeen management
  22 september 2022
  Bertrand Weegenaar
  8-11 minuten leestijd
  De klimaatcrisis raakt ons allemaal en gaat ons ook allemaal aan. In 2050 moeten EU-landen klimaatneutraal zijn. Deze Uit de boeken gaat over boeken waarmee we een stap, en soms meerdere stappen verder gaan. Boeken over hoe bedrijven klimaatactief kunnen worden met duurzaam ondernemen. Geëxperimenteerd wordt er al volop. Er zijn belangrijke kennisbronnen en ervaringsverhalen.  
  recensie
  Mens en maatschappij
  5 juli 2022
  Bertrand Weegenaar
  3-4 minuten leestijd
  Een modewoord is transformatie, het Engelse woord voor verandering; klimaat…, digitale .. Veranderingen beginnen zelden uit zichzelf. Daar is vaak veel voor nodig, doorzettingsvermogen, massa, geluk en tegen de stroom inroeien. Maar bovenal, zo betoogt Gal Beckerman in zijn inspirerende boek De Stilte voor de storm: een radicaal idee.  
  recensie
  Persoonlijke effectiviteit
  17 juni 2022
  Bertrand Weegenaar
  2-3 minuten leestijd
  Maar liefst twee ondertitels liet de uitgever op de cover van ‘Leidinggeven aan jezelf’ zetten: ‘Hoe neem je zelf de regie bij hybride werken?’ en ‘Ontdek de regisseur in jezelf.’ En de ondertitels geven precies de sfeer van het boek weer: vragen en discussiepunten om over na te denken en punten om tot actie over te gaan.
  nieuws
  Leiderschap
  24 mei 2022
  Bertrand Weegenaar
  4-5 minuten leestijd
  Ik neem op dit moment een flinke stapel boeken over leiderschap en het organiseren van werk na corona door. Wat corona allemaal precies voor kennis- en kantoorwerk gaat betekenen is iets dat in de komende jaren pas echt duidelijk gaat worden. 
  nieuws
  Algemeen management
  25 april 2022
  Bertrand Weegenaar
  4-5 minuten leestijd
  In 1922 publiceerde de Harvard Business School het eerste Review, een managementmagazine dat theorie en praktijk (de cases) aan het bredere managementpubliek presenteerde. Het was niet toevallig dat dit initiatief genomen werd toen de managementrage om zich heen sloeg.  
  nieuws
  Algemeen management
  14 april 2022
  Bertrand Weegenaar
  4-5 minuten leestijd
  Na twee jaar corona beginnen we weer naar het kantoor terug te keren. Er zijn weer files en het wordt drukker op de stations. De vraag is, welke conclusies gaan we trekken uit het verplichte thuiswerkevenement?  
  achtergrond
  Algemeen management
  20 januari 2022
  Bertrand Weegenaar
  3-4 minuten leestijd
   Ze zijn zo vanzelfsprekend en onderdeel van ons dagelijks leven, dat we vergeten zijn te vieren dat vijftig jaar geleden de eerste computer chip gepresenteerd werd. Op 15 november 1971 toonden de jonge bazen van Intel trots de 4004-chip.  
  achtergrond
  Communicatie en media
  17 januari 2022
  Bertrand Weegenaar
  4-6 minuten leestijd
  De eerste e-mailserver bij IBM begin jaren ’80 lag er bijna direct uit. Zonder dat de architecten het bedacht hadden, wisten gebruikers al snel dat e-mail kans bood om het bericht direct naar heel veel mensen te sturen. 
  achtergrond
  Algemeen management
  16 maart 2009
  Bertrand Weegenaar
  4-6 minuten leestijd
  De implosie van zakenbank Bear Stearns op 17 maart 2008 (morgen een jaar geleden) zal één van de mijlpalen blijven in de financiële crisis die sinds 2007 duurt. De op vier na grootste zaken & investeringsbank was het eerste grote slachtoffer. Op 17 maart 2008 werd Bear Stearns voor $2 per aandeel overgenomen door concurrent J.P. Morgan Chase. Hierna volgde het faillissement van Lehman Brothers en het opgaan van alle zakenbanken in 'gewone' banken. Auteur William D. Cohan schetst in zijn boek 'House of Cards How Wall Street's gamblers broke capitalism' een onthutsend beeld van paniek en chaos in de laatste dagen, en beschrijft hoe het zo ver heeft kunnen komen. Managers en beleggers die hoog boven Wall Street uit torenen en die het totale gevoel met de financiële werkelijkheid van Main Street kwijt waren. In één dramatische week van 10 tot 17 maart 2008 verdween een boegbeeld, zonder in haar langjarige bestaan één kwartaal verlies geleden te hebben. Wat is er gebeurd?
  achtergrond
  Economie
  27 februari 2009
  Bertrand Weegenaar
  3-4 minuten leestijd
  De nar was de man die de moeilijke berichten in een luchtige verpakking aan de koning bracht. Als hij pech had, werd hij weggehoond, of nog erger. De plaats van de nar is in onze mediawereld ingenomen door de criticus. Ook hij wordt met enige regelmaat weggehoond door de gezaghebbers. Jarenlang hebben de financieel machtigen als bankdirecteuren, topanalisten en toezichthouders zich laatdunkend uitgelaten over de kritiek op hypotheek- en achterliggende beleggingsconstructies. Vaak met verwijzing naar de fouten en lessen uit het verleden. Drie recente boeken beschrijven oudere en recentere crises vanuit analytisch perspectief: de aanleiding van een crisis 85 jaar geleden tot aan de paniekgolven die de beurzen de laatste maanden overspoelen.
  recensie
  Personeelsmanagement
  30 januari 2009
  Bertrand Weegenaar
  2-3 minuten leestijd
  De meeste managers kennen het fenomeen: op het werk alles onder controle, maar bij thuiskomst: altijd gedoe. Stress, te weinig tijd, gedeelde en onduidelijke verantwoordelijkheden. nzovoort, enzovoort. Hoe de moderne manager in zijn primaire sociale omgeving, zijn gezin dus, omgaat met tijd, middelen, doelen en taken, is een minder bekend terrein van onderzoek. Vreemd eigenlijk. Maar goed gaat het niet altijd. Patrick Lencioni geeft in zijn boek The Three Big Questions for a Frantic Familiy in de vorm van een novelle handvatten om hier mee om te gaan.
  achtergrond
  Marketing
  19 januari 2009
  Bertrand Weegenaar
  3-4 minuten leestijd
  Seth Godin's 2008 titel is 'Tribes We need you to lead us'. Veelschrijver Godin raakt in dit bijzondere boekje één van de kernen van het sociale element van het moderne internet: de rol van de leider van een gemeenschap. Godin constateert dat leiderschap een kernmerk is, waarvan weinig mensen vinden dat ze het hebben! En het daarom niet naar zich toetrekken.Tegelijkertijd verscheen 'Iconoclast', een boek dat aangeeft dat elke gewone man een leider is. Mits je beschikt over moed, sociale vaardigheden en de juiste perceptie.
  achtergrond
  IT-management / ICT
  9 december 2008
  Bertrand Weegenaar
  3-5 minuten leestijd
  Het woord 'Gratis' in de titel heeft u misschien gelokt om verder te lezen. Sorry, zo werkt reclame. Gratis is een uitgangspunt dat in de digitale businesswereld een belangrijk fundament kent. Veel content is gratis, bijvoorbeeld Wikipedia, maar ook de meeste weblogs. De open source-wereld drijft op gratis. Toch zijn er verdienmodellen ontwikkeld rond 'gratis'. En succesvol.
  achtergrond
  Algemeen management
  5 december 2008
  Bertrand Weegenaar
  3-5 minuten leestijd
  'Ontwrichtende innovatie goeroe' Clayton Christensen richt zich in zijn nieuwe boek Disruptive Class (How Disruptive Innovation will change the way the World Learns) op de mogelijkheden van nieuwe technologieën en samenwerkingsverbanden om onderwijsvernieuwingen van de grond te krijgen. De massale aanschaf van computers in het onderwijs hebben deze vernieuwing niet gebracht. Co-creatie en gebruikersnetwerken hebben wel deze potentie. Andere recente boeken ondersteunen deze visie.
  recensie
  Algemeen management
  25 november 2008
  Bertrand Weegenaar
  2-3 minuten leestijd
  Het plezier van een boek zit voor een recensent in de verrassing. Veel boeken brengen wat ze voorspellen. Fijn, maar met The Five Dysfunctions of a Team (Manga Edition) verrast succesauteur Patrick Lencioni en manga-tekenaar Kensuke Okabayashi menig lezer van leiderschapsboeken. De Vijf Frustraties van Teamwerk is al een succesvol boek en kan door deze moderne versie een breder en nieuw publiek aanboren.
  achtergrond
  IT-management / ICT
  17 november 2008
  Bertrand Weegenaar
  4-5 minuten leestijd
  De nieuwe World of Warcraft, Wrath of the Lich King, is sinds vorige week verkrijgbaar in de winkel en breekt wederom alle records. WoW is een voorbeeld van slimme marketing, een uitgekiende business case waar menig strateeg en marketeer van kan leren. En natuurlijk een fantastische game met spannende verhaallijnen, meesterlijke graphics en dito muziek. Het behoort tot de categorie 'online role playing games' met een hoog gewelddadig karakter. De invloed van dit type games op het gedrag van jongeren wordt in de publieke opinie als groot genoemd. Deze stelling blijkt, na breed onderzoek gedocumenteerd in Grand Theft Childhood, niet onderbouwd.

  Populaire producten

   Personen

    Trefwoorden