Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

'Jeroen Smit' ook in het Engels

De Nederlandse uitgeverij van Jeroen Smit, Prometheus, brengt zijn boek over de ondergang van ABN Amro ook uit in Engelse vertaling. De Nederlandse editie verschijnt in november, de vertaling in januari 2009.

Hans van der Klis | 14 augustus 2008 | 1-2 minuten leestijd

Uitgever Job Lisman noemt het een experiment. ‘Wij geloven dat er voor dit boek ook een behoorlijke markt bestaat van expats, Engelstalige mensen die in de financiële sector werken. Bovendien willen wij niet wachten. Als wij de rechten verkopen aan een Amerikaanse uitgeverij, ben je zo een jaar verder. Wij willen wel met een distributeur in zee voor de Engelstalige landen.’

Het boek van Jeroen Smit, die naam maakte met zijn bestseller Het drama Ahold, heeft als titel 'De prooi' gekregen (de Engelstalige editie draagt de titel 'The perfect prey'). Voor het boek voerde Smit meer dan 120 gesprekken met de belangrijkste direct betrokkenen. Op basis van deze gesprekken reconstrueerde hij de ondergang van 'De bank' die een jaar geleden voor 71 miljard euro werd verkocht en door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander in stukken werd gescheurd.

In zijn boek gaat Smit terug naar de fusie tussen ABN en Amro Bank in 1990. Sindsdien, zo schrijft de uitgeverij in haar prospectus, worstelde de bank met ‘een overmaat aan ambitie, arrogantie en besluiteloosheid’. Het beleid werd gekenmerkt door ‘een sfeer van verdeel en heers’ en veel hoofdrolspelers ‘trokken zich gefrustreerd terug op hun eigen belang’.

Jeroen Smit (1963) studeerde Bedrijfskunde in Groningen, was redacteur bij Het Financieele Dagblad, chef economie bij het Algemeen Dagblad, hoofdredacteur van FEM/De Week en werkt tegenwoordig als freelance verslaggever onder meer voor BNR Nieuwsradio en Nova. Zijn boek Het drama Ahold werd bekroond als Managementboek van het Jaar 2005 en als ‘Het meest journalistieke boek van 2004-2005’.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden