Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen

Toen ik Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen schreef, was ik bang dat mijn boek een enorm succes zou worden en dat het het fragiele mannelijke ego zou kwetsen. Want dat was natuurlijk het laatste wat ik wilde bereiken.

Sarah Cooper | 12 oktober 2020 | 4-6 minuten leestijd

Elke ochtend werd ik wakker en stelde ik mezelf steeds dezelfde vraag: hoe durf ik?

Hoe durf ik kansen na te jagen? Hoe durf ik me uit te spreken? Hoe durf ik dingen te weten? Hoe durf ik tegen een man te zeggen dat hij fout zit? Hoe durf ik tegen een man te zeggen dat hij gelijk heeft? Hij is een man! Hij heeft altijd gelijk!

Door mezelf elke dag deze vragen te stellen, vond ik de kracht die ik nodig had om al mijn dromen en wensen diep weg te stoppen. Zo diep, dat ze alleen te zien zijn aan het vuur in mijn ogen dat opkomt als ik te kwaad ben om nog normale zinnen te kunnen formuleren.

Maar soms laait dat vuur wel erg hoog op en dat is ook niet goed. Want weet je wat nog kostbaarder is dan mijn dromen en wensen? Het ego van een man. Het ego van een man moet koste wat het kost beschermd worden.

‘Maar Sarah,' vraag je je af, ‘wat als een man op het punt staat een enorme fout te maken, eentje die hem het leven zou kunnen kosten? Moet je hem daar dan niet op wijzen?'

Nee. Dat moet je nooit doen.

Als je de keuze hebt tussen het redden van het ego van een man of zijn leven, geloof me, red zijn ego. Hij zal je er later dankbaar voor zijn. Wanneer je zijn ego krenkt, is dat net zo pijnlijk als doodgaan. Hieronder vallen ook dingen als de verkeerde datum boven een presentatie zetten, een nulletje vergeten op de begroting, een verkeerde inschatting maken over de toekomst van een bepaald product, of het bed delen met een stagiair die het bedrijf dan voor miljoenen euro's voor de rechter sleept.

Als vrouwen zouden we geneigd zijn te zeggen: ‘Sorry, maar je hebt een kleine fout gemaakt.' ZEG DIT NIET. Als niet-bedreigende vrouwen moeten we die instinctieve reactie negeren omdat die voor niemand nuttig is, en al helemaal niet voor onszelf.

Jammer genoeg gaat het er in dit boek niet alleen om hoe je mannen op fouten wijst. Het gaat er om überhaupt enige vorm van aanwezigheid op het werk op te eisen. Ambitie hebben, invloed en macht willen hebben, laten zien wat je weet: allemaal gevaarlijke dingen als we daadwerkelijk succesvol willen zijn en hogerop willen komen.

Als vrouw in de zakenwereld zag ik andere vrouwen steeds dezelfde fouten maken. Hun collega's vertellen dat ze promotie wilden. Hun managers om meer geld vragen. Zichtbaar zijn op hun werk, vergaderingen leiden, spreken tijdens vergaderingen, rondkijken tijdens vergaderingen, ademen tijdens vergaderingen.

Toen ik dit zo zag, wist ik dat ik een boek moest schrijven dat een einde zou maken aan de frustratie die voortkomt uit zoveel moeite doen. Veel van de tips in dit boek leerde ik toen ik in de door mannen gedomineerde techwereld werkte. Hoewel ik het eens in de zoveel tijd toch verknalde en soms bedreigend overkwam, kon ik me in het algemeen goed aan deze regels houden. Ik denk dat ze me zeker waarschijnlijk wel ergens gebracht hebben. Geloof ik.

Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen is dé niet-bedreigende leiderschapsgids die wij vrouwen moeten volgen als we serieus genomen willen worden op de werkvloer. En met ‘serieus' bedoel ik natuurlijk ‘niet serieus', want daar zouden we altijd naar moeten streven. En met ‘streven' bedoel ik natuurlijk dat we het moeten ‘accepteren'.

Dit boek bespreekt alles, van hoe je die droombaan krijgt door niet al te groot te dromen, tot hoe je omgaat met seksuele intimidatie en er tegelijkertijd voor kunt zorgen dat de persoon die jou intimideert zijn baan niet verliest. Daarnaast bevat het boek lege pagina's waar je lekker op kunt droedelen als de heren aan het mansplainen slaan en je hen geduldig uit moet laten spreken.

Elk hoofdstuk bevat ook een oefening om jou uit te dagen minder uitdagend te zijn. Hoewel?

Dus dames, wapen jezelf met de kennis van dit boek. Let erop dat je je ware zelf ver wegstopt. (Niet je hele zelf, alleen het vrouwen- en/of minderheidsgedeelte van jezelf.)

Beklim de carrièreladder en doorbreek dat glazen plafond, maar doe het wel zachtjes en voorzichtig, en zorg ervoor dat je tenminste één man laat denken dat hij jou erbij heeft geholpen.

Door zo stil mogelijk te blijven staan, zul je verder komen dan je ooit had durven dromen, zolang je maar droomde dat je niet al te ver zou gaan.

(Niemand werd gekwetst tijdens het schrijven van dit boek.)

Sarah Cooper is een Amerikaanse comedian, spreker en auteur van de bestseller 100 Tricks to Appear Smart in Meetings. Daarnaast is ze bekend van het persifleren van president Trump op social media. Eerst via TikTok, later ook op Instagram, YouTube en Twitter. Inmiddels is haar eerste Netflix-show aangekondigd, Everything's Fine, die vanaf najaar 2020 te zien zal zijn. Sarah Cooper heeft ook een satirisch blog, TheCooperReview.com. Haar blogs verschijnen in o.a. de Washington Post en Forbes en worden door meer dan 100.000 mensen per maand gelezen. Ze is de auteur van Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen.

Over Sarah Cooper
Sarah Cooper is een Amerikaanse schrijver, comedian, spreker en auteur van de bestseller 100 Tricks to Appear Smart in Meetings. Daarnaast is ze bekend van het playbacken van president Trump op social media, creator van de satirische blog TheCooperReview.com, die verschijnt in in o.a. de Washington Post en Forbes en door meer dan 100.000 mensen per maand wordt gelezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden